Nikon 討論/貼圖區 (2)

1000 回覆
4 Like 1 Dislike
自己都猶疑左好耐好無轉會
最後都係入左D600
遲啲再貼圖

完全一樣

冇計,最平

一樣
買左枝tokina 11-20f/2.8 開心使用中

Wide得黎變形唔嚴重都係20mm f2.8
星際2手都係2k幾

定係新嗰三支鏡好

變形幾勁都可以lens profile+後製改善
angle of view都係有wide盡wide再講,尤其係DX選擇少得zoom
不過都要等真身review,Nikon原廠有庶渣價錢燒鵝味道自從35 1.8DX之後都無再發生過

原本都想敗支tokina 11-20mm f/2.8
佢一出呢支都係要睇定d先

Same here! 但大光圈啲喎Tokina,雖然wide 鏡影景通常都可以收細光圈,但有時影人+景係咪都係大光圈著數啲??

ultra wide鏡就算大光圈都好難淺景深

Wide得黎變形唔嚴重都係20mm f2.8
星際2手都係2k幾

定係新嗰三支鏡好

angle of view都係有wide盡wide再講,尤其係DX選擇少得zoom
不過都要等真身review,Nikon原廠有庶渣價錢燒鵝味道自從35 1.8DX之後都無再發生過

Same here! 但大光圈啲喎Tokina,雖然wide 鏡影景通常都可以收細光圈,但有時影人+景係咪都係大光圈著數啲??

對我黎講Wide鏡大光圈唯一有用都係影星

我有T116 2.8,支野以APS-C ultra wide黎講係無得彈,邊緣sharpness變型的確有空間改善不過要到咁不如上FF
個大光圈響近距特寫有用,夜景手持就聽過算,係星空可能有用
Nikon呢支10-20係唔同定位,你可能話佢係針對自家12-24/10-24或者副廠f2.8幾支個共同問題: 太重
例如去旅行,想要一支wide不過standard焦段一定要有的話支wide會長時間響袋,如果明知會景日間景多,4.5-5.6光圈根本無所謂分分鐘全部shot都收到8至11
佢咁細支都俾埋VR仲要咁既價真係好抵吓,當然如果對成像有要求真係要等review samples

定係新嗰三支鏡好

對我黎講Wide鏡大光圈唯一有用都係影星

我有T116 2.8,支野以APS-C ultra wide黎講係無得彈,邊緣sharpness變型的確有空間改善不過要到咁不如上FF
個大光圈響近距特寫有用,夜景手持就聽過算,係星空可能有用
Nikon呢支10-20係唔同定位,你可能話佢係針對自家12-24/10-24或者副廠f2.8幾支個共同問題: 太重
例如去旅行,想要一支wide不過standard焦段一定要有的話支wide會長時間響袋,如果明知會景日間景多,4.5-5.6光圈根本無所謂分分鐘全部shot都收到8至11
佢咁細支都俾埋VR仲要咁既價真係好抵吓,當然如果對成像有要求真係要等review samples

有冇話大約幾時有貨
nikon 係咪要執笠啦

係收購
網傳富賤但根本連請維修技師都冇錢何來有錢收購人
睇下sony對佢大牛龜相機有冇興趣
有興趣就好似買minolta咁成間買鳩起佢

Nikon最大資產係光學/鏡片相關技術同專利

如果賀完100歲就執都真係幾攪笑
其實唔會摺,只係有動作想賣盤,不過好似話日本政府唔想落入外資手所以想富士出資

唔撚知佢而家想點, 100周年都無D 令人WOW既野彈出黎
用左佢咁多年, 覺得好悲哀又好無奈

唉咩都好,希望佢臨死前都嘔番多幾支神枱鏡同body,so far D500同小黑七呢d水平既產品就算唔叫座都起碼可以叫好

唉咩都好,希望佢臨死前都嘔番多幾支神枱鏡同body,so far D500同小黑七呢d水平既產品就算唔叫座都起碼可以叫好

想佢出1635新版
可唔可以好似1424咁既質素

想佢出1635新版
可唔可以好似1424咁既質素

出支近17-55 啦屌
btw 佢摺左nikon D5 +大三元咪變左神機神鏡
想問下各位前輩
我想買枝wide鏡影夜景多
nikon 14-24好定tokina 16-28好?
副廠會唔會差好遠? tokina試過鏡 感覺無咩問題
但無試nikon 無比較
自己用D750
有支105 Micro, 放大率1:1,要裝d咩先可以突破去到2:1?

買D810 同大三元, 送雞腳
想問下各位前輩
我想買枝wide鏡影夜景多
nikon 14-24好定tokina 16-28好?
副廠會唔會差好遠? tokina試過鏡 感覺無咩問題
但無試nikon 無比較
自己用D750

有錢咪買1424囉

其實買得呢SET野既人, 應該都唔會貪佢枝雞腳

一支定要買晒
點睇nikon 10.5 fisheye 色水好似好靚

一支定要買晒

買晒呀, 佢一SET野黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞