日本Being系音樂討論區5

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
剩係聽左一次
整體嚟講真係高質! 好明顯有認真揀歌同試唔同唱法
主打歌唔講啦, 我講下其他tracks
最鍾意係proof of being alive, 聽落去有莫名的感動, 而且啲歌詞好"麻衣" (簡單...但又好有共鳴)
sea wind好有驚喜, 好快已經鍾意左
然後我幾鍾意unbreakable, 有啲感覺返左去わたしの知らないわたし嗰種時期
仲有Wで包むよ, 總係覺得好似以前首open love
其他要再細聽下~
4張a4 posters仲正
嗰啲質地好正, 真係啱收藏用
zard嗰11張張張都睇到我想喊
反而我對Sea wind印象不深
成隻碟最愛Veronica
我對今次ALBUM收錄曲的喜好:
ベロニカ > ZEROからハジメテ >> TOMORROW = It’s never over > UNBREAKABLE > unconditional L♥VE > ONE LOVE > Proof of being alive >
Wで包むよ > ひとりじゃない > always 2021 > Can you feel my heart > Sea wind
ベロニカ真係太搶, 都無辦法
我對unconditional love最麻麻
ひとりじゃない其實好難聽, 同stay the same爭太遠, 不過當聽情懷俾佢勉強合格, 否則真係兒歌一首
聽下啊, 或者有驚喜
我都估唔到柯南會揀Veronica做ED
聽過幾次,只可以話Sea wind唔夠搶耳
柯南ed多數都係ballad, 早期嗰啲首首都正到爆
勁鍾意三枝啲慢歌
好b-side
係2014我個名先有突破
用快歌做ED
你會點排
其實我覺得無敵なハート做op可能會好賣啲
唔知點解要放ed
好大機會係因為當時要用Greed做OP
QUOTA變左比ED

之後都有DYNAMITE做OP
話時話YURA YURA呢首歌點
DVD內容如何

YURA YURA終於到手
我覺得今次曲風好豐富
除左之前已經見過光既一堆合作歌之外
頭三首歌都幾襟聽
Veronica最正
川島だりあ 之前幫ZARD寫歌
近期原來同WANDS合作 做Director
近排勁鍾意聽Diamond Wave
未有時間睇
不過一定會鍾意,入面首首都係自己最愛

不過交響樂版d反應麻麻,唔係好多人鍾意聽
自己就覺得幾好聽 e.g.冷たい海
Sea wind我到而家都係冇咁深刻
個旋律唔夠搶耳
睇你喜好,應該係鍾意聽節奏輕快,旋律變化多嘅類型

同埋Sea wind 個編排係凸顯麻衣把聲,歌緊個陣instrument 好似較細聲d

你覺得冇印象都正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞