日本Being系音樂討論區5

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
支持
我會繼續買到佢引退又或者我破產為止
另一碟炒飯...
總係覺得會有あなただけ見つめてる2022...
但請唔好my friend 2022 mix
你想佢地top 100都入唔到?
Top 20

而家BREAKERZ都保得住出道至今單曲周榜入
TOP 20的紀錄
希望有新歌
大黑 / WANDS / B’z / 麻衣 四選一唱主題曲
我ok
有冇聽過doa英雄呢首歌
首歌唔係川島小姐作曲
我指佢有份參與

但係姐姐版本就冇
用假名
灌籃啲歌無論片頭定片尾都係比較激昂熱血

坦白講大黑同B’z都有咁上下年紀,真係未必夠氣唱到果種感覺

麻衣近排唔知點,不過以前唱Growing of heart都幾巨肺

感覺由Wands唱應該比較好,唱得好分分鐘紅遍亞洲,灌籃係咁多人嘅回憶
SLAM DUNK 好多HIT歌都係出自Being
希望Being同SLAM DUNK合作
灌籃啲歌根本係Being啲歌手同組合唱曬

BAAD, ZYYG, WANDS, 大黑, MANISH, ZARD
所以我希望SLAM DUNK 2022都係同Being合作
話時話
姐姐啱啱入Being時
唔係Being全約 只係唱片約
經理人公司係星塵

點解後來姐姐選擇同Being簽全約
離開星塵
我諗係因為姐姐想完全轉型,由model轉做歌手

我只係知星塵係姐姐做model間經紀公司,咁簽Being全約不論對姐姐或者Being都係好事

利伸:我都唔係好清楚
姐姐、宇德敬子、MANISH都係星塵經理人公司出身
之後姐姐同宇德敬子都轉Being全約

後來Being同星塵的合作關係都變得麻麻
甚至可以用疏離黎形容
姐姐咁多隻碟
我最鍾意頭三隻
MANISH感覺又係無被Being好好經營嘅組合

兩位成員引退果陣先24歲咁上下

佢地啲曲風真係好有90年代feel,明石昌夫編曲係特別有感覺
Zard第一章同第二章我都咁鍾意
最鍾意應該係呢三張album
Today is another day, 永遠, 君とのDistance
明石昌夫編曲的歌真係好正
ZARD早期的碟,歌曲都係佢編曲
姐姐版展開雙翼又係佢編曲
不如講下第一、二、三章係邊年
應該係得第一同第二章

第一章係91到01年,姐姐係01年因病休息一年,02年開始第二章

不過有人覺得織田同栗林作曲係第一章,大野同德永作曲係第二章

我自己比較鍾意第二種睇法
永遠 呢隻碟我覺得好精選碟
啲歌我鍾意,但永遠唔係我特別喜歡的碟

止まっていた時計が今動き出した 呢隻我都喜歡
呢隻碟的pray / 出逢いそして別れ / 止まっていた時計が今動き出した 係我最鍾意
好老實講
我鍾意第一章啲歌多啲

第二章啲歌都唔錯
但係如果計耐聽度
始終同第一章比係差少少

第二章的展開雙翼我係好鍾意
其實我都有諗
星塵後期同Being關係疏離

我認為主因係Being
比到「好」嘅條件佢哋去
轉簽Being全約
而星塵比唔到

我覺得星塵感覺Being搶走佢哋而感到不滿
所以關係漸漸疏離
再加上
Being多年來出品的CD
音質一向有水準,唔會令人懷疑

每次聽完我都覺得佢哋認真做音樂
不過宣傳方面真係仲有好大進步空間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞