Nikon 討論/貼圖區 (2)

1000 回覆
4 Like 1 Dislike
有部接近殘廢既d300, 想改機影紅外線。有無人玩過?
幾日都無人講野, NIKON真係無野好討論, 等收皮

現代相機係感光元件先決
冇錢投資做廠出自家製感光元件只會等收皮而已
sony出第一部專業機已經打到你仆街
泥坑旗艦機再出第二第三代全都會比唔上sony
莫講泥坑 膠能都係一樣有撚錢同人sony鬥咩

無人講野多多少少因為DSLR+鏡群已經成個完全體黎,例如D810+D500組合已經cover到一般業餘甚至專業用家既像素同快攝要求,DR又成十幾step,堆body又上山下海都唔壞,所以買左番去真係用十年八載唔需要同一傾d咩
反而無反,action cam,拍片嗰d仲有好多空間進步,所以其他廠係生氣多d

正解

要搵人出相講下

要搵人出相講下

我呢幾年其實好sad
好多時做野影飽晒,平時生活就唔想影,連出trip都係做野
而d job相又唔可以公開周圍post

要搵人出相講下

你買完機係時候出相睇下啦

要搵人出相講下

你買完機係時候出相睇下啦

月尾先買
摸熟都有排
小黑七邊度平
不過題外話
攝影既故事性、構圖係點既一回事
不過題外話

構圖就睇《攝影師之眼》http://www.fotobeginner.com/13958/%E6%94%9D%E5%BD%B1%E5%B8%AB%E4%B9%8B%E7%9C%BC/
不過題外話

擺拍想有故事性,睇Cinematography 書如《Master Shots》
不過題外話

無喎, 我覺得靚咪影, 影完出黎自己開心就算

nikon 微距JJ路過
到底果啲阿富汗少女、酒吧之眼乜來

D人起名俾鏡

D人起名俾鏡

真係有用?
多左個名支鏡就番幾倍價

D人起名俾鏡

真係有用?

其實虛名黎
有時d經典歷史相上左神枱之後d人跟手捧埋影幅相既器材

例如支Afghan Girl 105mm 2.5 AI-S我都有一支(老豆留落)
響菲林年代的確係一支all-round performer,不過如果插落新digital sensor機其實一早無左以前sharpness個見稱
佢手感的確係好過d新鏡,始終無摩無VR鏡組又簡單,不過純論optics我唔覺得佢會同衣家既105定焦夠打,甚至是旦一支小黑既105段都好過佢

有趣既係有人話見過Steve McCurry,親口同佢講當年幅相用105係誤傳,事實係180mm 2.8 AI-S
呢支咁啱我又有,以當年標準佢的確係一支好fast既鏡,可以想像點解個個photo journalist都會有一支旁身,但係成像散景樣樣野都唔係d人吹到咁勁

都係嗰句,我諗小黑三/四已經超左佢地個IQ,衣家用途應該限響菲林機,或者好想要長焦細身定焦玩snap練技術咁 (其實好撚重,尤其支180)

D人起名俾鏡

真係有用?

其實虛名黎

例如支Afghan Girl 105mm 2.5 AI-S我都有一支(老豆留落)
響菲林年代的確係一支all-round performer,不過如果插落新digital sensor機其實一早無左以前sharpness個見稱
佢手感的確係好過d新鏡,始終無摩無VR鏡組又簡單,不過純論optics我唔覺得佢會同衣家既105定焦夠打,甚至是旦一支小黑既105段都好過佢

有趣既係有人話見過Steve McCurry,親口同佢講當年幅相用105係誤傳,事實係180mm 2.8 AI-S
呢支咁啱我又有,以當年標準佢的確係一支好fast既鏡,可以想像點解個個photo journalist都會有一支旁身,但係成像散景樣樣野都唔係d人吹到咁勁

都係嗰句,我諗小黑三/四已經超左佢地個IQ,衣家用途應該限響菲林機,或者好想要長焦細身定焦玩snap練技術咁 (其實好撚重,尤其支180)

菲林時代既優秀nikon鏡頭,不過d人炒作幫佢地起左呢d名,最重要都係使用者

sharpness光學都係一般,不過性價比高,如果你用D7500果d level既機有focus提示又有AI couple,習慣手動其實好抵玩,nikon仲生產緊新既手動鏡

nikon 28/2係我出勤最多既鏡頭,有大光圈有floating影風景一流

D人起名俾鏡

真係有用?

其實虛名黎

菲林時代既優秀nikon鏡頭,不過d人炒作幫佢地起左呢d名,最重要都係使用者

sharpness光學都係一般,不過性價比高,如果你用D7500果d level既機有focus提示又有AI couple,習慣手動其實好抵玩,nikon仲生產緊新既手動鏡

nikon 28/2係我出勤最多既鏡頭,有大光圈有floating影風景一流

有時如果某個鏡片組合夾到一個和諧既rendition,舊野分分鐘好過新野,不過現代既coating響coma同anti-glare方面做得好好多,AF/VR又對workflow重要,越長焦基本上越要用新
不過偏向闊段既舊鏡的確仲有生存空間,如果Nikon唔係發瘟一次過填晒20-28mm AF-S G鏡1.4 1.8段,我諗好多人仲會用28/2同28.4d多廿年
多個名聽落勁D, 又可以炒高D個價咁
酒吧之眼真係最經典, dcfever一抽二手咁放

nikon 微距JJ路過

用邊支
其實宜家先出d750會唔會太遲?

等d7啦

等d7啦

到時nikon執左

本身有Nikon 鏡係手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞