【I’m Afraid】《病港II》(35)

1001 回覆
1106 Like 6 Dislike
push
冇文一推
好緊火
push

邊個
搞唔掂
LM 想睇人cos 宋文德
好有型 比啲鼓勵
唔差 幾好睇
巴打好野
陳雲嚟
仲要揸住董倫碌金鷹棍
唯一 扣分位 都唔似蔡一智嘅
除面罩後
lm
究竟墨說一開始點解會用蔡一智黎做M既前設
想知韓湘現實又會係邊個
好多故嘅主角都係蔡一智樣
zw
另外湘b
文呢
唔好post臭雞ok?
朱咪咪
因為我特登玩嘢

破壞你們的美夢
push
跨越草叢,韓湘回到隱匿的廢車場中。

「屋入面有病童。」韓湘一回來,跟我說明狀況。

「病童嘅話……」專心休養的我,不緩不急地回答:「精神保持注專就可以。」

「但你唔覺奇怪?你間屋無啦啦有病童。」

韓湘一言驚醒夢中人。

我家裡出現病童,恐怕只有一個原因。

「袁豐個仔……」我愣住。

「可能佢個仔變咗病童。」韓湘也不忌諱,直說出來。

「應該就係。」我不禁握緊拳頭,把怒火發洩鐵皮牆上:「如果唔係個朴喬夫……佢個仔應該意外吸咗客廳殘留嘅毒氣……」

「恐怕袁夫人都凶多吉少。」

我和韓湘沉默了一會。

「我父母仍然沉醉喺病童編織嘅夢中。」韓湘靠坐一張鏽跡斑斑的桌子。

「韓湘,你確定係病童?如果真係嘅話,佢哋可能面對緊男性病童。」我略帶憂心。

「嗯……啱先我入門口,都即刻被催眠咗。」

按理來說,男病童是稀有病者,腦波發射的影響是加強版。

做個比喻的話,女病童是大麻,男病童是LSD。

如果不是刻意放鬆身心,女病童的腦波都能勉強應付。

男病童則比較無解,他的腦波會迅速令人失去意識產生幻覺,讓人們沉醉無限的幸福或恐懼中,覺得夢境才是真正的現實。

正如夢境一樣,意識到是虛假便會脫離。

「但點解你會脫離到。」我好奇問韓湘。

韓湘視線從我身上移開:「唔記得咗,總之係察覺到唔對路……我怕繼續留喺嗰到會再中招,所以返出嚟先。」

或者愛情的魔力,就是難以言語。

「如果可以一嘢炸咗間屋,直接殺死男病童會乾手淨腳啲,但既然你家人都喺入面,就唔可以咁做。」我思索一會,得出個結論:「搵個精神力上乘嘅病獵,入去狩獵佢,如果可以我會自己去……但好明顯我連起身都成問題。」

「西城薈嗰三個外判病獵?」

「我唔知佢哋搞唔搞得掂。」畢竟男病童不是好惹。

「我再睇下點。」

晚上,趙苑一帶的事情,經已全遍半個西城薈,本部大樓的將軍都特意前來視察。

韓湘遵循我的建議,讓本部大樓派出吾禍、馬日里和淼三仙,三位外判病獵到樂居討伐男病童,雖然我不覺得他們會成功。

三人在西城薈一眾軍官的注視下,走入到樂居中。

可是踏入趙苑之際,不知是否馬日里直覺不妙,於是他讓淼三仙留在外面,自己跟吾禍先入去看看。

結果,一小時過去。

他們並無歸來,餘下外面傻傻等待的淼三仙。

樂居就像間吃人的屋子,把進入者都困於幻覺中。

「兩個叛獵都搞唔掂……」一位中將不禁皺眉。

就這樣,消息又傳到本部大樓中。

元帥都不得不重視起來,尋求解決辦法,但期限只有三天。

因為一個人不喝水三天的話,幾乎會進入瀕死狀態。

為營救韓湘的父母,我給她向本部大樓提議,把病獵協會叫來,至少需要大病獵等級的人,這些非常情況僅有專業人士能應付。

可是給元帥一口否決了。
「無可能,我唔會俾外人踏入西城薈一步。」元帥話裡不留情面。

「病獵協會會長係天環人,某程度上都係同一陣線,佢係最有希望解決樂居事件嘅人。」韓湘說。

「實際上,天環人同我哋都不過係利益關係。」元帥孤疑的神情,完全展現臉上:「我寧願相信叛獵組織。」

「但班叛獵都失敗。」

「叛獵組織話事人叫咩名?」元帥瞟向軍秘書。

「叫蕭梵。」軍秘書說出。

「韓湘,你就去搵搵叛獵組織,睇下佢哋會唔會再派人幫忙,又或者由佢親自出馬,件事拖落去,軍隊士氣只會變得更差。」

「明白。」

由朴喬夫死亡到現在,二十四小時過去。

韓湘依然政務繁忙,解決西城薈出現的問題。

可能你會好奇,事情怎麼老是讓韓湘解決,無論是護送羅柴斯將軍,還是尋找解決土凶獸的病獵,其實皆因傳統印象所致。

軍隊傳統上,男性軍官的命令比較令人信服,而且更有威嚴,因此韓湘沒什麼機會成為教官。但鑑於韓亥上將女兒的身份,被認定忠誠度極高,使得本部大樓會經常派她執行無關軍隊管理的重要任務。

「佢哋應該喺入面發緊個好夢。」韓湘回到域多利道,跟呆呆等待的淼三仙交談。

「病童明明我哋喺南區遇過,都叫做應付到下,但點解佢哋今次返唔到嚟……」淼三仙看著這高高的屋子,甚是不解:「顧問都喺入面?」

「唔知呢。」韓湘抬頭觀月,雙手插軍衣外套上:「你會唔會,有你哋佬大嘅地點?」

「地點?」淼三仙望過去。

「佢喺咩地方。」韓湘直問。

「我……我點知……」淼三仙垂下頭,有些落寂:「我呢啲小薯,唔知咁多機密。」

「好歹你都係組織成員,你會唔知?」

「蕭梵……佬大,係個深不可測嘅人,佢行蹤好隱秘,只有佢揀想見嘅人,無人可以揀見佢。」淼三仙形容。

「真係一啲線索都無?」

「又唔係無,但你可能要去南面數碼港,搵叛獵嘅幹部傾一傾,吾禍、馬仔仲有我,都只係組織入面嘅初級成員,跟唔上南區每日殊死嘅生存方式,先俾幹部用幾罐午餐肉嘅代價,拋棄嚟西面呢個地方,幫你哋班軍人維持治安。」

「佢會唔會就係喺數碼頭港?嗰到係你哋總部。」

「佢喺另一個地方。」淼三仙抬抬頭,望望天:「因為永遠會有個人負責傳達佢嘅指令。」

凌晨時分,得到情報的韓湘回到廢車場,把今天發生的事都告訴我。

「叛獵頭目……我都未聽聞過佢嘅消息。」我強行拔出翼上一根羽毛,遞給了韓湘 :「但如果你真係要去南區嘅話,就拎呢條羽毛送去病獵協會,搵第三任會長護送你,否則我怕你去唔到南區。」

韓湘握著羽毛細看:「如果唔係元帥無聊嘅猜疑,你位天環嘅朋友可能已經解決好問題。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞