【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(45)【禁嚴伸手】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
我當年着到個vamp損晒流晒血
請教下佢break in 後鬆得多唔多位?
好遺憾地同你講一句呢個位係冇得break in,尤其是你仲要係penny loafers上面有塊野加埋啲線lock死左個位

tassel 會唔會好啲? 我又係買左冇耐, 未試過有鞋instep咁低
拎去撐得唔得?
呢個位係冇得break in的,死咗條心佢吧啦
想問下有冇巴打分享下如果從舒服/唔會對腳有太大負擔既皮鞋款的話
除左rockport仲有冇其他選擇?
唔會諗尖頭/黑波鞋
你定義下你既舒服同形容下你對腳咩情況先比較好
無研究開

求指教

人生建議唔好着啲軟林林嘅鞋底,耐左會對你個膝頭哥好大負擔。

學到野 好多謝你
想問下造西褲browns/gaudery二揀一會揀邊間
不如你講吓點解你揀呢兩間
廢事做伸手黨 所以抛下磚
多謝牛巴咁詳細分析夏天既布料

見到牛巴話high twist喺香港未必咁適合,想問下如果新手整第一套想versatile啲,除咗vbc 110s,仲有咩選擇?

新手留名,潮童Paraboot
人到中年先中loafer毒
唔洗客氣
真係睇個人身處咩環境其實,同埋咩場合用,個答案唔是咁死的
黑色loafer有味道啊
好法國style
個人唔法國
成日好驚一個唔小心變左中年大陸暴發戶look
有冇巴打留意開clarks wallabee? 呢款黑色suede幾靚仔 但係香港clarks門市唔見有
有冇巴打試過adjustable custome?
你指佢地啲braces?
西裝褸同褲
咁就未了,等其他巴打答
https://www.padmore-barnes.com/shop/original-p204/p204-the-original-padmore-barnes-iconic-style-black-suede/

70年代同Clark’s 造Wallabee 嘅Padmore都有一樣款,而且made in ireland
算係古著嚟喎,雖然唔係大路工人款
多謝巴打介紹 價錢同clarks差唔多 仲made in Ireland 真係幾吸引

EG跟機
各有各靚
paraboot果種薯薯鈍鈍feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞