Nikon 討論/貼圖區 (2)

1000 回覆
4 Like 1 Dislike
已有D800, D610, Df
諗緊放D800 同D610 入D850

其實可以三部賣晒 遲d出mirrorless時多數有retro body desgin,到時二手Df有可能狗也不屌
咁D500 定850好
咁D500 定850好

你仲諗緊架
買晒佢算啦
已有D800, D610, Df
諗緊放D800 同D610 入D850

賣df同d800
df d制想點.......
咁D500 定850好

你仲諗緊架
買晒佢算啦

買晒佢+1
咁D500 定850好

你仲諗緊架
買晒佢算啦

咁D500 定850好

你仲諗緊架
買晒佢算啦

去雙成分期入晒佢
咁D500 定850好

你仲諗緊架
買晒佢算啦

去雙成分期入晒佢

如果副廠grip上到9fps咪d850
咁D500 定850好

你仲諗緊架
買晒佢算啦

去雙成分期入晒佢

D850有撚排都唔會跌去正常價,因為衣家睇spec太好丁
反而D500應該都谷谷地底
唯一考慮係如果D500+D850買晒,就算唔理budget,兩部野都有少少功能重疊,唔似以前D800/D810速度爭咁遠
所以如果衣家手上咩機咩鏡都未買,的確係只入一部D850做晒所有野係仲化算
D850
24-70
70-200
https://youtu.be/7wNKoR6e-6A

真係shut-up and take my money
D850
24-70
70-200

唔知點解始終唔太鍾意2470 呢支鏡,我係無VR個支,好少用,早知一早賣左佢,有d後悔
D850
24-70
70-200

唔知點解始終唔太鍾意2470 呢支鏡,我係無VR個支,好少用,早知一早賣左佢,有d後悔

應該70-200加body 算
太wide 好多野入鏡
同埋想影馬打雀
都係入埋2858算
24-70 唔知點用
但影食物係唔係 35 1.8好
70就要彈返開個人
70就要彈返開個人

70點影食物呀
24好用
70就要彈返開個人

70點影食物呀
24好用

咁睇Fx 支援好過DX
但兩支大三元好貴
分十八個月都3000以上個月
但24-70 好似重又唔常用
24-70 係一支汎用性高既平均標準鏡,佢無咩做唔到,不過謝慣比應亦無咩特別有特色
當然響高手手上佢可以係一支利器
請問d3400 live view 係咪無九宮格?
唔知d850個sensor係sony 定samsung造呢?
好期待部機出
唔知d850個sensor係sony 定samsung造呢?
好期待部機出

講左係Nikon設計,不過唔肯講俾邊個做
應該唔係SONY,之前太高調割蓆
好期待部機出

就係見佢係BSI, 好似除左sony同samsung
無廠造到個生產技術, 造到都唔會咁平
如果Samsung幫佢整就真係正
好期待部機出

無啦啦開FF line 比nikon 應該唔會平
好期待部機出

無啦啦開FF line 比nikon 應該唔會平

咁又係...samsung點會無啦啦入返黎玩
諗諗下CMOSIS 都有可能
見佢都有賣leica FF sensor
岩岩路過佢地個網見到佢識做BSI
如果真係, 咁就有入手nikon既理由
Dr 同810差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞