【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(45)【禁嚴伸手】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
巴打套壽衣諗住揀粉紅定粉藍
中 係牛記
闊腳嘅巴打可以考慮吓 真係不錯
有對同款
淺灰真係有,著落都幾非正統
你唔係潮流尖端啫
淺色一套第一感覺係d ultra rich 大年紀白人喺摩納哥度假嗰陣會著嘅衫
唔係話唔靚,cifonelli 著得幾撚型,但後生+想要versatile 叫人做淺灰都幾癲
呢位朋友明顯入錯帖啦!又或者係唔知乜嘢係classic menswear 同 fashion 的分別
其實兩者係喜好的分別來的,走去一個對時裝無興趣的帖內談時裝,之後點評話人衣著沉悶老餅,我都唔知對佢講乜好
諗起Thom brown 嗰位…
sorry 見冇乜人討論 suspenders
想問下巴打有冇推介下
可摸耳唔駛到死先有得目睹巴打你風采
香港好少款,上網買。
大陸的係平,但啲五金唔得。
講咁多做咩吖,自貼張相來等大家開下眼界先啦
其實最好都係果兩個牌子(或呢兩個牌子代工嘅嘢),一個係Albert Thurston 一個係 bretelle & braces
其實我覺得fashion同classic menswear之間無衝突既,都會有trend、都會相互借鑑、都係利用緊着上身嘅嘢去表達自己覺得靚嘅形式/或者表達一啲理念,只不過一個比較著重practical同著上身「好睇」,而另一個就更重視創意同理念,唔需要太切割開來。

giorgio armani 、RL都會搞fashion show,佢地當時都係以fashion designer 自居係咪先。
多謝晒巴打
搵到albert thurston香港有賣
見tassels介紹緊alden 馬皮 chukka,但睇返之前啲post見大家alden偏好suede/ loafer ,類似款係咪其實有更好款擇
Alden 馬皮點會唔得呀
Tassels入得9 成9都係basic款 唔會錯嘅
支持去馬
For cordovan Alden 世一
chukka 其實著落唔太好睇
loafer 會好襯d
如果你唔慣對鞋咁令,買 suede 會好d
不過都係睇個人需要
Chukkas 秋冬神器wo
loafer 係香港玩晒4季
套一句某網友既說話「sometime you’re dressing for the season but not the weather」
打稻草人之前,不如你睇清楚人哋問乜

新手 零研究
想訂西裝見下工 去下婚禮

係咪入門級個兩間性價比高
如果去就咁訂普通款(純黑 純藍)係咪冇咁抵

荷包有限

人地搵套for formal場合著
係第一套亦可能係唯一一套
你係咪仲肯定light grey、light blue、light pink係好提議?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞