係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
講得多自然順,唔好怕 grammar 錯,真係wfc
好好搵48per hr
我好中意食牛 所以一個月1 2次囉
韓燒或者牛扒
我學生角度
(被大劣人freeride過一次)
我以後上堂都唔會比佢地知道我識講中文
然後死同講英文既人一組
白人Vietnamese乜柒都好 佢講英文就得

講真
啲local唔care tenses同佢地都成日串錯字
佢地都surprise香港教英文咁著重tenses
Oh shoot你話你係香港
我就聽radio
睇Netflix用eng subtitles

Er因為我細個家母中文唔好
我睇佢improve 中文 係睇報紙
所以我學英文都睇報紙
尤其係會計嗰啲
我係嚟左澳洲先進步左
香港嗰陣學英文又驚被人笑
我想試下睇英文書又被話:扮哂嘢

個人建議係
搵一個英文俾你好嘅朋友 但係又唔會笑你
我覺得學語言真係好需要鼓勵
如果成日俾人笑 真係唔會想再學

但係其實喺外國咁耐
我表達唔清楚 人地最多叫我講多次
聽唔明就叫人講多次
人地知你唔明會簡單啲要解釋

我都試過俾人笑 英文差又唔識串字
不過嗰條友本身就係歧視留學生
呢啲真係冇計 搵個第二個同學囉

我自己就唔鍾意睇外國戲
但係會睇卡通 間中英文字幕
我試過兩日睇左四套卡通
然後被人話英文做咩進步左

你可以試吓睇返哈利波特同埋卡通
全英文咁睇 講真一句你應該都記得成個故仔
聽多幾次慢慢就會發覺聽得明好多
入埋籍lu
只能夠講,好彩+夠膽
QLD

係好事,拎PR 唔係一件輕鬆同你想經歷既事
189 visa 獨立技術移民
當年考到ielts 全八+ 香港工作經驗+本地工作經驗

個移民一個weekend 就批左
但係考ielts 考撚左九個月
你個池有無chlorinator ?
綠左就要rebalance 先,然後開全日
刷+吸+reverse

建議頭個你搵人搞再問淸楚procedure
工作無分高低嘅
不過係技術移民上面嘅工種條路會易行啲
+1 here
真係未試過

反而中國人歧視香港人就真係見怪不怪
如果咁講我成日比中国人歧視
去親食中菜/亞超就 default 我會講普通話
雖然去飲茶或者茶記同我講廣東話又冇所謂
Uni入面既話
佢地見你香港人反而會想同你玩
但2019果排又會覺得你港獨
果隻聽人講越南做 唔敢食
係越南,但我食落 texture 又唔錯
不過我都會想知多少少
因為女朋友都係要經歷
佢成日覺得我如果係要同佢結婚先拎到 佢唔想為結而結
鍾意食avo 嘅朋友有福了
今年預計豐收
產量多咗65%

而家已經平到1蚊個
遲下唔知會唔會破底價
樓主開定新post
我以為你女朋友攞partner Visa
不過同居都可以,但又要interview 又一堆證明又可能會突擊上門睇下有冇同居,我有同事試過
Doneeeeee
佢已家好威呀
話拿我唔洗靠你 都可以有老細擔保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞