日本Being系音樂討論區5

1001 回覆
14 Like 2 Dislike

其實睇List可以見到基本上係清一色Zard第一章啲歌,可能真係好似樓主所講,主推90s Being歌手

我諗Being 真係想借回憶演唱會推90年代啲歌手,之前咁多次回憶演唱會都唔會只得第一章啲歌,今次得 かけがえのないもの 一首 係第二章嘅作品

其實我係好喜歡Zard第二章啲歌,雖然失去過往嘅活力,但多咗份淒美嘅溫柔
我認為站在Being角度,新人需要投放大量資源
90s出道的Being歌手樂隊紅過一排
至少都有返咁上下知名度

對於鞏固Being的地位亦都有幫助

之前我都講過,Being依家主力谷的新人係
WANDS / SARD
佢哋幫公司賺到錢,碟的銷量喺Being算係比較好,Being自然會投放更多資源喺佢哋度
我鍾意FOV & DEEN分別同姐姐的合作
好有新鮮感
かけがえのないもの 之後嗰首都係00s的
除咗if you gimme smile
其他歌我都好熟

If you gimme smile
估唔到sidetrack都揀
唔係B’z唱M25
唔怪之得今年B’z同柯南合作
係OP
佢地十幾年前都上過回憶現場會
姐姐寫俾Deen果首 瞳そらさないで ,我個人係鍾意聽Deen版本多啲,唱出咗夏天嘅感覺
https://youtu.be/6ylG-thIwx8
姐姐版都好夏天
好似過緊一個好溫暖嘅暑假
好悠閒的暑假
感覺今次演唱會拍攝同上年唔到,更多集中返現場演出者,慢慢由姐姐抽離返,有種要向前走嘅感覺
仲有首瞳を閉じて都係較後期的作品, 第一次記念演唱會播
仲要係難得有PV的作品...好想要高清版...不過肯定BEING自己都無...
其實2000後啲歌都好好, 只不過真係敵唔過時代的巨輪
時間之翼我真心覺得成隻碟都好聽, 但竟然要變廢盤
BEING俾啲骨氣出嚟, 再谷個新人出嚟!!!!!!!!
(雖然炒飯真係好好賣...)
姐姐演唱會真係好好賺....真係坐得滿先得人驚
遲啲又出DVD至少又賣3000張
今次M25好爆冷
唔係B’z唱
上個新人已經係BREAKERZ
SARD 3月出LIVE TOUR BLU RAY

姐姐出BLU RAY反而有保留
但俾BUMP OF CHICKEN都應該好有保證...
似乎而家劇場版主題曲真係同BEING脫勾...麻衣嗰年應該真係例外
00s其實仲有一首
就係姐姐版的展開雙翼

時間之翼有出復刻版
復刻版都唔錯

其實姐姐好多首歌我都好鍾意
講起咁多首姐姐的歌,我最鍾意就係
突然、明日もし君が壊れても、この愛に泳ぎ疲れても
我希望真係可以出一個真PV collection
2000後幾首歌啲pv係都唔肯放出嚟...
sard blu-ray至少我唔會買...都唔知買嚟做咩
希望M26係麻衣唱

而家OP比B’z
應該係比返啲甜頭Being
你講起突然, 我一聽第一個就會起哂雞皮
如果套戲同京都無關係, 相信麻衣再唱機會好低
突然好想聽don't wanna lie
我最鍾意嘅歌反而係姐姐的self cover
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞