日本Being系音樂討論區5

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
BEING只會計邊個歌手賺到錢,,
正如出大黑寫真集或大黑詩集唔會有人買...
大黑寫真集

好難想像
如果出你一定要買一本支持下
唔會買
我只係支持佢的音樂
講起寫真集,泉水姐姐出道之前嘅寫真集真係炒到黐線
不過唔知係咪因為佢拍寫真嗰段經歷,令佢對住鏡頭都係比較緊張,而且日後都好少上電視
泉水姐姐出道前影射真同做賽車皇后,之後有黑媒用出道前嘅事故意造新聞攻擊姐姐

傳聞90年代中期Zard準備開演唱會,就係因為被黑媒攻擊取消咗,有Being工作人員睇到姐姐果陣經常喊

Forever You就係姐姐對事件嘅回應,姐姐從不後悔以前的人生
聽講日本啲八卦雜誌有時報導手法同文筆都唔係人咁品,泉水姐姐性格溫順又算係好脾氣嘅人,面對呢啲攻擊似乎唔係一時三刻可以招架到
Being對於姐姐的保護真係非常之好

麻衣早期出道
Being對佢的保護都係好好
諗返起大黑
其實媒體對佢嘅攻擊

相比起姐姐
已經溫和好多
你唔怪大黑葡萄姐姐咩
我聽講最初Being好似想麻衣走泉水姐姐果種路線,但我見麻衣之後都會上綜藝節目,所以唔知係咪真

不過麻衣明顯唔似泉水姐姐咁唔識講野,姐姐上music station同係演唱會呢啲公開場合講野都尷尷哋
大黑抱著做歌手入行,一直做和音,甚至要幫遲入行嘅泉水姐姐做和音,心有不甘係完全可以明白

佢離開Being之後,長戶大幸仲要形容‘泉水係創作天才,大黑係和音天才’

搞到佢地之間嘅矛盾又加深咗
如果講寵愛的程度
姐姐、麻衣、B’z

邊個最受公司寵愛
其實大黑早期出道
Being時期的歌曲真係每首歌都好高質素

再加上係自己作

Chotto係Being焗佢出
因為大黑本身想派自己作曲填詞的歌曲
新浜レオン 出道至今歌曲全世界配信
其實FIELD OF VIEW我又係好鍾意
主音把聲真係好獨特
FIELD OF VIEW 唱嘅 DanDan心魅かれてく係我第一首聽嘅日文歌,果陣先幾歲睇緊愛子動畫

坦白講,淺岡唱嘅版本比泉水唱更適合做龍珠片頭曲,佢把聲比較激昂,先符合龍珠嘅熱血

不過唔知點解佢地成日著老西,明明係band隊
著西裝係FOV特色,行西洋風

FOV啲主打好正,例如突然、DAN DAN
非主打我喜歡Holiday
至少淺岡keep得幾好,年過五十都可以一眼認得

隔離隊Wands嘅上彬升直頭認唔到,不過唱功都仲係好勁
WANDS新主音如何
我覺得佢係可造之材
其實當年Being要FOV解散
真係好殘忍

この街で君と暮らしたい
我好鍾意呢首
小松self cover版又係滄海遺珠

FOV啲歌又係高質素
兩年前FOV出咗隻ALL TIME BEST
有啲歌出另一版本
認真仔細聽的時候
會感覺到佢哋嘅誠意
其實我都好奇Being係90年代尾點解有咁大人事變動,好多組合解散,連創辦人之一嘅織田哲郎都走

跟著Being就賣精選,又或要人買album抽演唱會飛(Zard郵輪live),總之就瘋狂斂財
其實我覺得係因為Being當年BOOM過之後
開始偏向商業化的音樂 想賺更多錢
Being當年有咁多人事變動都好正常
BOOM過 當然會覺得係好好味

但係同時間會令到Being的音樂失去其特色同靈魂

B’z, 麻衣 都俾人話佢地風格疑似抄襲其他歌手
B’z似早期TM NETWORK / AEROSMITH
麻衣早期出道曲風好似光妹
Being最鍾意賺姐姐錢, 到而家都係
不過有啲都良心企劃 例如 上年復刻專輯 / FOREVER BEST
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞