【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(45)【禁嚴伸手】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
關於裇衫問題一律建議AC
我諗除非自己搵到料
如果去任何一間tailor shop一件Alumo 我諗最少1.3/4k起跳
AC我造過一件好似2k2-3左右
Senior 都有講過
諗住今星期六去幾間睇下
我無惡意的,只是早兩日在Telegram 討論將會攪團Alumo oxford,你就彈咗出嚟問條咁嘅問題
純白格仔暗花?好耐冇見過啲咁嘅恤衫了,好七十年代feel,依家好少見人做/著
你的其他要求都好常見,應該唔難找吖
Btw, iron free差不多同cheap 嘢畫上等號
隨機暗花,睇黎都無乜人識貨
iron free等於cheap,笑左
你覺得唔係?
口味嘅嘢,你鍾意就得啦
Iron free未必等於平,但就一定唔會係靚野囉
想睇下巴打覺得點為之靚同型,有參考可以睇下?
想學野可唔可以share下iron free 靚野?
有冇圖睇下點樣隨機暗花
利申:唔識貨
其實乜野叫「靚」可以係一個哲學/美學問題,當然我就唔會在連登討論埋啲咁嘅嘢。
恤衫其實主要就分開布料同造工,「靚布」在質量上就比較容易客觀(科學)討論,而恤衫布主要材料通常就只有「棉、麻、絲」,當然仲有其他,如人造纖維同羊毛,但因為最常用(九成以上)的布料都是棉同麻,而亦以棉為主流,所以基本討論主要都是圍繞著棉去討論。需要掌握的概念其實都好簡單,就正如利工民個廣告話齋「紗線最幼,質地最滑」為之好。
說紗線的問題,可能找shirtingfantasy來講比我更在行。我只簡單說幾句。棉紗當然就由棉花經處理後扭(撚?)成,用乜野棉花當然就影響到成品,當然你作為消費者係可以唔理的。就如你食一碗白飯,用乜米煮,你可以唔理,只要好味就得啦!但如要考究,都有好多嘢可以討論。香港主流係食泰國茉莉香米的,但近年泰國米貴,也有米行搆啲平啲的越南米。台灣米同泰國米可以話係完全唔同口味的,正常人都會食到兩者的分別。但日本米同台灣米就較近似,但雖然似,食慣的人,仍可食出分別。買台灣米係最清楚的,因為大部份都標明米種,例如「台梗九號、台梗五號」等。我明明講棉花造乜講咗米
高級棉花市場上最主要係埃及棉、海島棉、Pima棉(美國產就Supima),埃及棉有幾個品種比較出名,例如Giza 45, Giza 87, Giza 93. 紗線追求的主要就是「幼、長、強(韌)」,所以見各大牌子主要都係標榜佢地係用呢幾種棉花。你可以食飯咁,唔理乜種,只要好食;又或者考究啲,研究下係乜野棉。不過絕大部份人都係同買米一樣,揀牌子就算
做乜9打上面段野都打咗成粒鐘
仲叫我寫文
系統啲嘛
剛在家找到個硬領,也談談領的構造
你哋有冇見過就咁成個買的領?

另一個在恤衫度拆落嚟嘅舊領

這個領是fused interlining的
fused就係熨咗係塊布上面黐實咗的

Non fused就係分開的

領同袖口基本上係一樣的,不過袖通常都會fused,絕少會唔fused的,因為唔fuse唔漿個袖係好縐,好醜樣的
最後果句補充:除非你自己要求我唔覺醜樣btw
我覺得係掉轉囉,你唔特別要求,你領造unfused,袖口師傅都係照造fused囉
求share iron free靚野+1
我份人好易滿足無乜要求
多謝蛋爺
造過件TM 既Giza 45好舒服
留名
師兄,有興趣,可以加埋嗎?@pk8964
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞