係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
我係認同既 岩岩番過黎呢邊
買野樣樣都轉番港紙計 覺得貴
但其實唔係 呢到人工係完全成正比
幾錢呀
我都睇緊搬house想有草地比佢
但租既話有泳池會唔會少少麻煩 又多一筆費用for maintenance
屌講昆蟲澳洲真係大國
我已經住apartment 已家岩岩入緊夏天
晏就又左烏蠅又蜜蜂 夜晚又飛蛾
有次去Frd屋企bbq 泊車係出面
屌走果時一上車 手掌咁大既蜘蛛係塊玻璃到
嚇撚死我

以上係我經歷
最好梗係準備好一筆錢
移民我相信洗費係好大
Sydney
專業人士會得五千拎去wh
如果帶cash五千 户口有五百萬咁叫唔叫拎五千去wh

事實我係度見到既wh唔係做農場就係收銀零售飲食行業
當拎我個行黎講, 莫講獸醫 我連wh既獸醫護士都未聽過 邊度咁撚多專業人士wh
要assume香港專材帶五千去wh會唔會不切實際左d
我呀婆係澳洲生我呀媽 然後我呀媽係澳洲生我咁樣
$500左右 兩房(但真心唔大)唔近city
但附近有超大草地 我地又有泳池
狗仔實開心死

但我都覺泳池幾煩啊
一係俾清潔錢 一係自己清
清泳池時間都係好大問題
仲未計有時好多嘢自己都未必清潔到
但為左狗仔佢住得好

所以先租左
恭喜晒,咁樣留到係澳洲真係好
出街食貴唔貴
要唔要成日自己煮
我都有興趣
悉尼係咪冇墨爾本咁凍?
方便到google map有個功能叫夜生活
入面全部都係叫雞
方便過你係香港
睇女又唔洗錢,以前成日入去點支煙
睇岩先入房
平至澳幣$80 貴至$300都有
菲律賓,紐西蘭,韓國,日本試撚過哂
Sydney
成個非洲幾十個國家任君選擇

仲有咩瓦努阿圖 敘利亞 呢D
好撚驚
係屋入面有冇?
唔想去去吓廁所,個🚽走咗條蛇出嚟
no但想學
巴打係咪有好介紹
認真答 日本買到
Sydney全球第二貴
你識嘅wh全部都係香港嚟咪無囉,你知唔知澳洲好多歐洲人嚟wh
泳池真係唔好
除非房東會清
$500 抵wo邊個suburb講唔講得
唉我屋企果件係interior designer
成日要on site揸走架車
然後住太遠我番uni又唔方便
(讀archi成日番去又材料又剩)
但我地只係想搵間有草地既屋岩budget
係呀所以我都好多謝我呀婆呀媽
但佢地係我出世既時候已經預左係會有離開香港既一日
好想快啲叫我呀媽呀妹過番黎
耐何呀公中風我成年都番唔到去 政府唔批
呀媽話佢無所謂都係生活姐 我同個妹仲好後生應該要離開
好掛住屋企人
有冇Tg Tg 同你講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞