True Wireless真無線耳機討論(57)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
咁最後有無一隻係FIT到耳仔
所以換earphone要重新試過晒啲膠
真係好麻煩
想問邊度有得試耳塞
我用咗幾日 B&O EQ,發覺
1. EQ 個ANC 比 DG 或 XM4 差。有次我坐火車,隔離有兩個女子高聲討論,我頂唔順佢哋把聲(已經開到 70-75% 左右音量),結果轉左 DG 開到40% 左右就可以捱完成程車。
利申:iPhone 用家,用 Qobuz 聽歌。
平時用 EQ 約 60% 左右音量,DG 就用 30% 左右音量。

2. EQ 充電時,左邊最滿都得90%;右邊就可以充滿電……

3. EQ 的音量做得好細聲,我用 XM4 時,音量都係35-40% 就夠。一轉咗用 EQ,出街用 50% 音量係唔可能!

但EQ 造功好鬼靚…. 調音都唔錯。
希望更新韌體可以改善 ANC,咁就可以長 Keep ,唔洗賣出去。
試下學佢地換耳膠?上次試好似無你呢個問題
巴打用邊款?
上面巴打推嘅azla crystal
收到,星期六出去睇下。
係eq 造工真係一流
除左有anc, 其實我都聽唔出同e8 2.0有幾大分別
DG 個盒同耳機都好大舊
想問下聲黎講xm4 同eq你點睇
因為尋日岩岩到左eq
Xm4遲下先到仲諗緊拆唔拆
我鍾意 EQ 嘅調音多啲,而且我戴 EQ 舒服啲。我用 XM4 時有成日想跌出嚟嘅感覺.....

你可以去罪大專門店試下,建議試戴15分鐘以上。因為戴得耐會愈嚟愈支出嚟。。。

可能我耳仔細………………
ANC比XM4差係意料之內啦
始終要ANC強都係XM4/BOSE QC最好
我戴 Bose QC 都覺得唔舒服!
BOSE QC開頭基本上呢度有入手既巴打個個都話戴到耳仔好撚痛
基本上全部都話要換最細果隻耳膠先用到
但用下用下我最後係用大碼
無得比,佢地做開ANC,之前用過bose A20 無得輸
點解用大碼?巴打對耳你好大?
嘩師兄你對對都有齊晒咁
咁邊對既聲最好你覺
好難答你點解 用細碼開始覺得接受到就換對大碼落去試 之後OK咪繼續用落去
佢入耳比較淺,要買返啲肥肥矮矮嘅膠
自己用緊xelastec
XM4 已賣了。暫時有 Airpod、DG 同 EQ。

我最鍾意 EQ 調音,但隔音好差。
DG 就清底+抗噪好 但戴得耐有少少耳仔痛。
Airpods 就最舒服同方便。有時候做工要聽嘢都會用。

可能之後會賣 DG / EQ 其中一對出去,未決定。
噢,知道。
Xm4 同 dg 既size係咪都大過eq?

Xm4 個盒底真係咁樣?
勁鬼樣衰...

唔係應該調返轉用高少少咩?個膠再矮啲咪入都入唔到去隻耳仔到因為個軟骨頂住個耳機
是。XM4 最大,仲要用耳棉,成日抬高頭就支對耳機出嚟,想跌出嚟咁。

DG 應該比 EQ 細,我覺得戴 EQ 好似舒服啲,但因為未試過戴 EQ 超過一個鐘,不能作準。聽日試完再包膠。
買返屋企試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞