【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(45)【禁嚴伸手】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
人地咁多brands有出,實幫佢諗埋啦,抄lookbook咪得
一於一套light grey去見工、去飲、結婚

Light pink suit... Sports jacket 都可以諗下,成套真係幾出眾…
Sports Jacket 我都係Navy Blue...
未夠30嘅老餅
諗起黎青龍
我想睇下你著上身咩樣學下野
揀個蒸氣多啲的就ok
留名等圖學著衫
利申: 著開mid grey同charcoal grey既保守撚
巴打,睇場合啦都係
得一套應該越versatile越好
Wa diu 你咪亂黎
邊有人講過meerrmin 好
同意唔同場合唔同配色。不過睇唔過呢度啲人好似好open-minded,實質old school到仆街,著粉色就係gay。坐井觀天,個世界得個細到仆街既框框。放心,上山拜你一定著套淺灰
口德-1,修養有待提高

【持續更新】經典男裝
巴打對經典兩個字係咪有咩誤解?

建議出去開個潮流男裝
你都幾好聯想力,人地問想要正經時候同見工著,唔係成日著西裝,呢啲場合就不嬲都係Navy & dark grey 最唔會出事。

你就走去叫人著light grey年輕啲,又話唔open minded又話好多fashion brands出淺色,又話大家old school同悶,可唔可以認真地睇下人地個問題先?

你試下去見工著套咁淺既灰又或者light pink囉 睇下人地HR點睇你
可能人地見倫敦金
有心,不過拜你嘅時候我會prefer著黑色
問人意見啫,唔使咁講嘢。我唔會鍾意曬呢度啲人鍾意嘅嘢,二來冇錢,咁咪當大家意見不同囉。

不嬲都係著深色穩陣㗎啦。 老老實實,我近排見到人著淺色嘅“西”裝只有兩個地方:周大福同中移動。

有啲意見可能係比較主觀,但係呢度好一部分嘅意見都唔會老點你嘅,唔通水你去彭記做西裝咩?

你接受到嘅話ok嘅。當然,塊布本身嘅光澤都影響觀感

我舉sf嘅討論為題,就算外國人都似乎認為淺灰色比較casual:https://www.styleforum.net/threads/how-versitile-is-a-light-gray-suit.357057/

平時箸ok,但係見工結婚就唔知喇。Then again, maybe the whole world is conservative and misguided and we need enlightenment.
Yanko?
條友明顯引戰就比佢發揮下啦,或者再有得笑下。
利申番先我對淺色衫就無意見既,其實我自己都好多淺色衫,淺過佢隻「淺灰」既都有,單襟孖襟,SS/AW,wool, silk, linen, cotton 既野我somehow都有最少一套淺色 連大褸都有一件stone(by自己鋪), 一件beige(by 當時自己鋪 P記), 一件super light grey(by陳記),一件三文魚色(by自己鋪)

老唔老餅我就唔知啦。

你問我鍾唔鍾意淺色,實鐘意架如果唔係都唔會做咁多件啦,不過你問我覺唔覺得淺色就年輕啲,我就唔覺得囉,更加唔會推薦任何人去見工、婚喪喜慶既場館著。

同埋我果套super light grey suit捐左,係因為隻色無texture情況下真係唔好睇,好鬼plain,仲要係double breasted著上身成個倫敦金咁

呢類咁淺既色好需要額外既texture去support番個look,flannel、linen、dupioni silk etc其實是唔差的,但係唔會係芒椰巴打post出黎果張黑人相果隻囉,真係唔好睇。

喜好呢家野就主觀的,但俾人意見既時候就要考慮多好多嘢,當事人嘅衣櫃有幾多衫、應用嘅場合係乜嘢場合、見啲咩人多、筆直幾多等等,人地求百搭求穩陣去叫人做淺色

「玩咩」
是193狫尸嗎
講嘢勁撚real勁搶口
睇落似牛記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞