係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
ching可唔可以講下perth果邊啲人點,黎緊會去果度讀書,好驚融入唔到
我比較摺,所以悶啲都ok嘅
Kingscross 你可以諗成係遊客咸濕區
唔係比本地人玩架啦
要叫雞既話真係邊度都有
您住邊個位?
建議用Selfwealth (CHESS sponsored + low transaction fee at $9.5 / transaction) or Pearler都幾好的.

CommSec 貴好多
唔會落雪
但落雹好似係四季都有機會
d車泊街小心d
啊同埋spaceship 係玩microinvesting
如果你研究過後,覺得stock market 真係適合你 , 建議睇睇有關etf 既資料

投資最重要早落手
Time in the market > Timing the market
我覺得好嚴重
夜晚出街試過比四五個鬼仔圍同跟住
有試過去游水比個六歲左右既小朋友fuck 我Asian
樓主本身澳籍?
技術移民好似都高要求
Lockdown 儲錢大法
支出基本上只得燈油火蠟、日用品、野食、咖啡豆同酒
其他方面0支出
完全失去咗買非必需品嘅慾望
Lockdown 之後儲錢多咗成倍
每個月2000up
不過係澳洲住咗咁耐都冇購物慾
冇乜好買
我真係唔知
佢咁insist要知叫雞最方便係邊
等我download黎睇下先
Ching有無話你儲左幾多本金先開始
得閒可以講多啲
小弟我呢 唔知點解對錢銀呀 理財知識好貧乏
但又覺得想早啲儲多啲錢 都25歲了 好似少少遲
我覺得係 road trip都差啲撞過袋鼠
但係我真係覺得無好多人食囉
純粹為殺而殺

兔仔係真心好common好多肉檔都有得買
定係淨係我地香港人當兔兔係寵物
無事無幹就係,屌啦星之前4條軚輪住爆,每條幾舊咁就無咗千幾2千銀
係同意 對於有家庭既人澳洲係更加適合
明白稅重 但起碼真係收入同買野價錢係正比
平時放狗既時候見到啲小朋友係公園玩
好過香港個個揸住iPad
而且攞到身分之後福利都好啲喇對小朋友
我放左$100係spaceship
因為我未試過
香港其實有咩咁多野玩
我真係無發生過wo
圍已經好嚴重 係咪醉左
係 無錯
我係香港呢係果種潮童波鞋撚
係到少左好多呢啲慾望

Lockdown一星期買一次送 就無其他支出了
我反而係可能有啲野想買呢到買唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞