係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
以我所知既紅燈區係方便既地理位置
你可以搬去
之前去過hw

如果帶埋父母去移民會唔會好難同有冇話要咩額外條件
五萬一個十萬兩個
老人家黎到可以即刻享用Medicare
Sydney以外嘅地方樓價上車易唔易?(比起香港
以我所知如果你本人順利入藉
都只係錢銀既問題
最難係你自己果一步

我有朋友岩岩入藉
佢話都考慮帶媽媽過黎 應該唔難
我唔係好識移民既野講真
都係聽朋友講多
對唔住各位
我係到出世住左5年 然後番香港到近呢幾年先番過黎
你係邊到呀巴打
ok la
無人一黎到就知道條Path.
當年雨革之後拎著5千蚊就過黎工作假期
現家叫做成家立室,好多都無事前Plan,見步行步
如果你拎住香港舊錢
Sydney都應該買到大過香港既屋

你睇番上幾個reply有例子
澳洲唔係非洲呀巴打. 發達國家想60萬買到樓,你要住到去幾個鍾車程先出到市區個啲位
Syd 同 Mel你覺得邊邊好啲
QLD, 開返boarder 會落Syd
有冇狗狗圖
澳洲既英文會唔會好難適應?我驚好難聽得明,例如SA
老一輩或者其他移民有勁重口音聽唔明好正常

或者講slang你都唔會聽得明 我住左十幾年都唔明
恭喜你呀
係Sydney ??

因為老實講 我個身份係呀媽比我
所以我真係唔清楚移民policy

但我會盡量答生活既野
Sorry都要咁講 會唔會太無common sense
拿睇你已家situation係點

學生既話呢
Mel生活成本低啲

我個人認為多啲野食

搵工呢因為我仲係學生
根據我2個Frd (情侶)之前係Mel讀書加做野5年
女方話Mel係比較難搵野做 成年都搵唔到
所以先搬黎Syd

但係Syd係比較商業化
Mel係比較有外國既感覺同藝術氣息比較重
每個地方對工種需求都唔同啦, 除咗醫護....
拿我係Sydney溝通係無問題
有個Perth既Frd同我都係20幾歲
佢澳洲accent係有少少難明鬼仔

但點都好 最好打好英文底係任何方面都有著數
但有啲人既生活圈子係普通話多
有冇推介咩寵物保險好
月底就可以拎我隻狗仔
不過未決定係咪買Bupa 嗰個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞