Nikon 討論/貼圖區 (2)

1000 回覆
4 Like 1 Dislike

afs 80-400+1.4xTC玩過唔錯
不過而家有200-500就緊係呢支+TC啦

就係乘完1.4已經到8所以唔可以用1.7/2.0,講恆定只係同80-400比
況且TC可以隨時拆,支200-500拆左時響300就係一支300 5.6同300.4PF比只係爭一stop

仲要考慮對焦能力
唔好只係睇光圈同焦距

有道理
三支afs鏡究竟對焦力會有幾大分別?

我有朋友用過200-500,佢話對焦唔係好得,80-400會好d
我本身用緊80-400, 我覺得對焦還可以
300F4就無用過,不過估計對焦會係三支最快

同埋要留意用左TC1.4之後對焦會再慢d

THX 巴打
因為300F4個重量真係好吸引 加左1.4變左420 f5.6都係少500mm 80mm
雖然有時差個小小就係差D

同年代同級既長prime一定AF性能好過zoom
不過(聽講)300.4PF都未去到上面堆大佬即既速,佢係中間位,主要賣點都係輕身
zoom又有zoom既好,去safari呢d總會有預唔到既情況咁有得拉闊一定好過拎第二支prime出黎換
當然多數人都會一長一短body,衣家nikon就係sell雙槍
利申: 近排9成時間D500+TC1.4+小黑七 拍 D800+24-70G
咁巴打渣上手覺得感覺如何?
等緊街有貨就買
等緊街有貨就買

同D810接近!但機身比D810薄咗D!
試咗嗰部display ,加埋2470 vr 前後比例佳!
日本D連鎖店預定見到最平370,000yen, 非連鎖店應該更平!但有7%的話
HK nikon
等緊街有貨就買

同D810接近!但機身比D810薄咗D!
試咗嗰部display ,加埋2470 vr 前後比例佳!
日本D連鎖店預定見到最平370,000yen, 非連鎖店應該更平!但有7%的話
HK nikon

去左瘋宅問
27800 可以分24期
加埋小黑七都唔係貴
27800?香港Nikon 敢進取?好貴
27800?香港Nikon 敢進取?好貴

預訂價
九月七派街
重未有負面野,好失望/.\

應該第二水就買
想買枝廣角鏡影風景 $3000內有咩推薦

有鬼佬拎sample raw檔測到d850 dynamic range略差過a7r2算唔算? 雖然我覺得實際用唔可能會分到

我覺得差少少唔奇/可以預期
始終px多左

同埋留意所謂dr 要睇晒成個iso range
最好dr都係頭個段
400-800同低px機已經拉平

我自己睇法係高px要講dr, 一定係光源/夠光行先
低px就玩高iso 仲保持到dr+color depth

850/a7r呢d
Keep到6400可以用其實已經賺晒
有冇人walkin買到
有冇人walkin買到

肥花第一批冇晒
上肥花摸左下demo機
有冇nikon tg group㗎?
想買枝廣角鏡影風景 $3000內有咩推薦

新果支定t116好
上肥花摸左下demo機

星期六,摸過下demo機!佢長插24-70,整體反應幾好!係價錢同重量!如果佢快出全片幅無反幾好呢
上肥花摸左下demo機

星期六,摸過下demo機!佢長插24-70,整體反應幾好!係價錢同重量!如果佢快出全片幅無反幾好呢

我上去果陣轉左24-120 F4
如果比較用途
24-70 定70-200常用啲?
如果比較用途

你影乜野多先?
如果比較用途

你影乜野多先?

想入馬場影馬、行下郊外
去日本影下風景
如果比較用途

你影乜野多先?

想入馬場影馬、行下郊外
去日本影下風景

風景就tele
如果比較用途

你影乜野多先?

想入馬場影馬、行下郊外
去日本影下風景

風景就tele

你講足咁多個月都未出手
70-200啦,風景就是旦搵支wide,你真係買D500就買10-20囉
24-70G如果搵二手都幾抵既講真,就算少用都ok
如果比較用途

你影乜野多先?

想入馬場影馬、行下郊外
去日本影下風景

風景就tele

你講足咁多個月都未出手
70-200啦,風景就是旦搵支wide,你真係買D500就買10-20囉
24-70G如果搵二手都幾抵既講真,就算少用都ok

窮玩唔起單反
想一炮過出
結果body 錢有就出唔到鏡
而家見D850就想一步到位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞