係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
有車就西北
冇車就東南
其實睇你返邊度
西北出 city條路每朝都
近華人區比較適合我,多亞洲餐,買餸又多選擇
非常中肯
你得罪佢咩
我已經唔再 care 髮型,啲鬼佬返工個頭都好鬼 hea
澳洲天氣好正
出CBD返工,搭火車會唔會好過渣車?
唔遠咩?
依家返工都分ab team,成層嘅人一隻手數得晒,真係wfc
Sydney就嚟全面解封
我諗下年一月 icu 同死亡率無爆發嘅話
都會chur返人返去救cbd
最多每fortnight/ 月施捨一兩日wfh俾你
Mel呢度,我出CBD慣左搭火車,因為我怕塞車同搵位泊車
留學生幾時先可以過嚟
上咗成年zoom
你地係priority
唔洗驚
開關一定係頭兩批
好難,依家啲公司搞到wfh慳返好多租,而且又family friendly, 只要有一堆公司做wfh,好多人會揀呢啲工,你唔offer work flexibility 我去第間做,長遠要爭人都係要有flexibility

Cbd其實只有遊客同學生可以救。90年代就算墨爾本嘅cbd,只要一過咗6點就無人㗎啦,無遊客學生,你日頭有人買lunch都唔頂得幾多
咁上面條友係唔係香港人呀
扯去講歐洲做乜
你介唔介意坐車一個鐘先
如果得嘅話坐火車幾方面
我都有朋友都係揸車 行Toll 就舒服啲
但係主要CBD Parking 好貴

你介唔介意講吓Melb 住邊區
講下你預算 同人夾租定自己一個住?

我以前都住過Melb 兩年
睇吓推唔推介到你住到同Melb 差唔多嘅地區

不過真心交通同埋住宿一定貴咗
[member]如果想買醫療保險嘅話有冇話邊間好(主要係想claim睇牙醫箍牙嗰啲) 定係其實有medicare都冇咩必要買[member]
其實你地有冇由頭開始睇依條thread
講緊一個雨革後wh既香港人case你地扯晒歐美黎講有意義?
即係歐美有人咁做香港人唔得?
"你識嘅wh全部都係香港嚟咪無囉"
你自己講

姐係你第一印象都唔認為有香港專材wh囉
而且我冇話過唔得,
琴日已經答左你assume一個因為雨革而走又強調帶五千去wh既人係專業人士不切實際
NT 有冇機?
黎咗澳洲7年
坐車一個鐘內ok
打算同我女友一齊租一個地方,泊到兩架車,預算500 pw內
我Mel住咗8年,目前住Glen Waverley,真心鐘意呢區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞