True Wireless真無線耳機討論(57)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
排名不分先後 暫時最多人傾/熱門牌子如下:

B&O Play BeoPlay E8 3.0

B&O Play BeoPlay EQ

Apple AirPods Pro / Max

Jabra Elite 85t

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2

Master & Dynamic MW07 PLUS

Master & Dynamic MW08

Noble Audio FALCON Pro (暫無香港行貨)

Nuarl N6/N6 Pro

Sony WF-1000XM3

Sony WF-1000XM4

Samsung Galaxy Buds Live

Samsung Galaxy buds pro

Audio Technica ckr70tw (暫無香港行貨)

BOSE QuietComfort Earbuds

Cambridge Melomania Touch

Libratone Track Air +2

KEF Mu3

RHATrueControl ANC

Devialet Gemini

Bowers & Wilkins launches PI7(上) / PI5 (下) premium true wireless earphones
[size=7]所有耳機聽感一律建議去各大耳機鋪親身試為準[/size=7]

感謝會員文化節拍提供
-yamaha隻e5a/e7a搞到要停售兼回收+退錢
https://av.watch.impress.co.jp/docs/news/1309145.html?fbclid=IwAR35V5fwzYgjrHM81xek1rTwim3sHvvXPzb8YuPFVHQHxE83t1mUQptGiDA
其他品牌詳細可以自己再追Post
TheClub有email隨時拎得
衛記會員可以搵巴打借
以下支brand好買,歡迎各位巴打再提供
Anker/Soundcore
Taotronics
1more
KZ CCA
Pamu
SoundPeats
Edifier
Mifo
FiiO
Earfun
HiFi Man
Cowin
Mpow
Earfun
中#1001者請copy以下到新post #1 多謝合作
如果有ching搵緊耳膠可以參考下,哩兩三日不停換哩幾隻耳膠試邊隻岩心水而有d心得。
耳機Model: N10 Pro + MW08

AZLA SednaEarfit
軟硬度: ✦✦✦✦
高中頻:✦✦✦✦
低頻:✦✦✦✧
物理格音:✦✦✦✦
空間感同仔細度3隻最好,好clean有種幾立體既feel. 但因為材料比較挺身,對耳窿大細差既"容忍度"唔大,真係要試fit size.

Spinfit CP500
軟硬度: ✦✦✧
高中頻:✦✦✦✧
低頻:✦✦✦✦
物理格音:✦✦✧
低頻多左,成個聽感好似EQ set左比Azla 加10% bass咁,人聲相對減左少少。 隔音就三隻中最麻麻,比較軟身,戴左4-5小時都仲舒服。

Acoustune AET07
軟硬度: ✦✦✦
高中頻:✦✦✦✧
低頻:✦✦✦✧
物理格音:✦✦✦
音場氣間感細小小但整體都幾乾淨,成件事好似近左少少。廿蚊對真係c/p值輕鬆ko市面上大部份對手。

綜合排名我會揀Azla > Acoustune > Spinfit

以上純粹係憑個人感覺得出既非專業結論,同其他人感覺可能有出入。

credit 火蛋煎腿巴
有冇anc 做運動做gym多 既推介
外國Jj 當我唔會講電話都得
多數睇片唔玩game 唔想有太大delay
木耳 聽edm 同一般廣東歌為主
愈輕愈好
用緊iPhone mini
暫時考慮
Bose qc (驚太大)
Mtw2 (好似無anc)
其實想買xm4 /b&o eq
但無貨 自己又急用
唔考慮價錢會prefer bose 定mtw2 ?
新po lm先
好似出咗對新嘢 Nothing Ear
One Plus
原來 又係oppo撚樣出嘅
原來咁快新post
唯有再po過

Melomania Touch有無人用過/用緊?
聽人話連接唔穩定好難搞, 宜家仲係咪咁

melomania香港果間維修好似幾近我,又有2年保養...
聲音fitting 各樣都無懈可擊咁滯,無anc但可以揀開唔開環境聲,心動中......
推埋舊post先,我只係開定新post先
Jabra 85t
有花生?
支那嘢唔使睇
唔記得叫巴打加返隻Nothing Ear入支brand
新手想問下耳膠係咪消耗品定係可以keep住用
唔介意變色可以keep住用
唔該巴打
等8 月中EQ金色
請問nothing ear 1 抵唔抵?

用過初代1+1手機 就覺得好
屌你老味 B&W 真係on撚9
7月訂到而加都未有貨期

香港間代理又唔撚知係咪做野
一味答你話未知 真係垃撚圾到

真係永無止境咁等
原本仲諗住訂,而家睇定啲或者買eq算
你去google sheet改
copy我#1 跟住加埋你想要既
xm4有冇耳棉/膠推薦?
唔想買原裝棉就comply truegrip for Sony
你用緊咩earphones? 4mm應該無乜earphone會鬆。
我未買呀
上面有巴打話用落幾對度都會鬆

除非係wired窄管耳機,否則TWS用4mm唔會鬆到。
dot++好軟好易變形
話唔定因為咁抽出嚟時甩甩地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞