日本Being系音樂討論區5

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
始終同柯南合作咁多年
作者又喜歡B’z同麻衣
今日姐姐生日!
一齊祝佢生日快樂
55 IZUMI

今日係2月6號!一齊同Zard主唱泉水姐姐講聲生日快樂啦!🎂
我mon post咗一陣,見無人講,以為無人記得
大家都係忠粉!!!!!!!
你覺唔覺得依家BREAKERZ喺Being地位
不及WANDS
尋日有聽佢嘅歌
突然
上年有冇買姐姐的復刻專輯
無!其實我對Being係又愛又恨,佢對於耗盡每個歌手嘅價值真係不遺餘力直到今時今日。每當我諗起97年Zard連出兩張精選搞到之後張單曲銷量仆直就想喊出嚟
姐姐明明唔想出精選,唔知公司係點樣說服咗佢,心痛!!!
突然呢首歌節奏輕快,歌詞卻係十分溫柔。典型泉式情歌
之前我都有講過ZARD BLEND
姐姐本身唔想出

我估Being氹左佢好耐先肯出ZARD BLEND

97-99年姐姐出左三張精選
而Being 99年正處於歌手流失的情況
WANDS 改組後大不如前, 大黑人氣下滑, T-BOLAN解散,
DEEN轉公司, MANISH解散, ZYYG解散

當時姐姐出精選出得咁密 都好正常
本ZARD Graphics都好正,網羅哂泉水姐姐歷年嘅專輯同宣傳品
同時間離開仲有織田哲郎同栗林誠一郎兩位作曲家,編曲嘅明石昌夫。97到99年Being真係得泉水姐姐頂住,直頭係泉柱
跟住應該係00年麻衣出道專輯大賣三百幾萬張,所以泉水姐姐走之前都無再要賣精選。結果姐姐一走,Being又瘋狂賣精選
其實97-99年Being都係好落力谷小松未歩
嗰期小松未歩唔少Hit歌都係同柯南合作

唔好唔記得仲有B’z
B’z ZARD都係Being的瑰寶

好彩之後麻衣出delicious way 大賣
都叫做幫Being爭氣

自此之後Being皇牌係
B’z 麻衣 ZARD
近年就有第五期WANDS, 都係賣得唔錯
正正係B’z出精選大賣,跟住想同樣嘅事情用Zard再做一次。結果就傷害咗Zard嘅底氣,影響之後嘅銷量

題外話其實二月仲有兩位姐姐生日,就係MANISH。不過我mon post咗好一排發現無人講過,可能高橋把聲太硬郎唔啱香港人口味。中國大陸同台灣都有人記得佢地
Being之前都試過咁樣對WANDS, 大黑, FIELD OF VIEW
又係出精選出得好密 WANDS 96-00年出三隻精選
大黑95-99出兩隻精選
FIELD OF VIEW 97-00年出兩隻精選

其實之前我都有講過MANISH
佢地把聲線同大黑摩季好似

佢哋同SLAM DUNK合作
又係好正
T-BOLAN 96-99又係出三隻精選
睇得出當時Being真係好等錢洗
巴打對Being嘅了解真係好深!應該都至少三張幾四張

有無識得人見過泉水姐姐本人,睇過佢演唱會?

我出生太遲,注定見唔到姐姐
話時話你點睇大黑以及姐姐的關係
我知道大黑曾經唔中意姐姐,覺得佢自己先係比較出色。

不過我又唔討厭大黑,人係會有妒忌心,泉水姐姐死之後訪問佢都喊曬,我覺得係真情流露

其實大黑都好命苦,又係子宮出問題,佢好似因爲懷孕唔到而離婚

感覺日本做女歌手好似都慘慘地,唔係瘋狂離婚就身體出大問題
泉水姐姐2000年代都係子宮出事醫左好耐,但最後生cancer
大黑有唔喜歡姐姐咩但佢做姐姐和音一段時間

之前大黑同Being的關係搞到好差, 佢2016年重返Being之後
Being先重視返佢
其實我真係唔明Being點解要等姐姐走左之後
先出姐姐版展開雙翼
都係好歌黎

而家Being都係不停出姐姐的產品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞