係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
佢自稱係qld 我都係qld
行業關係 rural/city我都有生活過
讀書個陣有入過d wh group睇人講野
以我所知佢地就算rural都要定期轉場
冇咁易遇到個肯保既老細
有既話真係好彩

佢話"成家立室"左所以假設係wh黎到兩年內有pr
但係又話自己冇plan行步行步
所以咪剔走識人保/儲錢/有屋企/讀書plan依d考慮
如果其實佢係未有pr既話我都唔會話只有假結婚先咁快可以定居
唔知啦,識人細佬做室內設計嚟wh都係做返,個老闆仲話擔保佢,後尾因為唔覺得需要移民無take到個offer,室內設計算唔算專業?
我以前都係養隻銀狐女,幾年前14歲9個月先離開,好懷念

我無乜所謂,wfh仲好,平時都係睇電視打xbox,去屋企附近公園走吓
Glen 既話 你一係諗吓Eastwood /Burwood /Hurstville
Eastwood 比較多老人家 但係亞洲嘢食多
成個區會相對上舊過Glen 但係多人講廣東話

Burwood 新啲 熱鬧過Glen 後生少少成個區
但係始終多餐廳 夜晚治安麻麻地

應該都會搵到兩房嘅,但係兩架車就難講
一係你試吓會唔會搵到兩房 另租一個車位

Chatswood 太貴,未必啱你

Hurstville 其實都得嘅,最似Glen 可能係呢個
但係純粹係我個人麻麻哋
因為真係太多曱甴我好驚…..
係唔難 但有撚排等
聽過有個想帶個90幾歲老人家黎
移民局話排期十年
Burwood 成個深圳咁,火車站已經全部殘體廣告
之前來過wh兩年 但果陣都無諗過要pr
依家返左來年幾後後悔到pk
非專業人士係咪得返讀書呢條路?唔計假結婚的話
有冇錢?
投資移民
最快應該係讀兩年熱門工種嘅TAFE/ master degree 再駁移民
我記得果陣講到要好多錢
得一百個左右投資移民有難度
做左年幾工廠覺得唔係咁易有擔保 好講際遇
唔介意個區多老人,但好介意多強國人
Eastwood 就會相對上多香港人同韓國人
Burwood 就真係多大陸人

你可以上網睇吓嘅
Eastwood 都平 交通都幾方便
再唔係真係Chatswood
但係真係比較貴 可能少啲選擇
Eastwood 同 Chatswood 相對幾多好食香港嘢

Eastwood比較舊
Chatswood 成個社區好香港
Burwood兩三個月去一兩次食嘢就ok
住真係不了
感謝
有乜好食,果間乜乜冰室?
啲香港嘢又貴又唔好食
全部呃中国人
有冇見過巨大化昆蟲?
有間豆腐花幾好
同埋有間台灣嘢?
我知邊間
不過我好少去
去親心情都麻麻
成個深圳咁
如果唔介意唔住正chatswood 可以睇附近4-5 個站
會平d 但都係5-15 鐘火車出chatswood
澳紙?
好撚7貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞