【I’m Afraid】《病港II》(35)

1001 回覆
1106 Like 6 Dislike
完全理解唔到呢句野喎
又問見過又話人未見過
我覺得有兩種理解
第一種就係句嘢真係有啲矛盾
第二種係前半句指嘅係在場其他人 而後半句先指個細女
我覺得似同湯婆有野
佢比湯婆送比M個手套電親之後態度好似有少少唔同
土兇獸最後死左
水兇獸好似最後比寄生眼寄生游走左
唔知會唔會再講
遲啲講蕭梵嘅故事又唔知會用幾多篇講
完序未
屌你老母,負皮王
會唔會係舊相好嚟
push
韓湘心裡卻是一陣厭惡,這傢伙早在不久前,才想進行爆破計劃,不顧自己父母的安危。

可是韓湘沒把不屑擺到臉上,反而會心一笑感謝元帥的邀請。

這是遊戲規則,大家都知道。

「係我應份。」

「最緊要係救到韓上將出嚟……」元帥很是感慨。

元帥真係虛偽到一個點
Push
Push
push
第一次 問句
第二次 肯定句
我只能夠咁諗
我直接當第一句冇出現過
upb
每日一推
「不如你都飲啖?」袁燊遞酒予她。

韓湘定睛一看:「你傻咗?」她反問。

「呃……」袁燊呆一呆,垂頭喪氣回到座位上。

「各位,開胃菜同餐前酒嘅時間結束。」元帥拍拍手掌,吸引場內人注意:「係時候上主菜,上去廂房開始主菜。」

「請各位稍移玉步。」軍秘書示意賓客上到二樓。

為數不多的將軍和袁氏親屬,都慢慢行上二樓用膳。廂房中間一張大長桌佈著白台布,大廚正為眾人準備著鐵板燒,食材分別有羊肉、鮑魚、石斑、海蝦、鳥肉等,全屬特級食材。

即使上將們的伙食待遇不差,見到此等珍貴食材,都無不垂涎三尺,心裡期待著口腹之慾的滿足。

袁燊是最遲一個進來,大家坐好坐直,準備歡樂交談之際,他才被軍秘書勉強拉了上來,入房時間點實在突兀。

但大家都覺得,遲到總比不到好。

長桌兩面,袁家坐左側一面,無血源關係的軍官賓客們坐另一面。

「打斷你哋講嘢……」袁燊步伐不穩,行來拉開座椅:「唔好意思。」

袁燊剛想坐下,元帥伸腳一踢腳椅,使袁燊狠狠摔坐一跤,連手中的酒瓶也跌碎,場面極度尷尬。

「啊噫……」袁燊臉上寫滿愕然。

元帥一手抽起他的頸領,拉近到自己臉孔前:「同我即刻消失。」他如此警告自己的兒子。

「老……」袁燊話未說完,便被元帥一手推開。

一旁守候的岩熊部隊把袁燊接住,然後拉出廂房。

把醉酒的兒子處理後,元帥讓傭人倒來賓一杯烈酒,並發表自己的開場白:「首先感謝各位出席聚餐,特別係蕭梵先生你,好唔容易先邀請到,敬各位一杯。」

將軍和韓湘,都拿起杯子作勢碰杯,然後喝下杯中的酒,只有蕭梵一人格格不入,抱手坐著座位上,滴酒不沾。

韓湘心裡清楚,這聚餐明顯就為蕭梵而設,被一同邀請到來的將軍,跟自己一樣單純陪襯。

「蕭梵,你無飲開酒?」陸軍上將問。

「酒精會影響我判斷。」蕭梵對飲食要求,沒想像中隨便。

「都係,我哋開戰前一個月,都盡量唔好再掂酒喇。」陸軍上將身子傾前,掠視坐在一旁的將軍們。

「幾時上菜。」蕭梵瞟向火光紅紅的鐵板,看大廚表演鐵板燒。

「好快就得!」大廚落力非常。

「咁蕭梵,其實我都想同你傾下關於合作嘅事情。」

「三個叛獵唔夠用?」

「我哋係想你到時帶領一批病者,加入作戰。」
「你認為病者係受我控制?」

「希望你哋可以配合生化襲擊,今次西城薈有進無退,坦白講,贏咗固然好,但就算輸,我都要令到成個港島北倖存區變成地獄……留地不留人。」元帥的野心在眼光中燃燒。

「作為回報,你可以俾到啲咩我。」蕭梵語調一貫平淡。

「你即管提出。」元帥很豪爽。

「彈道飛彈。」

廂房內一片安靜,餘下鐵板燒「滋滋滋」的油煎聲。

將近十秒過去,將軍和元帥都開懷而笑。

「睇蕭梵先生你唔多講嘢,原來都有幽默基因。」情報上將笑言。

「如果提供唔到彈道飛彈,一切就免問。」蕭梵是認真的。

這一次廂房變得鴉默雀靜,情報上將也由笑容轉為訝異。

「蕭梵……彈道飛彈……」元帥每隔半秒,吐出幾隻字:「你應該知……呢個時代,即使有飛彈都無用?」

「朴上將最清楚,可惜再見唔到佢。」空軍上將開始解釋,彈道飛彈的複雜性:「一枚導彈由準備、研究、計算到發射,都係包含大量專業技術同學問,唔係一般人可以掌控到,淨係一個「慣性導航系統」都搞唔到出嚟,而且你點解認為我哋會藏有彈頭,呢到係香港……曾經被喻全世界最安全嘅地方,國際之都。」

「早喺病港爆發初期,我睇過新聞記得……」蕭梵目光慢慢移上元帥身上:「駐港部隊運咗一啲軍備落嚟香港,其中你哋曾經用到嘅坦克同武裝直昇機係其一,仲有彈道飛彈都係。」

「你真係要?嗰枚「暴風飛彈」對你嚟講係件垃圾,你永遠都唔會有技術同能力發射出去……即使我掌管住港島北嗰陣,擁有大量嘅資源,都無方法用到。」深思熟慮的元帥,給他講清楚:「就連你搬唔搬得走,都成一個問題。」

「你肯點頭嘅話,我哋嘅交易就完成。」蕭梵不跟他廢話。

雖然正常邏輯推測下,元帥認為對方完全沒可能擁有發射彈道飛彈的技術,但不知為何……

蕭梵那沉著的自信,卻讓他感到一絲畏懼。

就好像轉予他的話,彈道飛彈便真的可行。

更重要一點是,對方要利用導彈做什麼?如果是作侵略用途,與其花費大量心血研究導彈,倒不如多做些槍械更為實際。

在理智分析下,元帥願意把無用武之地的「暴風飛彈」,作為交易條件。

但感性分析上,卻有預感強烈警告自己,千萬別這麼做。

「嘖……只係班病獵。」元帥暗唸說服自己。

「無問題。」元帥作出決定。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞