係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
仲想問一下有冇人屋企有泳池

嚟緊搬去間屋有泳池
應該會買cover 平時唔用就鋪上去
記得仲要每個月要去Bunnings 做水質檢驗
定期清理樹葉嗰啲
落大雨 泳池水變咗綠色 就要落唔知咩藥水

想問吓我仲有冇野漏
仲有冇需要注意

Thanks
夏天嘅時候多唔多蛇同大昆蟲? 我好撚驚
我之前冬天嘅時候去過,個感覺好舒服,好想過嚟住
唔該
多過香港綜援一倍,但係 唔夠洗。只可以當係安全網。
都係自己努力啲好
天氣呢 我覺得大致上都算好過英國對比上黎?
因為我無去過英國但朋友岩岩上個月過左去話比較moody
除左前年山火 燒到日日吸濃煙 熱到乾到仆街
同上年雨災 夏天好多日落雨落到仆街
平均黎講 冬天唔叫凍 夏天就好乾同好熱 37-40度都會有
中意沙灘呀咁好適合

罪案 我覺得我住果區都ok
但係如果Friday/Saturday night係cbd你都會feel到少少唔安全 睇到佢地飲晒酒既精神狀態
火車夜晚感覺都唔係好安全
我諗可能果位巴打答到你 我就唔好知sorry
你冇嘢呀? 專業人士唔去得working holiday? 我以前去旅行識個英國醫生後尾佢嚟咗澳洲working holiday 一樣係做返醫生

thx anyway
你講緊邊個城市?
澳洲出世就已經係永久居民?
佢父或母係咪係囉... 父母都唔係就跟父母
我好中意surfing既上年生日去左Culburra beach
可以比狗去沙灘
仲有手掌咁大隻蠔食
係fish market都無見過

記住做好身體檢查!
我地已家成日都擔心佢
佢puppy既時候 我地用簿仔mark低佢所以日日生活習慣去教
咁應該都唔難
係香港先咁on9
去到第二到 加拿大好澳洲好英國好
養一隻喇對佢好啲
好多地方pet friendly
屌笑左
去到先算
巧有錢
將來都想買屋有泳池
我太中意水
生活易應該係講緊除便返一份full time 都負擔到衣食住行 起碼係澳洲除便返份工都租到屋養到車 香港唔係中層都唔得
租炸咁岩又唔貴又岩隻狗住
條友以為wh 就係一定做低等工作弱撚智
我兩邊都住過,結果揀左西澳靜啲,同埋鐘意西澳個海多啲
澳洲天氣好過英國好多啦,中國人多啲叫好定壞就自己諗
我諗黎得澳洲都係想慢活啦
我去過Sydney Mel Brisbane Goldcoast
Brisbane比我印象好差
CBD一早係火車站行出黎就見到幾個道友
但我去左4日姐 感覺麻麻

Sydney係比較商業化講真
我諗Mel其實應該比較好住講所有野average
Goldcoast好好玩 我好中意沙灘 但感覺旅行就好好 住呀就業就未必係最top

其他未去呀

我未去過英國
但聽朋友岩岩到London
應該
天氣同治安 Sydney會比較好 因為我住sydney所以我用黎比較

遠離世界係喇
雖然話佢行到比較慢係against武肺方面又一直lockdown
個國家入面既人係感覺安全
係慢活既成個國家
啲人好nice 無經歷過比人歧視
人工同生活成正比
放心一定唔會做到隻狗咁
比較多大自然活動 好少夜生活
有決心一定得既 英國門檻低啲
肯儲錢一定得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞