係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
你屋企幾多人
點一星期買到300 400
成日覺得Sydney 警察除左搞交通
基本上唔夠警察
您地有冇諗法
兩個人我都買$200到
通常Coles around $150 Asian grocery $50
metro係指起緊條線?
定係泛指幾條火車線交匯既站?
可能mix up 咗 Melbourne metro
我應該係想講火車大站
佢屋企幾多個人先

我只去Wollies/Coles
啲野等減價先買
有時仲用埋佢啲積分優惠
冇Costco 卡
屌我無食過但大隻到飛好撚大聲
我女朋友係到grad 搵左大約9個月工
9個月入面做過property styling
即係人地賣樓 佢地就會佈置好間屋等屋主賣個好價錢
最後先搵到已家真係interior designer

我覺得係算大競爭
因為interior呢行算比較中意請呢到畢業
你知每個地方既屋既空間arrangement唔同
係到讀當然會比較理解呢到啲屋既特點
例如佢近排幫一個岩岩移民既香港家庭做
佢地唔想keep laundry 但我女朋友就說服要留
因為到可能你賣樓 係會影響價錢
所以啲公司知你係到grad一定係比較有優勢

再加上你應該知部分Fg archi都會有可能嘗試做interior第一份工
但係當然你已家做緊 有經驗
唔係想像中話一定無可能
其實我無用過flybuys同woollies卡啲分
點解interior design要on site
照計呢行好多freelancer可以WFH
Btw見到好多Ching幫手解答問題
我都唔洗答好有愛呀
追住flybuy offer去買
圍返個個星期10% off
佢係要去見客
壓住左9個jobs
仲有keep住有quote要做
25號就要番工
佢地兩個人
我同你一樣 都係會等半價野
不過見到咩都執晒落去
一到星期日成架車都塞爆晒
要分幾次拎上樓
唔同意,其實仲有好多工係唔可以WFH
同埋WFH個productivity keep到幾多係大問題
你係慳咗時間去commute
但係公司冇可能管到你喺屋企做乜
而家冇辦法就俾你咁玩
長遠嚟講我覺得大部份人都會返office

CBD係一定唔會死
可以WFH嗰D business搬走咗
自然會有D唔可以WFH嘅搬入嚟
而家年輕人都仲係鍾意出city消費
呢個習慣唔會變
反正都係要買嘢點解唔儲下分
每年儲埋儲埋都慳到幾千蚊
我公司都想人返 office
自己好 hea 豬唔想返
但有時政府黎check 要有人去 inspect
買兩人份
次次番黎睇番d單
都覺得明明d野都幾平
但加加埋就幾百
我通常星期日去wollies coles
亞超 韓超 海鮮檔咁
每個地方都5-60咁
我都係咁
明明冇乜加價
但越買越貴
人工都冇加咁多
我每次都有scan但只係無㩒入去睇點用
我女朋友話想番office既原因係
WFH其實仲忙 因為啲客會不停打黎
老細又打黎唔同部門又打黎

成日淨係接電話都無時間畫圖
咁strathfield唔錯,
應該係全sydney除central外最大既火車站,
去邊都方便同好多韓國嘢,
不過都有唔少印度人/嘢,
睇你介唔介意.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞