係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
比個參考你
maccas魚柳bell餐$9.85
普通lunch 中式2餸飯加杯野飲 $13
貢茶 珍珠奶茶 regular $6.2
一碗pho(唔計你去某部分好撚出名懶高級既舖) 大約$12-15
希望呢到解答到你
Messina(澳洲某連鎖式gelato舖) 3scoops $8.8

但你話去brunch果啲 range就比較大
咁我相信裝修食材會影響價錢 以上我provide比較basic既概念你 香港人食既野
但我無覺得係貴如果你正正常常一份full time唔係話去食咩高級餐廳

例如講港女最愛日本野
我同女朋友去食一餐叫中等既迴轉壽司
2人消費大約$90蚊左右

但當然過去幾個月lockdown
餐餐屋企煮 係慳到幾多錢
係既 Mel凍會凍過Syd 熱都會熱過
屌我真係未試過
想去南非旅行
我staycation住house有大隻曱甴
長住我未住過house所以唔清楚
但apartment唔會有蛇既
Ground floor住過 落雨成百條蚯蚓係出面走廊
brisbane歧視幾嚴重

wh去過火車沿線某一個站生活
去親商場啲人都好似發現新大陸咁望實你
有次同朋友買食物
有2個係車上嘅人指住你講粗口

不過聽其他wh講
北澳個邊仲嚴重好多
英美澳加裏面澳洲歧視算唔算最嚴重?

利申: 都知歧視邊度都有,但澳洲針對asian嘅歧視感覺特別明顯
我細個係到既時候學架
不過Bondi呀Cronulla Manly好多surfing school
我覺得上堂唔算貴
最緊要唔好怕水 意思唔係普通可以玩水 係你係塊board跌落水或者比浪捲一捲既時候唔好怕

上面我講culburra beach好岩新手架都
但我真係建議跟人學下先好自己去玩

我仲去過2個staycation想知我可以再講
1球日本邊到?
Sea cliff bridge好正
上次經過無停低
昆洲同北領個邊應該好勁
我女朋友就係話泳池租既話麻煩
但日日係水真係好爽

太遲啦 已經租咗
其實房東係包水費 不過電費唔包
所以諗住搬入去之前點都要研究吓點樣清潔最好
同埋預咗其實預咗會用好多時間去清潔
親眼見過最大隻既蜘蛛/昆蟲有幾大隻,條血條有幾長
唔係掛
Brisbane 岐視嚴重?
係brisbane 住在10年,見既所有人都好nice, 無岐視問題
而已相比mel / syd 更舒服,起碼唔會好似mel / syd cbd條街只係見到亞洲人
我第一次來澳洲見過一隻手咁大嘅蜘蛛,喺天花板嘅角落頭。我家姐同我講,開門,瞓醒聽日佢走㗎啦然後瞓醒咗之後佢真係走咗…我都唔明點解我會瞓得着

仲見過好多不明物體嘅巨型昆蟲,一隻黃色識飛但係又成隻手指咁長嘅生物…你話佢似蜜蜂又唔係,我都唔知話佢似咩好….又係開窗俾佢走(真係完全唔敢打死佢)
我記得住個度係ipswich

住左幾個week除左我同啲朋友都冇其他亞洲嘅面孔

未搬之前住sunnybank hills隔離都覺得啲鄰居幾nice
澳洲返香港都唔算好遠同好貴
等開返關就可以返去見下屋企人
澳洲是個好地方
Byron Bay睇日出
都係nsw入面
買定領養定拾?
好似無咩人理
住到咁遠Sunnybank 附近啲suburb 勁多asian
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞