Nikon 討論/貼圖區 (2)

1000 回覆
4 Like 1 Dislike
FF機有咩wide鏡揀
想要輕d短d 旅行用 用緊D750 kit 24-120
Nikon AF-S Nikkor 20mm f/1.8G ED
Nikon AF-S Nikkor 18-35mm f/3.5-4.5G ED
Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5
好似冇咩揀 同好舊

FF要闊就要好多玻璃,咁唔會輕同唔會平,除非整好細光圈不過咁會無人買

你list嗰兩支Nikon都ok,睇你用途上多用大光圈定係想盡闊

嗰支Tamron 10-24好明顯係DX黎

有24-120 想要支闊 大光圈我少影星 但都會影夜景
近1,2年出既有冇啱用wide鏡 thanks bro
FF機有咩wide鏡揀
Nikon AF-S Nikkor 20mm f/1.8G ED
Nikon AF-S Nikkor 18-35mm f/3.5-4.5G ED
好似冇咩揀 同好舊

FF要闊就要好多玻璃,咁唔會輕同唔會平,除非整好細光圈不過咁會無人買

你list嗰兩支Nikon都ok,睇你用途上多用大光圈定係想盡闊

tokina 16-28? fx鏡黎
不過應該唔輕
利申冇用過
FF機有咩wide鏡揀
好似冇咩揀 同好舊

不過應該唔輕
利申冇用過

都少少重 接近成1kg
FF機有咩wide鏡揀
好似冇咩揀 同好舊

不過應該唔輕
利申冇用過

都少少重 接近成1kg

自己有nikon 18-35新版,輕便好用,我二手$4000入,咁平無投訴,但大陸造

朋友有nikon 16-35,都算輕,好利,又闊啲,但貴一截,日本造

最後我換左14-24,重,貴,太闊好難用,不過應該係我廢。但影室內(例如教堂)真係好正,2.8全開四角都利
ff用開1635, 雖然好多人劣評但一直都覺得唔錯
全部旅行都係帶佢
影開人像
有枝 Nikon 24-120 F4 同 55 f1.8D
枝1.8 七百幾蚊幾抵玩 但係就嫌佢全開唔夠sharp,有暗邊同紫邊
諗緊換枝 sigma 85mm f1.4 Art
其實枝sigma買唔買得過?
人像用緊Nikon 85.4D
好正,有味道,但不是極sharp個種

原廠好似成萬銀
影開人像
有枝 Nikon 24-120 F4 同 55 f1.8D
枝1.8 七百幾蚊幾抵玩 但係就嫌佢全開唔夠sharp,有暗邊同紫邊
諗緊換枝 sigma 85mm f1.4 Art
其實枝sigma買唔買得過?

85 art好似係幾支prime art入面最勁(雖然整體都好高質)

再加上我有支50 1.4D 買番50mm好似好蠢
有冇師兄有35mm 1.8 ,平啲嗰支,分享下用後感?
係咪真係蔗渣價錢,燒餓味道??

係,ff機都用到

新手想買部D5500入門 咁多位巴絲點睇?
全部旅行都係帶佢

的確幾好用丫

新手用緊 感覺唔錯 價錢平機身夠輕夠方便 日日拎出街都唔辛苦
唯一缺點係冇weather resistance

新手用緊 感覺唔錯 價錢平機身夠輕夠方便 日日拎出街都唔辛苦

我都係打算去旅行行到邊影到邊 影景同人多 唔該巴打,過幾日去入貨先

我都係打算去旅行行到邊影到邊 影景同人多 唔該巴打,過幾日去入貨先

我一開始都係為左旅行買

btw 巴打們有冇平價天涯鏡推介 定係用返18-140 kit lens算?
全部旅行都係帶佢

的確幾好用丫

真係覺得好用,唔算重又唔大支
個range旅行嚟講覺得好fit
有唔少鍾意既相都係用佢影

原廠好似成萬銀

G鏡先成萬呀,佢個支係D鏡
已有D800, D610, Df
諗緊放D800 同D610 入D850
Nikon rumors有D850 press release
4k no crop 30p但係冇log

好似4k pixel binning only ?
on sensor AF 係乜(nikon 弱項)
https://m.dpreview.com/reviews/nikon-d850-first-impressions-review

個價唔貴
一早放風話貴野,之後平開
https://m.dpreview.com/reviews/nikon-d850-first-impressions-review

個價唔貴
一早放風話貴野,之後平開

響香港無一字頭我一定唔會出手
我部D800仲好好打,係慢姐,仲可以頂多一兩年起碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞