Nikon 討論/貼圖區 (2)

1000 回覆
4 Like 1 Dislike
用緊D5300 想買枝WIDE 鏡
變焦定 定焦好?
變焦: Tokina 1120 2.8
Nikkor 1020 4.5-5.6
定焦未有心水
筆直3K
變焦定 定焦好?
定焦未有心水
筆直3K

你本身有D咩
變焦定 定焦好?
定焦未有心水
筆直3K

你本身有D咩

18-140 kit
50 1.8
變焦定 定焦好?
定焦未有心水
筆直3K

你本身有D咩

18-140 kit
50 1.8

話說原廠個支新野我到而家都無見過有人貼相
定焦唔好諗啦, 你上網睇下呢兩支sample相同review
變焦定 定焦好?
定焦未有心水
筆直3K

你本身有D咩

18-140 kit
50 1.8

定焦唔好諗啦, 你上網睇下呢兩支sample相同review

新果支好少review
T116同T1120好似差1000左右 諗緊邊枝好
但好多都話抗炫光差 影日出日落d色會變淡 但有2.8
呀!好苦惱 有冇巴幫我解決
D300升D810

但買完機冇錢買fx鏡
想問下Dx啲鏡fx用唔用到
D300升D810

但買完機冇錢買fx鏡
想問下Dx啲鏡fx用唔用到

用返d300
D5500升d750
唔知跟唔跟kit鏡好
利申有35mm f/1.8g dx, 想照用
都有支50mm f/1.8d, 所以覺得好似唔係太需要
24-120好似長又唔夠長, 有需要既入支70-200好似仲好
唯一麻煩就係支t11-20, 都應該會照用
求chings指教

fx機用dx鏡咁浪費

都係用住先 逐支換
所以想請教下kit鏡有冇入手既價值

邊支kit先
我自己用緊24-120就好滿意
因為成日影stage
24-70太短唔方便(canon支24-105都要輸10%)
畫質F4都過得去
(要好靚果陣我就會用定焦..

我都係最近買d750
冇要kit鏡買了支sigma 50.4

好重wor

我覺得尚可
反正落腳架多
變焦定 定焦好?
定焦未有心水
筆直3K

你本身有D咩

18-140 kit
50 1.8

新果支好少review
T116同T1120好似差1000左右 諗緊邊枝好
但好多都話抗炫光差 影日出日落d色會變淡 但有2.8
呀!好苦惱 有冇巴幫我解決

官網睇落普普通通
http://www.nikon-image.com/products/lens/nikkor/af-p_dx_nikkor_10-20mm_f45-56g_vr/sample.html
你睇下flickr同youtube review
除咗啲低階機 同ff
仲有邊啲機係可以反mon
除咗啲低階機 同ff
仲有邊啲機係可以反mon

D500, D7500
留名支持
Nikon D750用家
以前都係用7200
留名支持
Nikon D750用家
以前都係用7200

正喎
d850第2水係咪仲未派?

我都想知
BTW, 係咪暫時第一水都仲未爆D咩問題黎
Nikon d5500 去旅行如果正係帶一支鏡帶咩焦段好?
有18-140 kit
10-20mm
35.8

好似每支鏡都有用咁 揀唔到

利申 去London 鍾意影建築同影夜景

我都想知
BTW, 係咪暫時第一水都仲未爆D咩問題黎

前日周圍問 , 冇sales 知個期

第1水用家 暫時未見有問題
Nikon d5500 去旅行如果正係帶一支鏡帶咩焦段好?
有18-140 kit
10-20mm
35.8

好似每支鏡都有用咁 揀唔到

利申 去London 鍾意影建築同影夜景

你呢set已經全輕裝,我會帶晒去,應該一個斜孭可以擺晒
如果只拎一支咁當然係拎kit,不過咁不如用電話算
(London有唔少景係有wide盡wide)
黎緊11月會去廣島, 會去嚴島, 吳市
D610 帶兩支18-35 + 70-300 vr
夠唔夠

九月頭訂,啱啱攞左機
黎緊11月會去廣島, 會去嚴島, 吳市
D610 帶兩支18-35 + 70-300 vr
夠唔夠

夠啦, 睇你平時有無用開tele
如果唔係既話你支70300應該好少用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞