Nikon 討論/貼圖區 (2)

1000 回覆
4 Like 1 Dislike

點睇支 105 2.8 VR macro

正野,我幾鍾意
不過微距預左對焦慢

你呢set其實算幾完善,應該有好強理由先好諗要重組
而個強理由係講明本身嗰支響嗰個焦段有咩不足
例:想要teleconverter或者淺景深所以要由70-300升去小黑
純講sharpness我覺得唔係好充分既理由,你肯定你已經響技術同準備上做晒可以做既野去預防朦相?
如果係,咁我會建議開始針對某d你鍾意既焦距去物色定焦鏡,加入去你個鏡群度而唔係取代

啊,謝謝建議

另外,想問下24-85轉24-120 VR F4又值唔值呢,補2千左右

可以好肯定支24-85 D係用過咁多支鏡最柒既一支
所以任何一支新g鏡我覺得都會好過佢
唔介意副廠可以睇下tamron 24-70 f2.8 VC兩代都好正
舊nikon afs 28-70 f2.8 D 其實ok
除左邊位差少少之外二手性價比幾高

利申我係極度討厭呢支24-85 f2.8-4
因為感覺俾佢呃左, 2.8感覺唔似2.8
12MP上收細兩個光圈都唔sharp
最慘係成日失焦...拎出去做過一個job之後永不錄用
我有好多不愉快回憶

咁舊的鏡唔準唔出奇,講sharp講對焦新鏡一定有優勢la

唉.... 4年前幾用
嗰陣都無咁多鏡
返工之後冇時間影相
35同50 1.4既話原廠都係贏唔到吧?
新新地個支58好似都劣評

58賣散景not sharp,50 1.4直頭冇金圈

Art 50 1.4 sharp 過Nikon
舞火龍應該點影先影到個動感?
幾時750後繼啊
幾時750後繼啊

幾時750後繼啊

哪有錢
幾時750後繼啊

哪有錢

Tokina 12-28 f4 有無人用過
諗住帶一支可以旅行長插
幾時750後繼啊

哪有錢

影係覺得用唔著咁勁ge像素
同埋後置好辛苦
我屋企得部mac air
執平日d raw檔已經lag到有時會死機
比部3千幾像素ge我 我怕我lag到開唔到機
新既70-300E同小小黑比 點睇?
有冇人用緊tamron支舊2470 2.8
用緊d7000 想升級d750

如買50.4鏡 原廠定sigma 好

sigma

Sigma for sure
香港攝影師 6 幅優秀作品,被 Nikon 選中印 2018 年曆
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=20467

大家點睇
香港攝影師 6 幅優秀作品,被 Nikon 選中印 2018 年曆
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=20467

大家點睇

草嗰張會唔會普通得滯
另外海山樓嗰張唔係影得唔好, 不過揀呢張就好似揀張普通維果夜景一樣咁例牌, 好難想像真係冇其他更好既選擇

大家點睇

草嗰張會唔會普通得滯
另外海山樓嗰張唔係影得唔好, 不過揀呢張就好似揀張普通維夜景一樣咁例牌, 好難想像真係冇其他更好既選擇

大家點睇

草嗰張會唔會普通得滯
另外海山樓嗰張唔係影得唔好, 不過揀呢張就好似揀張普通維夜景一樣咁例牌, 好難想像真係冇其他更好既選擇

揀個張似係想SELL D850

from ig:

charlesfan017Nikon D850 ISO 6400 下的怪獸大廈 - 海山樓,細節及銳利度唔會因為高ISO而大幅銳減,再配合擁有3 塊非球面鏡片、超低色散鏡片及納米結晶塗層的廣角鏡頭AF-S 14-24mm f/2.8G ED,足以應付D850高像素的要求,呈現銳利清晰、對比鮮明的影像。

image quality: sigma 50.4 art
size, weight: 原廠

大家點睇

草嗰張會唔會普通得滯

from ig:

charlesfan017Nikon D850 ISO 6400 下的怪獸大廈 - 海山樓,細節及銳利度唔會因為高ISO而大幅銳減,再配合擁有3 塊非球面鏡片、超低色散鏡片及納米結晶塗層的廣角鏡頭AF-S 14-24mm f/2.8G ED,足以應付D850高像素的要求,呈現銳利清晰、對比鮮明的影像。

睇佢好多其他相既CAPTION都好似做緊產品宣傳咁

大家點睇

草嗰張會唔會普通得滯

from ig:

睇佢好多其他相既CAPTION都好似做緊產品宣傳咁

nikon kol
唔講以為佢收左錢宣傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞