Nikon 討論/貼圖區 (2)

1000 回覆
4 Like 1 Dislike
ANYWAY唔知NIKON咩準則, 佢揀呢6張相唔係唔好, 但學你話齋難以相信無其他更好選擇

2470真係好重
ANYWAY唔知NIKON咩準則, 佢揀呢6張相唔係唔好, 但學你話齋難以相信無其他更好選擇

張張都好普通
除咗第一張

新手求評

感覺,唔知影緊乜鳩

感覺 is ok
第二張感覺好d
香港攝影師 6 幅優秀作品,被 Nikon 選中印 2018 年曆
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=20467

大家點睇

草嗰張會唔會普通得滯
另外海山樓嗰張唔係影得唔好, 不過揀呢張就好似揀張普通維夜景一樣咁例牌, 好難想像真係冇其他更好既選擇

揀個張似係想SELL D850

from ig:

charlesfan017Nikon D850 ISO 6400 下的怪獸大廈 - 海山樓,細節及銳利度唔會因為高ISO而大幅銳減,再配合擁有3 塊非球面鏡片、超低色散鏡片及納米結晶塗層的廣角鏡頭AF-S 14-24mm f/2.8G ED,足以應付D850高像素的要求,呈現銳利清晰、對比鮮明的影像。

睇佢好多其他相既CAPTION都好似做緊產品宣傳咁

nikon kol
唔講以為佢收左錢宣傳

海山樓呢類邊個影其實都差唔多咁上下

2470真係好重

諗緊入唔入手原廠,但嫌佢太大支

2470真係好重

Sigma果支都唔輕喎
大光圈zoom唔會輕架

2470真係好重

啱啱買咗支2470 tamron
好撚重

2470真係好重

好撚重

2代定一代

2470真係好重

好撚重

2代定一代

個光學一樣 又平一半

2470真係好重

好撚重

2代定一代

個光學一樣 又平一半

係邊買 幾錢
之前問雙成又話冇晒

2470真係好重

好撚重

2代定一代

個光學一樣 又平一半

係邊買 幾錢
之前問雙成又話冇晒

price.com有得睇喎
我係四寶買
先打去訂 有貨佢會通知你

2470真係好重

好撚重

2代定一代

個光學一樣 又平一半

係邊買 幾錢
之前問雙成又話冇晒

price.com有得睇喎
我係四寶買

巴打買水貨???

好撚重

2代定一代

個光學一樣 又平一半

係邊買 幾錢
之前問雙成又話冇晒

http://price.com有得睇喎
我係四寶買

巴打買水貨???

1代冇乜行啦
不過要搵實有嘅 你預6千幾
咁我比多小小買2代算啦
好似之前有人問過但冇人答
有冇人試過sigma同騰龍支新24-70
邊支質素好啲?
見評測話騰龍邊緣靚但我又偏好sigma個色
好猶豫買邊支鏡好
好似之前有人問過但冇人答
有冇人試過sigma同騰龍支新24-70
邊支質素好啲?
見評測話騰龍邊緣靚但我又偏好sigma個色
好猶豫買邊支鏡好

因為我自己覺得 2支都一般...
龍仔果支設計同1代一樣 sigma評價不及以往art質素
如果一定要2揀1會揀龍仔既...

我會揀原廠一代,依家好抵玩
D5500升d750
唔知跟唔跟kit鏡好
利申有35mm f/1.8g dx, 想照用
都有支50mm f/1.8d, 所以覺得好似唔係太需要
24-120好似長又唔夠長, 有需要既入支70-200好似仲好
唯一麻煩就係支t11-20, 都應該會照用
求chings指教
D5500升d750
唔知跟唔跟kit鏡好
24-120好似長又唔夠長, 有需要既入支70-200好似仲好
求chings指教

fx機用dx鏡咁浪費

都係用住先 逐支換
所以想請教下kit鏡有冇入手既價值
d700 一出用到而家
想d 想upgrade d850 不過好似斷到而家都未有貨

另外有幾枝鏡都考慮緊
如果只可以係 28 同 35 揀一枝塔 ultra wide
邊個好d ?

mid~wide
nikon 28 1.4e
sigma 35 1.4

ultra wide
sigma 14 1.8

35啦
28有d難用
D5500升d750
唔知跟唔跟kit鏡好
求chings指教

fx機用dx鏡咁浪費

都係用住先 逐支換

邊支kit先
我自己用緊24-120就好滿意
因為成日影stage
24-70太短唔方便(canon支24-105都要輸10%)
畫質F4都過得去
(要好靚果陣我就會用定焦..

我都係最近買d750
冇要kit鏡買了支sigma 50.4
D5500升d750
唔知跟唔跟kit鏡好
求chings指教

fx機用dx鏡咁浪費

都係用住先 逐支換

邊支kit先
我自己用緊24-120就好滿意
因為成日影stage
24-70太短唔方便(canon支24-105都要輸10%)
畫質F4都過得去
(要好靚果陣我就會用定焦..

我都係最近買d750
冇要kit鏡買了支sigma 50.4

好重wor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞