Nikon 討論/貼圖區 (2)

1000 回覆
4 Like 1 Dislike
新手想問大家用咩app執nef相?
Mac撚

Lightroom + PS

有無第二d推介
上網見人小黑七完勝小黑六
同埋電子野鍾意買新野多
同埋電子野鍾意買新野多

不過睇budget做人呀要,唔好意氣用事
條數咁計: 俾多差唔多成萬蚊拎得嗰一兩成performance edge,呢舊錢可以輕易買到另外兩支闊焦段既好鏡
新手想問大家用咩app執nef相?
Mac撚

Lightroom + PS

有無第二d推介

你如果慣左PS LR個combo又無咩complain其實唔需要考慮其他
有某d人鍾意Capture One Pro,Affinity同DxO之類,呢d各有所長,有時cover到LR既短處(主要係RAW processing嗰part,或者mobile workflow)
同埋電子野鍾意買新野多

條數咁計: 俾多差唔多成萬蚊拎得嗰一兩成performance edge,呢舊錢可以輕易買到另外兩支闊焦段既好鏡

其實想買機好耐
但上年旅行前買左iPhone6S覺得頂到排
要儲下就會有budget
35 mm 1.8
小黑七
200-500 F5.6

最衰佢支17-55太舊
24-70 f2.8 又好似唔太夾APSC機

同埋電子野鍾意買新野多

其實想買機好耐
35 mm 1.8
小黑七

最衰佢支17-55太舊

24-70G/E響只有DX body既用家手係有少少浪費,除非你短期內打算上FF
闊段24 x 1.5 = 36mm係會成日覺得拉唔夠後
不過我唔知如果同時carry埋新嗰支10-20會點
我自己試過Tokina 11-16 + 24-70G + 70-200E咁set,不過雙body D800+D500
D800長期插24-70,D500八成時間小黑七,支T116就有時D500有時D800,睇吓嗰個moment我想要resolution定盡闊
大家通常用邊支廣角?
自己用緊1635, 一直都幾滿意, 但好想佢出新一代
同埋電子野鍾意買新野多

二手小黑六而家真係好抵玩, 自己拎住小黑六完全無打算過upgrade
同埋電子野鍾意買新野多

其實想買機好耐
35 mm 1.8
小黑七

最衰佢支17-55太舊

其實200-500有幾常用
巴打係生態撚?
用緊d5500想買支超廣角有咩推介?
依家影景只係用緊支18-140 kit 當住廣角先
利申窮撚 budget得3k
你地多唔多出去掃街?
用緊d5500想買支超廣角有咩推介?
依家影景只係用緊支18-140 kit 當住廣角先
利申窮撚 budget得3k

等10-20
同埋電子野鍾意買新野多

其實想買機好耐
35 mm 1.8
小黑七

最衰佢支17-55太舊

巴打係生態撚?

我而加得番一支17552.8
同埋電子野鍾意買新野多

其實想買機好耐
35 mm 1.8
小黑七

最衰佢支17-55太舊

巴打係生態撚?

想打雀
樓上巴打其實講得好啱!
我自己本身用緊小黑六,真係冇乜投訴!
而且新嘢個價一定硬D!
巴打預算有限又一定要小黑七就真係要等等!
儲兩個月應該入到小黑七
水貨人地講一壞就煩爆
儲兩個月應該入到小黑七
水貨人地講一壞就煩爆

NIKON水貨無咩所謂架喎, 國際保黎
係行貨拎上去保養有9折咁大把
儲兩個月應該入到小黑七
水貨人地講一壞就煩爆

咁水貨好似平5000
儲兩個月應該入到小黑七
水貨人地講一壞就煩爆

咁機加Kit 水貨都得
見高登喪屌nikon HK CS
儲兩個月應該入到小黑七
水貨人地講一壞就煩爆

咁機加Kit 水貨都得

成個nikon cs最on9 係收得好早,星期日唔開
D810定D500畫質係咪差好遠 一個ff 一個apsc

http://happy-camera.net/d500-vs-d750

唔聞相好似睇唔出
但D810 肥花講一般
直上D5
儲兩個月應該入到小黑七
水貨人地講一壞就煩爆

咁機加Kit 水貨都得

成個nikon cs最on9 係收得好早,星期日唔開

呢句真,閒日開10放7

http://happy-camera.net/d500-vs-d750

唔聞相好似睇唔出
但D810 肥花講一般
直上D5

你睇d咩人講

D810同任何FF比已經上級DR,如果計36MP或以上只有a7r可以打
唯一問題係推唔到幾多ISO,同埋AF/control偏慢,呢兩點據講今年出D820/D850會改好

D500個sensor係專design俾高ISO用,低ISO時係IQ不足,暗位會出noise,100%已經見到,得24MP唔聞相會見
不過部野其他方面performance撘救,佢保證到你唔會miss moment,唔會炒focus,呢d野響攝影好重要

D5係周身刀無張利,頂級control係有,不過AF已下放去D500,DR唔夠D750,低ISO照有問題,如果用D5要快攝咁不如用D500,要FF打杖機不如用番D4s
D500 加 35 1.8 夠唔夠玩住先
下個月先睇下入唔入小黑七

支死馬17-55同原廠支16-80諗緊

Sigma 17-70 2.8-4, 抵玩到痴線, 16-80完全overpriced

利申而家長插落d7200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞