【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(45)【禁嚴伸手】

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
呢啲膠底其實都幾襟着,不過呢個款都幾workwear下,如果係買來返工就唔好喇,你都可以試吓過隔離工裝post問吓其他巴打點睇呢對鞋
唔是買來翻工,普通出街着
佢個樣比較workwear feel少少囉,如果你係行工裝mix & match style既話應該幾適合
係呀
咁多位巴,兩千左右筆值買咩皮帶好
呢啲過隔籬牛仔post會多啲巴打幫到你
我哋兩邊分工基本上好清楚的
之前一路話想寫下今年夏天料我做左d咩同著完之後有咩feel,結果拖到依家都未寫,今日快快趣分享下。

呢幾年其實我每年夏天都會做幾套衫(雖然冬天夏天都係),每年都會試幾隻唔同既料,講番近呢兩年的話,我分別做左下面幾隻唔同既春夏料︰

1、Loro Piana Proposte Abiti既WSL Denim
2、Dagdale 既 Lisburn 12oz Irish Linen
3、Hudderfild Cloth同Dugdale既9oz Linen
4、Dagdale 既 Lisburn 10oz Irish Linen
5、Solbiati 既 Art Du Lin
6、Solbiati 既 Velluto & Denim
7、Loro Piana Proposte Giache既Jacketing
8、VBC Jackets & Solaire 既Wool Seersucker
9、Schofield and Smith 既 Palm Beach
10、Edwin Woodhouse 6-ply
11、Solbiati 既Winter Cotton 9/10oz twill

因為方便大家做參考,我用Vintage停產布料做既衫就唔post出黎了,始終買唔番,無乜參考價值。上面講既布基本上大家都可以係市面上搵到,不過就唔係間間鋪頭都一定有,只供大家參考之用。

另外我個人近年黎比較唔太鍾意high twisted既料,所以只係做左一套,high twisted(諸如︰Fresco、Crispaire、Spring Ram、Fimeresco、New Fine Worsted、LGB 4-ply 等等)料到底適唔適合香港天氣同埋當中利弊我諗可以之後再另外開一篇出黎講。

另外因為我本身怕凍多過怕熱,工作環境棟野又長期開大冷氣,活動範圍基本上都係有冷氣覆蓋,所以各位係參考既時候請自行按照自己體質去做調整,以下心得只屬於個人意見而非絕對,只供參考。

1、呢套衫個quality係71%wool 15%silk 14%linen330g既組合,用牛仔布既織法(即係斜紋布織法,面經紗使用有色紗線、緯紗使用白色紗線)。當時我做左一套三件頭但係大多數情況下我都係當佢兩件頭咁著。

呢塊布本身比較軟,再加上本身有一定重量,所以垂墜感非常好(垂墜同挺係兩個完全唔同而且一定程度上有衝突既概念黎,呢個有時間再慢慢講)。香港既春夏天比較多雨潮濕,呢個布個穩定性算好好,吸左濕氣之後既變化唔算大(對比起high twisted而言),加上本身觸感比較爽身,而且雖然係用牛仔布織法但紋路唔算太突出,幾適合office番工著。

本身唔易皺、通爽既特性亦非常討喜,個人評價好高既一塊輝,不過價錢上就比較貴,同埋係擺左入去Proposte Abiti呢個每半年就換一次既collection入面,所以隨時會discontinued 。

2、我個人夏天好鍾意著亞麻質地既衫,所以會去試唔同spec、唔同產地既麻,Dugdale呢本Lisburn係我比較喜歡既系列之一,呢本野有分做兩個Spec,一個係12oz高ply數、粗紗、平織,同另一個10oz herringbone。

先講講前者,後者留番「四號仔」再講。著上身感覺通爽,足夠既重量亦都令佢有番唔錯既垂墜,因為(應該)多ply既關係,佢皺起上黎既感覺比起一般13oz plain weaved Irish Linen無咁似「摺紙」,但始終係麻,無可避免地一定會比較皺。

由我做左三套呢件事上面已經反映左我個人好鍾意呢個系列,佢既親膚感比較好,break in期無一般重身Irish Linen咁耐(無錯Linen suit好多時都需要break in),亦比較柔軟。

不過講到缺點都唔係無,除左一般人會比較關注亞麻會皺既問題之外,因為佢織得比一般重身Irish Linen鬆,所以會有褲浪磨損既情況(雖然都有可能係因為我高頻率既穿著造成),建議大家如果用呢隻料去做suit的話可以造多一條褲輪住著或者叫鋪頭係個褲浪度做個小補強。

呢隻料另一個比較大既缺點係佢既色差非常嚴重,好多時塊料黎到都會同料版個色有好大色差,唔同批次即使同一色號既色都會唔同,呢個亦都係另一個我建議大家做多條褲既原因(除非你做單褸),因為如果你條褲穿左想配番條褲或者配番d碎料去補褲浪,我都幾肯定一定會有色差,而且係幾嚴重果隻(因為我自己做過呢件事)

近日Dugdale代理轉左做龍華行,亦令我好擔心呢隻料將來既價格問題,據我所知Dugdale好多料係龍華行接手之後已經加左唔少,Dugdale Lisburn仲可唔可以留低作為夏天平靚正之選呢樣野我抱持觀望態度。

3、呢兩套既料Spec係一樣既,而且我都幾確定應該係出自同一個mill之手,因此我將呢兩隻料擺埋一齊講,即使牌子唔同。

涼、乾得好快(亞麻特質)、需要break in、容易皺,基本上係所有平織Irish Linen既特性,尤其是皺呢部份因為重量輕左(9oz)而變特更加明顯。你問我鍾唔鍾意呢兩隻料,其實我覺得是唔差的,只係因為我比較多衫所以覺得有少少悶,想試下著Irish Linen既新手其實不妨一試。

另外呢隻料雖然顏色好plain好「實淨」,但多少都會有色落既情況,始終因為會皺而造成有磨擦程度上既不同,喜唔喜歡呢樣就真係見仁見智。

4、又輪番去Lisburn,同12oz,其實我覺得呢隻料幾好,唔多需要break in,比起一般既Irish Linen黎得柔軟,垂墜感都來得比「三號仔」好少少,係我當時幾鍾意著既一套衫。

不過缺點都同「二號仔」有d似,相對上比較容易wear out,如果係做一套而唔係做單褸的話建議做多條褲或者褲浪做個補強,因為如果條褲穿左浪,你又搵唔番隻一樣色既料番黎補你都咪話唔尷尬。

5、Art Du Lin 世一!

意大利麻料,以Linen黎講Solbiati呢隻料真係好出乎我意料,基本上完全唔硬、完全唔需要break in,有分正反面,正面個手感似係有brushed過既感覺而唔係一般Irish Linen既Crispy手感。

重量有410g,加上本身相當柔軟,做起套衫之後擺動時會有一種好奇妙既回彈感,垂墜感非常好而且皺既程度比較一般Irish Linen少好多,甚至會令人第一眼望落去覺得你唔係著緊Linen衫。

缺點當然都有,首先因為佢重量比較重有成410g,加上織得比較緊實,所以對怕熱既人黎講算唔上係夏天料,更加傾向tanseason(當然如果本身唔多怕熱或者長期有冷氣cover,夏天著係唔會有問題);另外佢係顏色上選擇比較少,而因為本身有少少brushed既效果所以所有顏色睇上去都會比較Pale少少無咁飽和,喜唔喜歡就見仁見智。

最後當然係價錢,相比起一般13oz Irish Linen既Trade Price,Art Du Lin 既價格係佢地既2倍有多。我自己好鍾意佢既performance,所以我唔介意俾呢個差價(尤其是佢係市面上無replacement),但無可否認既係以Linen布黎講,佢真係好貴。

6、非常重,有成560g,即使佢係Cotton-Linen lended而唔係一般牛仔布咁100%棉,都涼唔得去邊。雖然廠俾佢既定位係春夏料,但呢個「春夏」個人認為更加似係「歐洲既春夏」而唔係香港。怕熱既人甚至可以當佢係秋冬料咁著。

如果要係香港著的話,個人覺得好適合係3-5月以及10-12月既transeason天氣著,個樣非常非常似傳統牛仔布,但係對比起傳統牛仔布黎講垂墜更好(因為較軟無咁硬挺),而且望落亦都無咁皺,比較大既缺點係佢無傳統牛仔布咁襟,我條褲著左大概30次左右開始有毛粒情況(利申我著野好粗),所以如果要做一套的話最好做多條褲或者叫鋪頭幫你在褲浪位做番個補強,咁樣條褲會襟著好多。

7、其中一件我著得最多既Jacket,垂墜感非常好,而且唔算易皺,織法近似於tweed但係用既材料係wool-silk-linen blended,顏色既配搭亦都做得好捥,基本上可以話滿足我所有對於一件夏天jacket既要求(唔皺、墜、有texture、涼爽、易打理)

其實我個人一直覺得Loro Piana既Proposte系列做得好好,因為半年就會換一次,所以好多實驗性質既輝都會擺左入去先,好多新既pattern同新既嘗試都會擺左落去Proposte Giacche (Jacketing)同Proposte Abiti(Suiting)入面。每次有新版到既時候都會有一重開緊箱既驚喜感。(黎緊秋冬我又做左兩塊Proposte Giacche,過多個禮拜就有衫收到時再俾大家望下)

最大既缺點一如以往係貴,基本上可以話係常規非稀有纖維/超高枝精紡以外最貴既布之一。但我個人覺得可以一戰(我都做左好多),其他所謂既「替代品」唔知點解就真係無佢地做得咁靚,好難言喻,消費者可以自己衡量值唔值得。

8、呢套野真係驚喜黎。我本身個人對seersucker其實無乜特別感覺,甚至唔多鍾意,直到前排同The Armoury既Jan食飯食多左,言談間佢不斷同我推薦呢塊布,甚至講到話係佢做過最舒服既夏天料,咁人地都講到咁,無理由唔試下架嘛係咪先?

終於去到夏末秋初我整好我自己果套,著左幾日真係驚為天人,濕左之後好快乾、通爽透氣、垂墜良好、褲線幾乎永不消失,for一套夏天野黎講,你還有甚麼可以追求的?

當然呢隻料本身都唔算平,價錢比起一般wool seersucker貴唔少,但我覺得仍在合理範圍之內(最少佢都仲平緊Loro Piana Proposte Abiti 一半以上),唯一比較大爭議既係到底seersucker應唔應該著番工,呢樣野係TG谷入面都嘈左一陣,到底o唔ok,我下面擺圖俾大家自己判斷下,但就我個人感覺而言,Jan所言非虛,確實係非常舒服。

9、又係另一個比較少見既料,佢特別既位係在於佢既紗線組合,有別於一般既wool-silk-linen blended,Schofield and Smith呢本Palm Beach係入面加左15% mohair,而呢15%mohair既加入,令佢基本上成為左一個無論你點著基本上都唔會皺既野。

呢本野既patterned布我自己係覺得麻麻,但佢入面有幾隻淺色、藍色同啡色淨色做得好靚,而我手頭上呢件則係入面比較深既啡色。充滿texture、透氣、容易打理,280g既重量,可以話係一隻好適合春夏天既Jacketing料,不過亦都因為佢加入左既15%mohair令佢有少少吉,如果同另一半出街著呢件野,好可能會俾人係撓你手既時候投訴你件衫吉肉。(始終夏天女仔多數都係短袖/無袖)

不過總體而言呢隻料我個人覺得係唔錯,而且唔算好貴(同「八號仔」差不多價錢),如果夏天做褸的話不妨考慮。

10、呢個料真係重到不得了,重到我有少少懷疑人生,你話佢係唔係一隻典型既春夏料,佢一定唔係,即使佢係open weaved都係咁講,最少唔係for香港。而佢既適用氣侯同「六號仔」都幾似下。

但單純用個樣去計,佢又真係好出色,非常重既重量(最少都成16/17oz)令佢有非常好既垂墜,佢用既紗線比較軟,同時捻度(twisted既次數同程度)唔算高,如果個袖頭溶水夠多去做恤衫膊,墜落去既時候真係會有「瀑布掛前川」既feel。

如果係追求極致垂墜,或者追求vintage感的話,Woodhouse 6-ply呢隻輝係值得一試,但係真係好重,重到有少少似著既盔甲咁重,我個人屬於好喜歡佢個樣,但重到我有少少頂唔順既兩難處境,偶爾心情好就會拎出黎著下。

11、最後呢套係棉料,雖然佢係一本叫做Winter Cotton既bunch入面,但實質上佢只有10oz,以棉輝黎講係幾適合春夏天既重量,加上佢無brushed,所以大家可以當佢係一隻普通既10oz cotton twill即可。

手感好乾爽,而且好Crispy,我做左一套之後都幾經常著佢,以價錢黎計佢係棉料黎講算貴。(不過都貴唔過Fox khaki ,依家價錢幾級跳,縮水縮得又勁,之前就話平,依家都唔知有乜賣點)

親膚感幾好,而且比較爽身,著上身唔會焗亦都唔會話太厚,都算係一套我出乎意料地鍾意既衫,我呢排都著唔少,如果想試棉西裝既朋友不妨一試,個人覺得比Dugdale Nature Elements、Fox Khaki等來得舒服。

寫完之後覺得自己應該控制下自己做少d衫 … (雖然黎緊冬天既衫已經準備得差不多),冬天野搵日得閒再寫下。我個能力有限,無辦法試晒市面上所有既布料,係度拋磚引玉一下,希望有更多既巴打可以分享下自己做衫既經驗同著衫既心得,寫住咁多先。
偉大啊韋大人!
多謝麻甩巴同我們介紹咁多夏天「輝」
Fox khakee 我之前問過代理,他們已不再在英國織,而係在意大利,而且價錢比我當年團購貴咗好多,所以可以唔使諗
Sorry ,係我手殘,我唔會再做quote 文撚的了
打錯字係我既特色
對新皮鞋好硬,腳背位成日損
損腳背位咁趣致?
想講腳踭?
可能instep太低?
正常太低都唔會損腳背反而會損vamp位
想問下有冇巴打分享下如果從舒服/唔會對腳有太大負擔既皮鞋款的話
除左rockport仲有冇其他選擇?
唔會諗尖頭/黑波鞋
咁都係,不過可能鞋舌位車得唔好,有時會刮到
Alden / cj
你定義下你既舒服同形容下你對腳咩情況先比較好
無研究開 上面巴打分享個兩種得閒都會去睇下 thanks

番工企多 腳大 無謂著尖頭迫住自己
有扁平足 薄底皮鞋著親通常都會有痛症
所以會期望底有小小厚度+可以放鞋墊
硬/軟皮我無要求 亦唔知有咩分別, 做到防水係bonus
款靚係bonus 最重要係長時間著都係舒服

求指教

估唔到Uetam個instep真係咁低
係俾推薦你之前我想稍微同你講講一啲觀念先。男裝鞋同女裝鞋有啲唔同,男裝鞋嘅尖頭多數係通過延長對鞋嘅長度要收窄去達成,換句說話講尖頭嘅鞋多數只會令你對腳睇落長咗,而唔會影響對鞋本身嘅闊度或者你對腳喺入邊嘅空間。

另一方面你講到你有扁平足嘅問題,其實着個底有厚度(尤其是氣墊)嘅鞋係治標唔治本,甚至可能令你對腳產生依賴性令到個問題越嚟越嚴重。放鞋墊嘅做法係啱嘅,但係希望你放嘅鞋墊係真係度腳早可以俾返足夠嘅承托你去托返隻腳去正確嘅位置。

喺呢度我唔多想叫你直接上bespoke,按照你嘅要求其實你可以揀嘅牌子都唔少,當然要睇返你嘅budget,揀返鞋嘅內部空間比較充足嘅牌子,尤其是偏工裝/鄉村風既牌子比較適合。因為佢哋本身就預咗你對腳會有好多活動,所以佢哋嘅last design toe box多數空間會比較多,而且會有輕微既上翹。例如:Trickers、Alden之類就比較適合,而傳統dress shoes牌子亦都有部分會推出有差唔多特質嘅last,佢地既講法係last shape比較conservative,無論官方點樣講都好,呢一類型嘅last鞋頭會圓番啲、多位啲,鞋既長度都會短少少,對你隻腳嘅負擔應該都係會細啲,例如Edward Green既202、606 last,G&G既GG06 之類就好適合。

至於防唔防水、皮軟唔軟呢啲就睇鞋款嘅啫,間間廠都總會有少少,你自己慢慢睇吓慢慢揀下就OK,放到鞋墊呢個訴求都無乜特別,其實對鞋買大少少就可以,你去試鞋嘅時候帶埋對鞋墊放入去試其實就OK,呢樣野無需多言。

人生建議唔好着啲軟林林嘅鞋底,耐左會對你個膝頭哥好大負擔。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞