Nikon 討論/貼圖區 (2)

1000 回覆
4 Like 1 Dislike
D500 + 200-500 / singma 150-600c / tamron g2
邊個好??

一定 200-500,crop 完都靚過另外兩支@600mm

lab test http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=990&Camera=453&Sample=0&FLI=6&API=0&LensComp=1035&CameraComp=614&SampleComp=0&FLIComp=3&APIComp=1

可以compare any two of them

新手求評,D3400影想知自己影得好唔好

新手黎講算唔錯,見到你知道自己想影d咩,有去構圖
影多d,睇多d竟進步得好快

btw,2張都好似有d under左,唔知係咪你特登咁做去保留現場氣氛

唔明under左點解?

under exposure

有d暗
D7500個價位買唔落手, 定買返D7200好?

俾我就7200 or 500
7200 $6k 好抵屌

新手黎講算唔錯,見到你知道自己想影d咩,有去構圖
影多d,睇多d竟進步得好快

btw,2張都好似有d under左,唔知係咪你特登咁做去保留現場氣氛

唔明under左點解?

under exposure

有d暗

哦,明了。不過第一張我係覺得d位暗d好睇d

唔錯啊,睇得出有俾心機構圖
同意有under exposure情況(見到張相即刻較光左個mon
第一張個變形 我自己個人幾唔鍾意變形 當然可以話係style anyway都係器材問題
感覺上主題唔突出 無一個吸引眼球既聚焦點
幾鍾意第二張個feel!好清靜既感覺
如果可以capture到橋上面有路人經過就更好
其實單反有咩係無反冇/完全比唔上?
D500 + 200-500 / singma 150-600c / tamron g2
邊個好??

一定 200-500,crop 完都靚過另外兩支@600mm

lab test http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=990&Camera=453&Sample=0&FLI=6&API=0&LensComp=1035&CameraComp=614&SampleComp=0&FLIComp=3&APIComp=1

可惜無得同機身比較
另外f/5.6 光圈大少少

唔錯啊,睇得出有俾心機構圖
同意有under exposure情況(見到張相即刻較光左個mon
第一張個變形 我自己個人幾唔鍾意變形 當然可以話係style anyway都係器材問題
感覺上主題唔突出 無一個吸引眼球既聚焦點
幾鍾意第二張個feel!好清靜既感覺
如果可以capture到橋上面有路人經過就更好

Google左咩係變形問題,如果要執反好張相Lr係未用光學較正到整?開左光學較正變左咁
另外想問點先做到變形個效果?記憶中影呢張相時我冇咩特別較過野黎
另外想問點先做到變形個效果?記憶中影呢張相時我冇咩特別較過野黎

有無影raw?
呢兩張執少少可以好靚
邊個好??

可惜無得同機身比較
另外f/5.6 光圈大少少

有同body compare 就正

600mm iq 都唔錯,我估會j 其中一枝150-600

每枝鏡頭都會有唔同種類同程度嘅變形,
通常貼近相片四邊會明顯啲見到,尤其係直線物件 好似火車,建築物
可以做後期修正

有無影raw?
呢兩張執少少可以好靚

有影raw呀,執相好屎

通常貼近相片四邊會明顯啲見到,尤其係直線物件 好似火車,建築物
可以做後期修正

後期修正係未用光學個到個鏡頭校正?

有無影raw?
呢兩張執少少可以好靚

有影raw呀,執相好屎

掉入LR到乜都整下, 拉下D曲線呀推下D光暗之類
玩得多就會慢慢學識架啦, 當然上YOUTUBE睇片學都得

變形唔係個效果, 係鏡頭問題
你可以google下鏡頭變形去了解

可以做後期修正

yes 係Lightroom Photoshop camera raw 揀番相應嘅lense profile,做auto correction

手動較都得

可以做後期修正

yes 係Lightroom Photoshop camera raw 揀番相應嘅lense profile,做auto correction

手動較都得

其實lens profile係必需做,最好import時auto apply埋(barrel distortion同暗角)
之後如果邊位仲變,好似你火車嗰幅咁,就要再手動拉
如果LR搞唔掂有時仲要去PS搞,用free transform

可以做後期修正

手動較都得

其實lens profile係必需做,最好import時auto apply埋(barrel distortion同暗角)
如果LR搞唔掂有時仲要去PS搞,用free transform

感謝各巴打教學 我會再試多點

可以做後期修正

手動較都得

其實呢d都係事後技術野,更重要係取景時考慮埋
一幅相越接近中心既野就算彎晒都無咩所謂
不過越接近frame邊就因為有比較而令到變形好明顯,再加上鏡頭變型影響令到個觀感加倍礙眼
但係響唔需要寫實既情況下,變型又可以係好事,因為人眼根本就係圓,完全直線既透視係人腦夾硬project出黎,同真正投入視網膜既畫象唔同

可以做後期修正

手動較都得

不過越接近frame邊就因為有比較而令到變形好明顯,再加上鏡頭變型影響令到個觀感加倍礙眼
但係響唔需要寫實既情況下,變型又可以係好事,因為人眼根本就係圓,完全直線既透視係人腦夾硬project出黎,同真正投入視網膜既畫象唔同

明白曬,之前影相都冇留意過,下次會考慮埋。另外想問下其實鏡頭點分有咩功用同勁唔勁?我知xx-xx mm係個焦距,f/x係光圈拉,咁其他文字又代表咩?

可以做後期修正

手動較都得

明白曬,之前影相都冇留意過,下次會考慮埋。另外想問下其實鏡頭點分有咩功用同勁唔勁?我知xx-xx mm係個焦距,f/x係光圈拉,咁其他文字又代表咩?

試下睇呢篇
http://photoschool.pixnet.net/blog/post/15520735-nikon%E9%8F%A1%E9%A0%AD%E7%9A%84%E6%A8%99%E7%A4%BA-%E4%BB%A3%E8%99%9F%E7%AF%87
Nikon 後繼有人喇
如果D500 將來上FF
咁投資FX鏡又點睇
如果D500 將來上FF
咁投資FX鏡又點睇

你之前問鏡組planning都有唔少人提過啦
有打算FF既就姐係總有一日FF/DX雙修,咁樣實際上FF係膽DX係副去考慮長遠會正路d
暫時無plan上FF姐係中短期都係DX的話就轉攻DX鏡先

我十年前左右就係用左plan B,只入D90打算用幾年,不過留多左一線,就係就算入DX鏡都搵d響FF有少少用既
- 35 1.8 DX,FF用只出暗角可用
- T116,11mm出黑邊,16mm出暗角可用
- 長鏡就買FF,70-300VR
到左衣家D800 D500雙槍都仲用得著呢三支,尤其係T116

不過你既然body都未買,其實可以考慮skip D500直上FF
D820/D850似乎就黎會公布
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞