係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
Wolli creek 係留學生集中地
依家未開關一定好舒服
但係開咗關之後一定都唔少大陸人
同埋有機會個租金都會升
之前見到有好高層嘅請,即係應該會有低層
師兄仲有冇留意brisbane d新盤
早排睇queen's wharf兩房都係800k 差d扑槌
猶豫完就冇晒貨

我個人prefer靚樓靚配套多過地大
我認係典型香港人想豪想晒心態
讀書要住gatton已經夠晒體驗原始生活
住house要個後院黎都冇用
唔好啦
好雜下
廢人係邊都難
Childcare Info :

呢邊Cert 3 / Dip grad 就可以做childcare ,要學埋換片抹poo 、開奶、湊baby & toddler
做kinder嘅 early childhood teacher 要bachelor or above
同香港幼稚園、幼兒園唔同的
仲有平時每日開床收床、清潔係老師自己做
仲讀緊書就好快啲學

我以前成日叫我朋友同我一齊學
佢話下個月先下個月先
終於到我賺到少少錢嗰陣時
佢先發覺想投資連錢都未開始儲
當佢終於儲到
我都賺多咗成倍

就算唔開始學 儲錢真係好重要
同埋唔使話要坐到幾多萬先開始
其實有陣時10,000港紙就已經可以開始

加油啊
仲有近機場
而家未開晒關d機疏唔覺
一開返關就嚟料

所以呢一年幾買樓嘅人好易睇漏飛機噪音問題同留學生人流問題
Undergrad 都得 如果喺嗰邊讀嘅話
好多人打針?要排隊要爭?
岩呀 我喱度都lock左個幾月
轉返可以買外賣 我都等左一個星期先買
唔想同人迫同唔想排隊
我上一次去我都覺得好舒服
但係一唸到開關之後 就不了
老豆老母visa 係以十年起跳
有得比錢fast pass, 但都係以年計
Thanks 我望一望先,不過我岩岩完左first in ,等緊final in, 真係有offer就開始睇下
睇過新聞極入嘅regional vic定nsw好似有40000定50000有house(木屋仔)勁大地

無學校 無自來水 4g收唔到
揸勁遠先有 間milk shop仔

平貴梗係有原因
咁就肯定有呢啲屋其實離開大城市 就一定有屋under HKD4m 好過香港好多倍既屋
講真睇你looking for啲咩係澳洲
我易家係住緊係山上. 年中買, 價錢1m頭. 2ha 地, 遠眺Moreton Bay, 有4g (訂左Starlink等收). 半Off gird, 有供電但要用水箱供水. 等時會裝埋Solar panel同轉電子車.

距離樓下woolies 揸車10分鐘. Brisbane CBD 20分鐘車程.
自己同老婆都係wfh. 老婆同兩隻狗都鐘意安靜環境.

老寶講, 見到新聞Syd / Mel 普普通通一間屋仔 (無景, 細地, 舊屋, 同鄰居勁近)都賣成最小1m, 真係好無奈

師兄仲有冇留意brisbane d新盤
早排睇queen's wharf兩房都係800k 差d扑槌
猶豫完就冇晒貨

我個人prefer靚樓靚配套多過地大
我認係典型香港人想豪想晒心態
讀書要住gatton已經夠晒體驗原始生活
住house要個後院黎都冇用

上年年尾本身諗住貪得意去睇睇, 但最後唔得閒無去到.
以前住過一段短時間Brisbane d apartment, 但整體感覺一般, 最主要因為我住果到:
1) 間隔唔係咁理想
2) 管理處有每間unit既鎖匙, 好似租屋咁

如果真係要買, 要睇清間隔. 睇過有d unit好好笑, en suite 廁所無門...
同埋最好唔好買隔離有好大塊空地既樓盤, 好大機會又起新complex, 然後block 你 view.

apartment比唔到意見你, 唔好意思.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞