Nikon 討論/貼圖區 (2)

1000 回覆
4 Like 1 Dislike
有無人有玩過新Voigtlander 58 1.4? 近排隻50 1.4 Ai-s發霉,身痕想試支58,搵吓料先知原來出左支復刻

有新? 我有支Voigtlander 58 1.4幾年前買

optics無改,有CPU同ai-s couple
個銀rim版都好型棍吓,夾落Df真係... (肯出Df2未呀Nikon)
我原本打算入支Zeiss Planar ZF2,衣家十五十六

好型棍
呢排nikon 有抽獎
呢排nikon 有抽獎

送11張機票
呢排nikon 有抽獎

送11張機票

22張先岩
大家點睇幾支新鏡呀
大家點睇幾支新鏡呀

想要佢出新機
呢排nikon 有抽獎

邊度?
呢排nikon 有抽獎

邊度?

官方

小弟部D800 支光圈棒好似想甩咁,裝鏡頭上去光圈開唔晒。 要整係咪連鏡盒要一齊換? 有無人遇過或者知大概幾錢整?
(我未得閒上行,諗住係度問吓先...)
最近想升FF,標準鏡打算買N35.8
廣角20.8同24.8你地會點揀
變焦太重應該唔會考慮

小弟部D800 支光圈棒好似想甩咁,裝鏡頭上去光圈開唔晒。 要整係咪連鏡盒要一齊換? 有無人遇過或者知大概幾錢整?
(我未得閒上行,諗住係度問吓先...)

未試過整, 你拎上去既話首先要放低3舊水檢查費俾師傅CHECK, 之後佢再同你報價
https://nikonrumors.com/2017/07/08/nikons-president-confirms-new-mirrorless-camera-in-an-interview.aspx/
肯出無反喇屌!

應該唔會好鼓舞
睇埋spec先

唔好spec,連基本方向都未知
不過點都好起碼班撚樣肯陏
https://nikonrumors.com/2017/07/08/nikons-president-confirms-new-mirrorless-camera-in-an-interview.aspx/
肯出無反喇屌!

應該唔會好鼓舞
睇埋spec先

可以點, 用返F MOUNT?
肯出無反喇屌!

應該唔會好鼓舞
睇埋spec先

九十幾個問題,上個post都提過,用或者唔用都似乎唔會達到SONY FF + E-mount咁理想,因為個flange distance
不過「mirrorless」呢粒字係100% confirmed
但無反係唔係FF先
其實最老套係機輕鏡重
肯出無反喇屌!

應該唔會好鼓舞
睇埋spec先

九十幾個問題,上個post都提過,用或者唔用都似乎唔會達到SONY FF + E-mount咁理想,因為個flange distance
不過「mirrorless」呢粒字係100% confirmed

我覺得佢如果呢一刻先出一套新MOUNT, 可能真係等收皮
DL已經停止開發, 而家先去整套mirrorless (我估類似A7咁既FF無反?)
如果真係普通無反好似無咩吸引力, 尤其對於成手F MOUNT既人
肯出無反喇屌!

應該唔會好鼓舞
睇埋spec先

我覺得佢如果呢一刻先出一套新MOUNT, 可能真係等收皮
DL已經停止開發, 而家先去整套mirrorless (我估類似A7咁既FF無反?)
如果真係普通無反好似無咩吸引力, 尤其對於成手F MOUNT既人

「構造改革はあらゆる可能性を排除しない。製品面では、やはり一眼レフの中高級機で勝負すべきだ。ジャンルトップを狙い、売上高が下がっても利益を稼ぐ。スマートフォンで育った世代には、性能面で他社に差をつけた“ニコンらしい”ミラーレスカメラを出す。産業用レンズ技術を活用し、レンズの性能で圧倒したい。一方で、遊び心も必要だ。『女性が使いやすい一眼レフ』などのプロジェクトがあっても良いのではないか」

字裡行間佢提過工業用鏡頭技術活用響新機,咁究竟係代表全新mount既新optic design定係咩
衣家有兩個實戰點響單反係劣去勢: 1) 反光鏡阻掟同埋震動 2) 機械shutter震動同出聲,就算同DSLR一樣大小,不過如果解決呢兩點既native F-mount FF body其實唔係無人買
其他廠出無反都細body見稱,不過同一時間犧牲ergonomics,我估以Nikon作風佢地唔會行同一條路,就算追懷舊look都應該F4外觀手感同大小
個mirror box空左唔等於要收薄部野,可以keep F-mount,用番FF個flange distance,留空左個箱佢俾rear focus lens design,上下左右就多少位放electronics / card slot / wireless module
個EVF都會係重點,如果行萬能插路線預好多人插舊鏡,就要多d著墨響focus assist,metering performance,live peaking / histogram呢d

我反而比較好奇點解佢要提女性用家,究竟係唔係有marketing data話呢幾年無反買家係女人多? 我唔否定本身Nikon全部產品都係趕女人客(大、重、娘),不過咁代唔代表Nikon應該打呢個市場
nikon無女性客呢個真,去旅行見女人拎單反,90%都唔會係nikon

呢方面canon同富士係marketing上做得好好多,nikon一味就係sell自己pro
nikon無女性客呢個真,去旅行見女人拎單反,90%都唔會係nikon

呢方面canon同富士係marketing上做得好好多,nikon一味就係sell自己pro

多數canon eos kiss
機身對焦

多數canon eos kiss

白色100d, 超多女買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞