【I’m Afraid】《病港II》(35)

1001 回覆
1106 Like 6 Dislike
upb
文呢
「韓湘……」袁燊彷彿酒後吐真言,被拉走前更跟韓湘表示:「上我直昇機……我帶你飛……離開呢個地方……」

短暫的擾攘結束後,元帥把客人送到門口:「各位返去休息下,軍秘書你幫蕭梵打點下,研究點交個導彈俾佢。」

「遵循。」軍秘書向元帥敬禮,並詢問蕭梵:「蕭梵先生,你今晚要留宿西城薈嘛?」

蕭梵回他一句:「我會自己搵地方休息。」他真的不慣被人束縛。

「咁好,你自便,有任意疑問,你可以到附近本部大樓搵我,如非必要都唔好去摩星嶺一帶,嗰邊最近發生咗唔少意外。」

奔波忙碌一天的韓湘,一臉倦容的她穿過夜蘭人靜的街道,前往今天最後一個地點──廢車場。

久別三日,如像一年。

韓湘推開廢車場鐵閘,走入我平常躲藏休養的位置:「有人?」

把雙翼當成被子蓋住身體的我,裝成睡著一樣。

韓湘摘下電擊手套,伸手輕輕掀開羽翼,盡量不想打擾我醒來,然後默默看著我的臉孔好一陣子。

「都好返唔少。」韓湘會心一笑。

原本我想突然睜開眼睛,想嚇韓湘一跳,給她一個驚喜,因為這幾天實在悶得緊要。可是聽她語氣疲累,讓我無故想起一個久遠的承諾,於是暫且打消嚇人計劃。

見查看過我情況的韓湘準備悄然回去,我立即把她的手腕握住,她有些怔了一怔,大概沒想到我會倏地醒來。

「你想唔想飛。」

「吓?飛……飛咩飛……」韓湘表情一頓,後來皺眉。

「你之前喺大本營講過,話想要飛一次,體驗喺天空嘅感覺。」

「你仲記得……」

「所以,曾我仲飛到嗰陣……嚟一次?」

「但你啲傷點?」

「呢三日都自行復原咗唔少,仲重要嘅內臟細胞恢復得七七八八,係仲有啲外傷。」我轉臥為坐,再站起身。

「咁唔好冒險,你都係養好傷再講。」

我捉住韓湘的手,帶她行出廢車場,眺向澄明的宇宙星空。

「喂、你……你……認真?」韓湘似乎未反應到。

「嗯。」我牽住韓湘,快步行出沙灘。

「咁我要……」韓湘不知把手放在哪裡,一時摸腰一時搭膊:「騎住你?定攬住……」

我把韓湘雙手放到自己肩膀上:「捉穩。」我兩翼開始拍動,空氣開始掀風。

「你會唔會太突然啊。」

「蓬──」雙腳離地,朝天高飛。

韓湘捉得我緊一緊,發現自己真的飛在半空上。

剛起飛時,我盡量在海上低飛,到脫離西城薈視線範圍一帶,才慢慢飛上至天際,讓韓湘感受真正的自由。

「終於唔洗廢車場陣鏽味……」我深深吸一口氣。

「都係第一次咁近個月亮……」輕風讓韓湘披頭散髮,但掩不住那笑容。

微涼夜風,韓湘澄心滌慮,一天疲勞全都消除。
「原來你望到嘅事物……」韓湘俯視下方,若有所思:「係咁渺小。」

我刻意在空中任意翻轉,像過山車般俯衝,快要撞落海面之際又急速飛高,於水面上飛行,瞧那被月映照而波光粼粼的海面,傲遊整個香港的天空。

「你點解無諗過離開香港?如果我好似你咁有翼,會第一時間離開。」韓湘說。

「每次我一飛離香港太遠,個腦就會好似被某樣事物拉返過嚟……」我看那無盡頭的遠方:「就好似有道磁牆擋住我。」

「突破唔到?」

我搖一搖頭:「無辦法。」

「我哋以前海路派出去香港嘅軍人,全部都係離奇失蹤。」

「話唔定我哋呢一世,都注定喺末日中渡過。」

體驗完空中的刺激飛行,我開啟慢飛模式,像遊車河那樣,欣賞沿途風景。

「咁有冇見過其他地區嘅倖存者?」韓湘像個好奇的小孩子。

「當然有,不過見得多咗,但你唔洗特別好奇,都係個掙扎求存嘅人,有個聚居地咁,見得多就見怪不怪。」

「有冇咩地方特別熱鬧?」

「呃……元朗?嗰到有個「元朗國」,因為唔係市中心,又有唔少農地,嗰到生活都幾豐裕,唔憂柴米,係人同人嘅地盤鬥爭比較多。」

「咁得意,仲有冇?」

「九龍係病者重災區,地面上幾乎無咩活人。」

「嗰到市區咁密集,都應該。」

「係呢,雲梨佢點?」既然韓湘沒有死訊,那雲梨應該安全。

「佢無事,但係……」韓湘把那三天的經歷,都說給我聽。

「蕭梵想見我?」

「我唔知佢喺邊到拎到你嘅訊息,但佢情報能力似乎唔弱,而且有啲難以捉摸……你會唔會想見佢。」

「見下都無妨,雖然我未見過,亦好少聽聞佢事情。」我轉身返回西城薈:「你安排下。」

「咁首先要安排一齣你滿血復活嘅情節先。」

「就話我俾男病童搞到重度昏迷,自行用意志清醒返,我諗病者基因好快會消退……呢幾日復原速度已經明顯變慢。」

韓湘沉默半晌,看著快要回到的西城薈:「你會唔會有可能……依個狀態下,滅到西城薈全部人。」
「呢幾日其實我都有諗過……」

在將軍澳區那麼落後的地方,人人都差不多手握冷兵器,我或許還能大殺四方,但面對荷槍實彈的對手便不同。

「但一嚟我未完全康復,二嚟佢哋全部人有槍,就算擁有病者之力,都唔係完全無敵,只要我俾佢哋意外爆多幾次頭,感受多幾次嗰種深入腦髓嘅痛楚……肯定會喪失人性。」到時,會造就更可怕的怪物。

「都係……風險太大。」韓湘臉頰靠前,想望到我的眼睛:「你對翼會唔會突然間生返?」

「復原有分先後,最致命嘅位置例如腦部,身體會優先修復,再之後就係五臟六腑,而翼呢種唔係維持生命必須嘅事物……通常排到好後。對翼一切咗就應該唔會復原,我估聽朝病者基因就會抑制番……因為我已經有番少少身理上嘅感覺。」

「即係?」

「我開始有少少眼訓。」我打個呵欠放鬆全身,像睡著般於空中墜落。

「哇……」韓湘緊緊抱住我,離心力雖然恐怖,但她卻忍住不叫:「你條友……」

約莫五秒過去,我重新拍翼飛動,最後安然降落至廢車場中。

落地後,韓湘利用各種手術刀替我切割羽翼,又替我磨掉利爪,讓我外表乍看之下,像個常人。

截翼磨甲的手術結束後,韓湘叮囑我:「咁到時見蕭梵嗰陣你自己小心,佢好善於隱藏殺氣。」韓湘在珍寶海鮮舫就領教過。

「嗯。」

平和的一晚,就此別過。

第二天一早,我從廢車場行出域多利道,裝成迷迷糊糊的跌撞到地上,讓路過巡邏的士兵把我救起,然後送去醫療室去。

「呢個……呢個係……」

「佢係顧問呀!」

「顧問!?佢未死啊?」

「救咗佢再講!」

就這樣,我被帶到西城薈的醫療室中,並給「偶爾」出現的韓湘進行身體檢查。

這樣子,其他軍醫便採集到我的數據樣本。

「佢意識點?失蹤咗四日先出現番……」基於韓湘上校的官階,其他軍醫只能在旁觀察,不得插手參與。

「已經過咗黃金救治時間,睇怕都凶多吉少。」軍醫甲說。

「佢醒返行去馬路俾人發現嗰陣,或者係迴光返照。」軍醫乙說。

「佢無食嘢飲水好耐……嚴重缺乏營養……」韓湘說些例行狀況,再刻意湊到耳前裝作檢查,低聲耳語:「俾啲想醒嘅跡象嚟睇下……」

她話剛說完,我指頭隨即微微一動。

「噫、噫我係咪睇錯……」軍醫丙留意到我手指郁動。

「做咩?」韓湘轉頭裝傻。

「我好似見到佢手指郁!」

我又刻意動一動指頭,這次大家都注意到了。

「顧問佢求生意志好頑強!」軍醫丁喊。

「你哋離開下先。」韓湘命令他們。

「知道,如果有需要幫忙請叫上我哋,上校。」

「我會,如果有。」
經過一番假裝治療後,我被送到病房去,繼續專心飾演病人角色,韓湘則去安排蕭梵跟我見面。

昨晚韓湘告訴我蕭梵經營著「狩獵場」和居住在「珍寶王國」的事情後,我對這個興趣加深不少,我有點好奇他有什麼目的。

正常來說,他能在港島南和病者國度之間的海灣行動,實力應該弱不到哪裡,這種直面坐立病者國度大門前的姿態,更讓我有些佩服。

對我而言,既然是病獵,那便是同行,我不會抱有太大敵意,即使他曾經犯下什麼過錯。

也許,他會是我想招攬的人物,等會兒且看什麼來頭。

一小時過去,韓湘重回醫院走廊外,後面跟著一名戴住兜帽風衣袍的男子,他刻意隱藏自己眼睛,只露出一張弧度邪魅的嘴,彷彿不怕天地世間任何事物。

坐在床上的我端正身子,收拾情緒重回認真,準備迎接他的到來。

「顧問,佢就係蕭梵。」韓湘介紹。

「你好。」我說。

蕭梵打量我全身,然後瞄了韓湘一眼。

我跟韓湘點一點頭,示意她讓我們單獨一會。

病房一眨眼剩下我們二人,但他還是未回應我那句問好。

「聽講你搵我有事?」我接續問。

「如果我同你講,係嚟殺你,你信唔信。」蕭梵笑意更深。

「……」我被他的直接搞得一片腦空白。

儘管如此,我身體還是本能地反應過來,被子下的雙手伸出兩指,做出閉日的手勢,隨時面對突如其來的危險。

「你似乎唔多鐘意病獵協會出身嘅人。」

「我討厭協會嘅義務同宗旨。『保護人類性命、財產、倖存區安全,使人類文明得以繼續發展』,但代價係病獵一個一個咁死去,但無換嚟城內人嘅尊重,當你喺圈外同怪物戰鬥緊嘅時候,商家腦滿腸肥、政客享受權力、市民歧視我哋,佢哋繼續喺自己嘅圈子內鬥消耗,但有冇諗過……社會應該係由病獵去主宰,某程度上佢哋可以舒適地大玩社會遊戲,係病獵協會一身造成,如果佢哋連最基本嘅安全都失去,佢哋自自然然會學識安份守己。」

「以上就係你脫離協會,成立叛獵組織嘅原因?」我理解他的想法。

「其一。」蕭梵舉起一根手指,隨後舉起第二根:「其二,我相信喺時代嘅洪流下,病獵會係香港最後剩下嘅一群。如果倖存區成為最大嘅狩獵場,應該可以快速挑選適合生存落去嘅人類。」

「我已經係隸屬西城薈。」

蕭梵笑一笑,像是聽到個幼稚的笑話:「你未死就證明大半年前雲梨向你開槍只係一場戲,佢為咗你陪合演出,欺騙本應同屬一方嘅天環人。」蕭梵在床邊踱步,說出自己推測:「雲梨千辛萬苦、不計生死咁陪嗰位上校嚟到搵我,應該都係得你先有資格落命令,否則佢哋一個東一個西,唔會突然一齊行動,加上咁多軍人死喺你間屋,成件事更加耐人尋味。」

蕭梵的思維細密,正常人很少會想到那麼深入。
「所以你意思係?」我望著他。

「你係間諜。」話畢,病房陷入沉靜。

我面不改色,平淡依然:「你要告發我?就憑上述嘅推測。」

「真相得你知,上校知。」蕭梵靠住牆壁,抱臂翹站:「今次只係單純想會一會你,如果我有估中,你唔需要擔心。」

「你應該更重要嘅事想講。」

「如果世界再無容身之所,亦或已經厭倦一切,不妨過嚟南面。」

「……」

身上籠罩重重謎團的蕭梵留下一句意味悠長的說話,便徐徐離去,不帶一點雲彩。

蕭梵出去,韓湘進來,她見我呆怔好一陣子,想知道蕭梵說了些什麼。

「佢講咗啲咩? 」

「叫我去南面,講咗啲自己對世人嘅見解……」我回憶著他的說話:「大概係咁。」

「話語權似乎落哂喺佢身上。」韓湘見我有點迷茫。

「嗯,連招安佢嘅機會都無,或者遲啲睇下點。」

「咁你自己休息……」韓湘用力撫摸我的頭,弄得非常凌亂:「我去睇睇我家人。」

「你琴晚好似話,佢哋仲未醒?」

「係……而且心律有啲唔正常,好似發緊惡夢咁,而且營養輸得番一日左右,之後就再送唔到營養俾佢哋。」

「惡夢……佢哋應該聽到男病童嘅喊聲,咁就麻煩。」

「咩意思。」

「病童嘅腦波分兩種,第一種係唱歌,第二種係哭泣,前者具有洗腦效果,令人願意服從,後者就係精神折磨,會令人精神崩潰,如果唔盡快醒返,恐怕……」

韓湘目光流露出憂傷,她難以想像:「咁……」

「都唔係無辦法,要先入到佢哋精神世界。」我低下頭,有些難以啟齒:「但如果要咁做,亦需要病童。」

我曾經在犬學派總部營救瑜小六時,見過關於病童的實驗裝置,是用耳機接駁的形式。病童的腦波就像中樞器,我們見到的幻覺,都由她敏感的大腦中發出,在某種特定形式下,我或者能夠侵入夢境,當時犬學派大概是研究相關的實驗。

「病童要去搵搵……」

「陸地表面基本上已經無哂病童,就算搵到都好難帶返嚟,沿路病童會一直影響你大腦,係件好危險嘅事,佢不知不覺咁引導你去危險嘅地方都話唔定,正常人好難察覺。金鐘區地下鐵係有一批……但無人會有足夠嘅精神力,抵擋嗰班病童嘅腦波攻擊。」我給韓湘分析。

韓湘茫然地坐下,雙手把頭髮梳後,凝視住地板:「有個最簡單直接嘅方法……」

我點頭:「除非,你強行轉化一個細路,令佢病變成病童,而且係女性。」

韓湘苦惱地搖頭:「唔可以咁。」

當我們陷入苦思之際,一名軍人敲門來到病房。

「顧問好,上校好。」軍人敬禮,然後轉身向我說:「顧問,需要你跟我哋去審問室一趟。」

「……審問室?」

「無錯。」

「審問室……」韓湘一怔,緩緩望向我:「係專門拷問犯罪者嘅地方。」

難道,朴喬夫的事情……

被他們查到什麼了……

但所有證據都應該如韓湘所說,給炸毀了才是。
補800正評
愛墨b
原本我想突然睜開眼睛,想嚇韓湘一跳,給她一個驚喜,因為這幾天實在悶得緊要。
元朗國
Lucky time <3
push
女病童 元帥個女
唔知仲有冇 更多唔同地區
蕭梵會唔會係想好似萊納咁整爆圍牆
A whole new world~
Push
每日一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞