係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
加拿大同澳洲邊到易搵工啲
咁睇你為乜,我分返開for capital growth 同cashflow ,依家會有cap growth嘅個回報率同香港差唔多咁低
個d係年少輕狂姐
但係我fd黎緊30都仲係咁等緊好工黎搵自己
每日都係起身食飯訓教 次次屌鳩佢都搵藉口唔搵野做
依d冇得救
治安睇邊頭啦
Caboolture 果頭就好難講,成日聽到有槍聲

其實住係d farming country 都唔錯的,環境真係好舒服
D 老農夫其實好nice對比好多人佢地有文化好多
你岩。睇個人preference 啦
樓主我暫時未試過

不過我爭啲以為會遇到
說話我打波拗大柴 然後包住左
點知係uni離開既時候 無左elevators
我唯有行樓梯好窄既
我一級一級拮落去
點知塞住後面5個白人
我向後同佢地say sorry
屌點知勁nice比我慢慢行
仲點知有條女主動行前幫我拎袋野
住過半年 其真係好想移去澳洲 但女朋友屋企冇咁多錢support佢去讀書 如果我移就要分開幾年等我讀完最後焗住揀加拿大
唔係4大 係有水補
但真係少聽到澳洲OT咁姐
同我呀媽一樣
我覺得好多父母都係都係咁打算
加拿大有加拿大好嘅
睇過新聞極入嘅regional vic定nsw好似有40000定50000有house(木屋仔)勁大地

無學校 無自來水 4g收唔到
揸勁遠先有 間milk shop仔

平貴梗係有原因
咁就肯定有呢啲屋其實離開大城市 就一定有屋under HKD4m 好過香港好多倍既屋
講真睇你looking for啲咩係澳洲
我易家係住緊係山上. 年中買, 價錢1m頭. 2ha 地, 遠眺Moreton Bay, 有4g (訂左Starlink等收). 半Off gird, 有供電但要用水箱供水. 等時會裝埋Solar panel同轉電子車.

距離樓下woolies 揸車10分鐘. Brisbane CBD 20分鐘車程.
自己同老婆都係wfh. 老婆同兩隻狗都鐘意安靜環境.

老寶講, 見到新聞Syd / Mel 普普通通一間屋仔 (無景, 細地, 舊屋, 同鄰居勁近)都賣成最小1m, 真係好無奈

你可以wfh呢啲真係無敵

所以要更加努力做野
何不食肉糜呀巴打
有頭髮邊個想做熾哥
始終未去過 不安感大啲 唔知係咪真係適合自己
Archi有無政府工
好似要喺呢邊讀Master先得
Wollicreek既話 買送無Hurstville 咁方便
但Hurstville堅多大劣人
我爭一針 好想去尖咋
好靚呀個景
樓主做archi?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞