【I’m Afraid】《病港II》(35)

1001 回覆
1106 Like 6 Dislike
重睇大祝福
M一入屋就製造強風吹跌班人 應該啲病毒吹哂出屋外某方向 跟著巡邏嘅人先會變病者 屋入面嗰兩母子正常嚟講會冇事
push
呢到千幾人 每人留名一次都爆po
留名
LM
lm
推爆佢
西城薈果然擁有最優秀的政府科學家,一顆含有病毒的手榴彈就激活我的病者基因,但相信早前的輻射也有影響到。

「會唔會維持落去。」韓湘語氣惆然。

「我唔知,可能只會維持多一陣。」我望望掌心,回憶病變的時刻:「前三次都係一到朝早,效力減退,身心變返個凡人,依然會肚餓、疲倦、口渴,但今次好明顯……仲未有任何生理需求。」

「你應該慶幸仲未變返做人,如果唔係你會即場內出血致死。」

「都啱……如果我康復後,仲掌有依病者力量,港島倖存區嘅戰爭都唔會成問題,但現階段我應該連郁下都成問題。」

「但要你屠殺成個西城薈,會唔會有罪惡感。」

「可能會有,但會麻木。」

「你繼續喺到抖下,我去趙苑到睇睇,唔知道袁豐老婆同個仔,有冇俾人捉到……」韓湘準備離開。

「希望佢哋識搵第二個地方匿埋。」昨晚的情況,我實在無法抽身。

韓湘快步回到趙苑,可是她到步後,情況卻發生變化。

軍人駐守範圍變成整條域多利道,趙苑也被禁止進入。

「搞咩。」韓湘向一名中士詢問。

「入面出現咗好怪異嘅情況……」中士難以說明。

「講個大概。」

「大家好似集體出現幻覺……有啲人訓低、有啲人呆住、有啲人魂遊太虛,唔知發生咩事……」中士捏一把汗,續說下去:「有啲人覺得唔妥,就跑咗出嚟。」

「韓上將喺入面?」

「應該就係,我哋等緊其他將軍指示。」

「又有死人,又有幻覺,嗰到真係恐怖。」一旁的列兵打個顫。

「等嗰班坐喺本部大樓嘅將軍指示,實在太慢。」韓湘越過封鎖線,提著手槍進去。

「韓上校!啱先入咗去嘅人都出唔返嚟!」軍人想把她叫住。

但韓湘還是一意孤行,走入到詭異的虎穴。

如中士所言,趙苑裡頭的軍人都像靈魂出竅,全部六神無主,有的更直接倒臥地上。

韓湘小心地推門進去樂居裡頭,卻穿越到一間華麗的演奏廳。

紅色的布幕、典雅的鋼琴、台下坐滿觀眾的座位,

「米蘭斯卡拉歌劇院……」韓湘一眼認出,這是什麼地方。

作為音樂人,能在聞名世界的音樂廳演出,是無與倫比的享受。
韓湘不知怎地,從本來的黑色軍服換上禮服,台上的管弦樂團向韓湘投以真摰的目光,邀請她到鋼琴前坐下。

一切,都是那麼真實。

韓湘不由自主地,行到鋼琴前坐。

這正是她原本的人生,像一首完美的樂曲,沒有任何差錯或多餘。

韓湘揭開樂譜,演奏會亦慢慢開始。

在這裡演奏一輩子,也不是問題。

這裡是單純由音樂構成世界,連韓湘都罕有泛上幸福的嘴角。

一曲完,一曲起,她面前的樂譜像有無限頁數,無論彈奏多久都不會完結,腦海都被音符所佔據,容不下外界任何事物。

本來,的確如此。

但沒完沒了地彈奏上百首樂曲的韓湘,把樂譜揭至下一頁的時候,樂曲的名字令她怔住了。

《憂月》。

是這首樂曲的名字。

她對樂曲有一種說不出的悸動,但是卻不知出於什麼原因,感覺就像遺忘在腦海裡的事物。

韓湘合上眼,收拾情緒,開始彈奏《憂月》。

樂曲運用巴哈的十二平均律,曲子溫柔浪漫,唯美的琴聲隱藏淡淡的愛意,音符彷彿只有心心相印的人,才能感受得到。

但她產生了一絲疑惑,覺得曲子不對味……像是需要三手聯彈。

韓湘一邊專心彈奏,眼眸卻流出一顆梨花淚。很多不應存在這幸福空間的記憶,如一幕幕回憶浮現腦海。

她記起,某個雨天。

「彈嚟聽下,難得送咗嗰樂譜俾你。」

「你想唔想學?」

「我鋼琴零基礎,真係彈到?」

「我就咁睇,首歌其實可以三手聯彈,坐我右邊。」韓湘讓半個位,拍拍琴椅。

「要點做……」

「你只係負責彈單音,無咩難度,用腦記住就得,但關鍵都係默契同配合。」

「好。」

「嚟,彈呢個音。」韓湘即場示範。

如是者,那個雨季,兩人都沉醉在曲子的音符中,整間琴房都瀰漫著幸福的愛意。

第一次相遇、危難時互相拯救、重遇的欣喜、漫天櫻花的單車上、星空下告白、玫瑰金雲霞下一吻,一切一切都讓韓湘重新憶起。

韓湘,她都記起了。
彈奏到一半的她停下雙手,曲子變得突兀,樂團和觀眾都一同望向她。

雖然,不知道這裡哪裡。

但韓湘站了起身,落到台下跑出夢寐以求的演奏廳,把那道深鎖的大門推開,其後一片白光迎來。

白光退去後,韓湘再次緩緩張開眼眸,這次經已重返現實。

她發現自己倒在樂居的門口,彷彿睡了許久許久。

回想剛才的令人淪陷的夢境,韓湘不禁雞皮疙瘩:「啱啱個夢好真……但點解,我會突然間……」

韓湘掃視屋內,發現有不少軍人同樣躺臥地上,臉上掛著幸福的笑意。

一番左思右想,韓湘恍然:「唔通係M講嘅病童……」由於港島區病童曾被捕盡的關係,很多人沒有防範病童的意識。

病童的腦波就像不需吸入的大麻,你會不自覺被控制住,也渾然不自知,除非有外人提醒、自身警戒性極高,又或是心無罣礙的覺醒者,否則一般都難以察覺。持續被無色無味的腦波影響,等同由「大麻」轉換成「LSD」,感官、感覺、記憶和自我意識出現強烈變化。

韓湘想入去拯救父母親,但她知道毫無計劃地前進,只會多遭受一次幻覺的影響,於是趁著自己剛剛清醒,快步折返出去。

「韓上校出咗嚟!」看守封鎖線的中士喊。

「唔好入去,入面有病童……」韓湘如實說出。

幸運的是,病童尚處於快樂階段,暫時被影響者都發著美夢。

「病、病童?咩嚟……」有不少軍人,都未聽說過。

「病者一種。」

「病……者……」軍人們啞口無言,因為他們根本不曉病者學:「咁洗唔洗叫顧問嚟處理下?唔係喎……呢到正正係顧問間屋……」

「嗯,我睇下點處理,你哋暫時唔好俾任何人入去。」韓湘又再返回廢車場。

「係!」軍人敬禮。
lmlm
無嗱?
姐係兩母子死左
已變病童
今晚又冇
袁豐個仔Rip
慘 同唔到牙豐交代了
仲要係極低機率出現既男病童
咁個媽會變咩呢
lm
隻病童應該原本已經係度。
以前都講過呢幢野有怪聲
重睇?
應該唔需要,我記得有講
M入住,朴送石仔個陣講過。

重睇唔會適合用係我身上

利申:十幾年墨巴死忠
地底住咗條友生活嗰時發出啲聲喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞