其實現代人係咪唔洗食碳水化合物

352 回覆
41 Like 358 Dislike
其實除咗糖尿病以外任何人都唔適合
咩菜會冇碳
我自己就低碳+斷食都入到酮代謝靈活性夠高你爆碳燒完糖就會燒脂,根本唔洗咁執著ke唔keto
Non-starchy veg大把 認真咩?
冇講過冇斷食丫斷食斷幾耐可以做幾密都係問題,始終都有一日要食野,咁到時要揀咩野食?
會講野淨係講一半
我同意食碳水都可以健康
但唔係好明點解碳水係必須呢一點?
係生理性嘅需要定係執行困難(現代生活難避免)?
我驚嗰位ching咩係RCT都唔知
愈高碳靠斷食入返酮既時間愈長,睇你想入酮個好處keep幾耐
斷食一般人斷唔到一年掛
係咪痴撚線 咩道理
最長壽地區你指邊度?
唔覺香港/日本流行生酮飲食 (對比外國)
168+減碳,半年減咗十磅

但唔食真係唔得,唔飽就做唔到168,同埋個人會變得暴躁,點都要食啲

盡量食意粉/麥包代替白飯
執行困難(始終碳水平過肉)用protein做Energy source好唔符合成本效益 我咁貴食塊扒係想快扒啲蛋白質轉做肌肉 唔係想用嚟做身體嘅燃料 which is 碗飯幾蚊就做到
同埋如果全地球人都少碳水 生態系統會爆煲
如果要平衡返食慾同健康我又覺得d人行keto冇咩問題
同埋斷食係獨立於任何飲食習慣
點解假設左keto既人唔會if
點一星期幾日
唔洗168 減總卡路里 正常做gym高蛋白飲食
三個半月減10kg
根本唔使搞咁多
我呢個數唔誇張 大把健身師兄 cutting都係呢個數
所以從來都唔明點解啲人減肥要搞咁多嘢
我係hea減,168唔食嘢段時間酒照飲
扒既脂肪夠哂你身體做燃料,好地地唔會用蛋白質做燃料
話就話計數蛋白質1g=4kcal,但荷爾蒙影響你點分配d能量
唔明
要熱量嘅,你食fat/ protein咪得1g =9卡路里喎,供應嘅熱量仲多、又唔洗食咁大嘅量
而且蛋白質對肌內構成有幫助,正常應該係要食多蛋白質喎
都市人計呢D冇意義,用腦消耗既能量點計?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞