係澳洲住左4年幾 你問我答

1001 回覆
43 Like 18 Dislike
lol just 2 of us

我次次都同我老婆講

我睇你唔洗幾耐就頂唔順要自己考車
要平既 十幾年豐田車都可以頂到下既
最緊要齊service record
同埋二手車dealer唔一定有保證
既然我都知佢遲早會頂唔順 點解要依家迫佢呢 right ?
呢個就係我煩嘅地方 因為我都唔識車

唔知點 check 點 deal
其實好睇保養成點
我以前3000蚊買架05年既豐田 20萬公里
買返黎第3日highway爛drive belt 燒爭口
梗係啦 依家都趕唔切香港考啦
我來左十幾年,都無乜話比人RACIST。

西澳/北澳/QUEENSLAND 都無比人歧

大城市都唔覺有
但如果你去到Townsville/cairns 你就會覺得啲人唔係好友善,其實唔關歧視事,其實那兒只係一個SHIT HOLE。
移民過隔嚟問啦。

不過巴打有無錢,有嘅可以揸住485再靠491 small biz owner, 100k澳買盤小生意玩半年就可以申請
Cairns 遊客區其實都無乜嘢
聽講北澳darwin經常會有
好多時都係啲街童/schoolies攪事 佢地對咩人都係咁痴線

都係嗰句 出到外國唔好太睇低/睇高自己 有事搵人幫好多人會幫你
chatswood,
去cbd, north sydney, macquarie park都方便,
多asian嘢食同賣得嚟唔似其他asian區咁污糟,
又有大大個westfield
其實係咪鄉下地方啲人見識少或者仲係白澳主義?
最僻去過Alice Springs 啲阿寶都幾熱情,冇乜白人
有聽聞過 north syd 華人區好住呀

但擔心太貴 apt 好似都要 500 - 600/ week
呢排lockdown
一星期出去買一次餸
求其出去買d野都起碼3-400落樓
都唔知用左係邊
有冇叫過雞
d金絲貓下面d毛咩顏色
我都有咁嘅 feel買餸貴咗幾倍
明明之前都咁買
又唔似好多嘢加咗價
Chatswood幾正不過真係偏貴
一分錢一分貨
Chatswood 真係好似香港
租樓始終係純支出 住熟咗都係要搵樓買先化算

但 house d 價顛升 唉 時不與我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞