[選項][武俠][長篇] 路仔 穿越到武俠世界 (39)

1001 回覆
16 Like 6 Dislike
A
B
---B---

…接著我便決定再去查探一下三皇爺與其手下之事。

我一如既往地開始巡視三皇爺的領地…
我先看了看軍營的位置,不過這次我是走到不遠處的高樓之上,直接看進裡面…不過我看到的,依舊是那沒甚麼變化的景象,一個個士兵在練武,而那個樊將軍則在裡面練兵,一切如常。

而基於之前在軍營之內所引起的騷動,所以我便決定不潛入軍營調查,直接轉到三皇爺的府弟附近了。

不過,就在我走到三皇爺的府第附近之時,一隊巡邏的守衛便在街道之上走過,於是我便迅速地躲到後巷避開截查。
待那些守衛走遠之後,我便走到身旁的屋頂之上,只見三皇爺的府第周圍,遍佈著不少守衛,而且這已經不是一般的守衛森嚴,可算是滴水不漏…

每個街道上都有一隊人馬巡邏,而中心點,正正就是三皇爺的府第,若然要進入三皇爺的府第,恐怕只有戰鬥,或者輕功躍過兩個方法了…

A. 輕功躍過
B. 戰鬥製造騷亂
C. 太危險了 回去練功
---
聽日休息 後日繼續
C
樓豬主動要練功
好少見
c
A
C
A
A
c
提議學唐契弟咁周圍兜下路先返去
C
樓豬在下一盤很大的棋?
C
---C---

我盤算過之後,還是覺得要這樣進去,未免太危險了,於是我便決定先回客棧練功了。

我決定直接離開,但當我離開之際,地上的守衛也像開始變換著位置一樣,見狀,我便決定立即離開了。
走了數條街後,忽爾我感到那些守衛像是一直跟著我的方法前進一樣…故此我決定先繞段路,免得將那群人帶回自己的客棧。

我再繞了一段路之後,便決定走到高處看看…
我一躍上去之後,便看到了那些守衛漸漸地包圍著我所在的房子,而且附近的平民也像消失了一樣…

我不自覺地開始提防起來,就在此時,一個身影從不遠處的房子之上接近著我…是當日那個用著奇怪輕功的人。
此時我從遠處看去,只見他腳步輕浮,像是踏著地上的甚麼方位一樣,雖然極為婉轉,但這輕功卻極快…

A. 逃走
B. 迎戰
---
聽日繼續

預告一下 常威絲就生日了 樓豬下星期一起告假三天 (16-18/8)
星期四繼續更新
A
a
古代馬拉松正式開始
今次嘅賽道係由大理國嘅大理城到明國嘅南京
絲打有冇嘢想講
動議C,棄械投降。
走去明國坐返陣等佢地狗咬狗到n敗俱傷再返嚟收頭咁完美嘅操作
樓豬都因為場外因素(已經寫好哂)唔比
投降又要再寫梗係唔比
吾投降但果條友有必閃點打。
佢上幾個post出場果時分析過
凌波係迴避100%唔係命中100%
要唔理佢不停走位兼走佬而且係咁殺沿途d兵同平民(佢地會疏散即係都重視平民)甚至一路放火
咁場交就主客交換由佢放風箏極限拉扯玩死路叔
變成佢要主動盡可能制止路叔
佢要貼上嚟捉住路叔制止佢
咁根據相對論你掂到人人地到掂到你
咁果下就要睇下路叔夠唔夠快反手開北冥吸/九奪捉實佢
之後路叔就可以自便了
不過就算衰咗都冇所謂
因為咁相對即係語癌佬都捉路叔唔住
反正幾百年內力有極多試錯機會

問題就係語癌佬有冇學埋六脈或者其他高威力遠攻手段
如果淨係識一陽指
因為樓豬個世界觀點穴係被nerf做廢技所以不成威脅hold得住血條夠長
路叔殺多幾件佢地損失太大總會逼到語癌佬上嚟打近身制服路叔
另一個問題係樓豬個奇妙道德觀
有時又割草有時又唔比殺嚟個果個
可能到時樓豬心情好唔想殺人咁就執行唔到戰術

以上操作太麻煩所以我揀a算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞