其實現代人係咪唔洗食碳水化合物

352 回覆
41 Like 358 Dislike
梅花間竹 一日食一日唔食
一星期有七日 都有三四日
食慣幾廿年碳水個消脂engine荒廢左,冇咁易將脂肪轉做能量
過左過渡期之後會發現肌肉用脂肪/糖作為燃料都冇咩大分別
但好多都係過渡期緊反應當做永久
如果係咁嘅話我覺得唔可以用碳水係必須呢個論述最多話適當嘅攝取碳水冇問題同埋生活上好難完全避開碳水 亦冇必要咁做
哦,斷24
我以為你一星期有幾日連續唔食咁痴線
protein 1g 係= 4 kcal
計數果度我覺得你誤會左
只係想帶出蛋白質係極少用黎做燃料
腦可以行ketone喎代謝脂肪,脂肪酸果part變ketone,甘油果part變葡萄糖,提供哂身體需要既量
邊到有話唔食碳水?
所以蘋果教主味就係上網睇信埋哂依d食療諗住醫好自己
如果認同入酮係健康d,點解keto長期係酮態會唔好?
低碳一食野就破酮
回應緊果位巴打點睇操全日食1000卡
菠蘿喎,你認真?
連日本人都出報導參考香港人既飲食文化點解會咁長壽既時候
一堆連登仔話香港飲食文化垃圾
但係我都唔反對生理性上邊都係需要碳水 冇深入study
但知道Keto 飲食係有side effect所以不嬲都係醫生建議病人先會做 亦都唔係for長期執行
咁真係好難解釋嘅
不過日本人話係因為飲湯
Essential amino acid 唔係解身體自己識整岀來?
因為入酮唔係健康啲加好多副作用對身體負荷好大
你記錯
話明essential即係唔可以整出黎 一定要靠食嘢先攞到
香港長壽好明顯係因為夠現代化 剩係得城市人口個個有醫療保障唔使同其他國家要拉埋貧窮地區計
你真心覺得香港飲食文化令到香港人長壽?
頂級
唔俾任何武器工具你丟你去大草原你做到乜
兩個月前我睇dr. berg既youtube channel
跟咗佢一個半月,已經減咗十磅

呢一個半月 完全唔食生果,唔食飯 唔食面 呢啲精製碳水

剩吃牛雞豬,同多菜,每日最少兩隻雞蛋,同食綜合維他命

食野間隔有時186,有時204

每隔一日就踩45-60分鐘單車

減肥效果超良好,目標減多十磅,應該好快達成
其實講起平衡呢樣又係好玄
全肉只食動物,nose to tail咁,完全唔會有營養缺乏既情況(肉有維他命c+身體係低糖環境下對維他命c既需求好低,拿破侖戰爭時間d士兵食生馬肉醫壞血病),但好多人就覺得只係食動物既話營養係唔平衡

另一方面,全素會缺b12同creatine,但比人話係健康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞