【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(45)【禁嚴伸手】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
應該Blake底黎
如果我無記錯的話佢的確是blake底,但我覺得大家對blake其實唔需要太多偏見。Blake雖然可換底次數比起welted construction少,理論上佢的確係無咁襟用,但我覺得對現代人黎講影響未必真係咁大。

正如之前蛋話齋,welted construction話就話可以換好多次底,但係係依家大部份人都唔係好識點去打理d鞋/交俾某d shoecare鎘佢地都係亂咁咁黎既情況底下,個鞋面捱唔捱得到你換第三次、第四次底都成問題。當然點想令個鞋面襟著d,不外乎都係果幾樣野,定期(幾個月一次)上conditioner(太多都唔好)、淋水後要做釉適當處理、買多幾對鞋替換、唔著時用鞋撐、將鞋放係通風既地方等等,都是老生常談。

對於都市人黎講,我諗真係唔需要太將個側重點擺落去blake construction襟唔襟呢個問題上。Blake同welted(唔理你hand welted定goodyear)最大既分別在於腳感,blake多數底比較薄,同時無咁多結構野,所以佢既flexiblity係會比welted shoes高好多,相對地,因為個底比較薄同flexible,行路時既緩衝能力就會比較低,行室內好舒服,行硬地、遠路就會比較辛苦; 而welted construction則係相反,因為對鞋個底有結構(welt、軟木之類既野)同埋厚身少少,日常行街硬地就會比較舒服,比較適合室外。

換句話講,呢兩個construction係有唔同用途同特點。大家見到CJ新出果條super flex產線、係度好受大家歡迎既B&L Sagan Grand(普通款甚至只是痴膠)、Edward Green既unlined loafers款基本上都係用Blake為主,而佢地既定位亦一直都係休閒、室內、casual為主;而平時番工鞋既各大牌子則多以good yearweltd為主。

Blake的而且確生產成本比較平,所以大家見到blake既鞋通常會比同牌子既welted shoes殷得平,但唔等於blake就係無goodyear咁好或者goodyear一定高級d。

至於襟唔襟用呢個問題,我曾經有一對John Lobb既Blake loafers,我幫佢地痴左個vibram膠底用黎平日行街hea著,好少打理佢亦成日落雨著,仲染左幾次色,著到鞋面d皮都開始裂,個底都未壞,最後因為鞋面裂左而掉左。
唔係你染咗幾次可能無咁快裂
都應該係,同埋我無乜點打理佢
我好記得對矮瓜,好似係我哋第一次見面
我好記得對矮瓜,好似係我哋第一次見面
後尾染左做藍,再染做啡

有冇Ching知道呢個雞仔logo有咩意思?

AC new design

1 piece + normal spread collar,one piece 但多番d stitching 其實有咩用?
法國高盧雄雞?
利申:尻up
應該係令個領睇落似番正常領,但同時好似1pc咁攤開得好睇啲,始終唔係個個都可以接受到1pc果個弧度尤其係老一輩
呢個唔係one piece collar la. 我嗰日無為意。
呢個只是extend咗個collar band啫其實無乜謂喎
Oh原來係咁。但我見the armoury 出果個1pc都係裁返似普通領咁,扣埋鈕仲要可以打tie
Armoury 嗰個應該同呢個一樣結構

佢好似領位無stitching
不過個design 可以將個領企d又無1piece咁curve,效果唔錯
咁我攪錯咗,Armoury 呢個係one piece collar
麻甩aka牛肉麵成日叫我寫教學文,我都想,但個人實在懶,而且仲有稿債未還,所以都要睇吓緣份。
我記得恤衫其實小熊哥在香討係有寫過D,雖然有D觀點我不贊同(就如我時常不贊同麻甩一樣!),但新手都可以參考的。
其實大家要了解下恤衫領個結構,最唔common的係unattached collar. 我估只有做律師/大律師同小部份牧師/神父仍然有用,當然formal dress shirt其實用unattached collar係比較靚imho.
領其實就係attach to件衫的collar stand/band, one piece collar 就係 collar同個stand 一體成型。
所以AC依家呢個做法嚴格上不算 one piece collar,佢只是將個front band底 extend 佢as stand.
front band即係明筒/暗筒個筒。
你不如儲下氣一次寫篇長啲既啦散修修我好難擺post頭
我會另外寫啦,如果真係寫
Armoury 條片都介紹得好清楚
https://www.youtube.com/watch?v=ndy9QJecx90
下次擺post頭先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞