係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
上手車主係後生仔既車一律唔好買

佢地亂搞電線中過伏跌咗5000澳紙
收到
住係Brisbane10年都無呢個問題
通常都係D Asian係唔適當既地方做唔適當既野先會比人"岐視"
見到有d買開既野係加左好少好少
100幾1個week買餸真係要好限制自己
聽d朋友講出去超市 佢話唔知買咩幾百蚊
最後煮兩日就已經無野煮
有錢都要排quota
比錢只係排快隊
但依家一般都要等4-5年
花喺醫濕疹嘅錢 夠我俾首期...
之後有諗住去澳洲讀書 Melbourne or Adelaide
平時食嘢係為生存 所以都係以平為主

喺香港最顛試過50蚊食一個禮拜 唔計水電媒
肉就大概每餐食小過100g
菜就2斤食5日
五穀就每日四碗飯 (lunch+dinner)

之前參觀過英國嘅超市 同香港好唔同嘅係菜同肉嘅價錢差唔多
但香港就菜平過肉好多

所以想問吓澳洲菜同肉的價錢係點?
會唔會好似日本咁過咗幾多點之後會有折?
我覺得係合理價錢

澳洲啲apt不嬲都貴過你住house
有時係超市見到啲就過期既會平啲
有時平兩成至一半
因為唔想支出太多喺租上面 寧願慳返 d 步署買
咁你一定要取捨

一係平租住得遠一係貴租方便

我以wh揀左前者住padstow小區

不過我唔捨得走係因為每次出門口同返屋企有隻貓走出嚟嗲我
多謝巴打熱情解答自問細佬我都係禮多人不怪
希望係咁啦,未住過澳洲唔太知情況。
平時去開蘭桂坊嗰啲都識好多印度尼泊爾friend,都冇乜嘢,除咗啲工人姐姐真係冇規冇矩囉
你要近central d租都唔會平,
除非同人share flat啫
所以諗緊唔近 central 嘅 metro 大站
等我打完針去試下先
Er我係架
因為番番係香港既時代 我就係果啲爛蒲友
我諗昆蟲問題仲多過移民既問題呢到
唔好驚 你會習慣
同呢到啲烏蠅都特別大隻屌
等我mark低先 多謝推介
請問平幾多?英文程度一般,易唔易考?
我諗住考個小巴牌,方便去日本旅行時車屋企人
晌澳洲考小巴會唔會都平啲?
係咩 咁好彩我未食過烏蠅
不過夏天一出街啲烏繩真係係咁「嬲」住你好撚煩
完全冇淨係靠份scholarship同parttime過日子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞