【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(45)【禁嚴伸手】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
坐等
佢地啲鞋真心唔差,尤其是襯country style(dress shoes就差啲啲,同佢啲楦、finishing唔多岩feel),用料同construction wise係佢個價錢都出色
特別鐘意佢嘅boot rugged 得嚟又冇trickers/Alden咁粗
而且個last嘅 arch support 都比其他rtw明顯

之前waive MTO fee好抵
不過都係留番啲錢一步到位 bespoke
你對鞋幾正,上年有諗過買zonkey boot。不過冇得試好難搞
佢偏窄同長 我啱前掌但踭鬆
每個brand 既last唔多唔少都反映緊主理人自己,Zonkey個老細對腳細(大我少少咁多,鬼佬黎講叫細腳),所以佢鐘意做長個last、個頭做chunky d令自己對腳睇落大啲;又好似Masaru san,對腳更加細,同埋佢鐘意sleek既線條,所以佢所有sample望落都長同尖;又或者我自己,雖然我對腳唔大,但我鐘意對腳細睇落既比例,所以我所有鞋都係偏短。

呢啲特點響比較年輕既brand上面特別明顯
我boot通常著UK8 呢對UK8.5都仲係緊
想問下各位大神 有咩alumo造衫係抵玩?
正常,因為鞋計size係計外長
你係咪臥底來㗎!
你呢個問法好怪
想請教下各位Ariston/Drago d料o 唔ok架?
或者有冇邊隻料ok?
有啲ok有啲我覺得麻麻,其實都係現場落手摸最實際
大家買過啲咩靚恤衫?
係你心目中點樣先叫靚?
DJA 330針
long fiber yarn, slight sheen, twill weaving, iron-free?

btw,係地鐵見到有條友着既一件純白有隨機正方形暗花幾靚,可惜睇唔到牌子。
Long fiber yarn - collect point 都有long fiber tee
Sheen - 好多料都有
Twill - 好常見
Iron-free - 多數係衰嘢,iron free大部份係普通料溝人造纖維加化學處理
咁有邊間你覺得好?
btw, tee is knitwear, not weaving wear
其實我新手 不過係公司聽到有senior 介紹就心思思想去試 見佢其實有好多系列
唔係認真想知下
雖然料好緊要但係喺邊度整先至係重點同一塊料你去AC做同去啲牛鬼蛇神度做個結果係兩回事黎

同埋alumo 呢個牌子以料黎講本身就係貴野,唔會係求「抵玩」既人會考慮既brand
點隨機法?
有無價錢參考下
佢都有介紹師傅嘅
不過都多謝巴打解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞