【I’m Afraid】《病港II》(35)

1001 回覆
1106 Like 6 Dislike
今晚成晚都係咁睇錯做劍坤
即係蔡一智成日抆鳩毛送俾人當手信
pish
push
Yes.
墨b掛住睇奧運?
「正常程序嚟講……」張熚燼不自不覺間,走到二人背後:「當你哋入咗「狩獵場」,條命就唔到你哋話事。」

「狩獵場?」雲梨又再上下打量:「蕭梵訓練你哋方法,果然好嚴苛。」

「真係一啲機會都無?好歹我嚟自西城薈,你哋半個米飯班主,至少都派個幹部之類嘅人見我。」韓湘抱臂。

蘭妙可向前走上幾步:「你哋都幾討厭,勸完都唔肯走,既然係咁……我都唔浪費口水。」話畢,輕快一瞥雲梨的槍。

「你唔接受我哋嘅善良,到一陣遇到其他唔係幾講人情味嘅叛獵……就唔好後悔。」張熚燼最後提醒。

「放心,雲梨一定有能力應付。」蘭妙可優雅坐上一個帆布蓋著的補給箱,持扇指向右方:「有個幹部,經常流連滾軸溜冰場,去睇下。」

「唔該你。」

就這樣,蘭妙可和張熚燼,白白看著他們離去。

「真係……唔對付佢哋?」張熚燼見二人遠去,疑惑決定。

「傻,你唔會夠佢出手快,而且我自然有計劃。」蘭妙可站回落地,憶述當年:「我當年仲喺協會嘅時候見過佢開槍,由拔槍到發射只係需要零點三秒,你淨係拉個弓都要一、兩秒,所以由俾佢眼睛鎖定嗰刻,我哋大概已經輸咗。」

被稱為「狩獵場」的地方,兩人之所以未敢動手,全因顧忌雲梨。

加上望聲極高,即使是離經叛道的叛獵,都會聽他的大名。

明刀明槍地硬幹,是極危險的做法。

因此,張熚燼和蘭妙可一直未有出手,只以言語應付。

但正如張熚燼所言,遇上其他叛獵……

可說不定了。

「狩獵場……」抱臂托顎的韓湘,深入細想著:「聽上嚟,數碼港的確唔係叛獵組織嘅基地。」

雲梨說起病獵協會的歷史:「你哋西城薈要搵嘅蕭梵,同我師傅傑洛曼都係病獵協會初創成員之一,佢曾經形容過蕭梵係個走向極端嘅人物。佢早期引入過一套名為「狩獵場生存法」嘅訓練,大意就係將一座龐大嘅建築物刻意製作成病窩,吸引大量唔同生態嘅病者入去居住、滋生、成長,然後再放病獵入去,進行無間斷嘅殊死戰鬥,嚟大幅提升病獵嘅實力。」

「計劃成功?」西城薈的軍事訓練,也不至那麼殘酷。

「可以話係成功,亦都可以話係失敗。」雲梨放空數秒,像是回看往昔片段:「因為佢殘酷嘅訓練方法,令到協會內一大批病獵慘死,最後大概得番兩成人,係行得出病窩……我啱先提到嘅厲鍾鳴,就係其中一個。但存活落嚟嘅呢班人,亦都變咗真正意義上嘅病獵精英,有啲仲係病獵協會如今嘅主要戰力。」
「你哋嗰個秦狩,都好似差唔多。」韓湘想起另一個鐵漢子。

「你都識?睇嚟M講咗唔少嘢你聽。」雲梨斜瞟韓湘一眼,繼續說:「但秦狩更重視團體間合作,蕭梵就重視個體實力,實際上都係有分別。」

「咁你?你有冇接受過狩獵場訓練。」

「病獵協會初創成員有瑪希、秦狩、湯婆、七傘武者、蕭梵同傑洛曼師傅,嗰陣仲未有分班制度,病獵都係跟其中一位受訓,我無幸入去蕭梵到。」實際上,雲梨是傑洛曼外門的首席弟子,初到協會時已一鳴驚人。

「估唔到一個病獵協會,都幾多故事聽……咁你覺得M佢點?」

「佢係個好奇怪嘅會長,有時睇落隨心所欲,但實際步步為營,捍衛住屬於自己嘅正義。」雲梨簡短地評論。

「感覺你比我更加熟佢。」

「咁你熟唔熟元帥?」雲梨無故打探元帥的訊息。

「叫做有個理解。」

「你理唔理解到,佢點解佢一定要搵蕭梵。」雲梨話中帶話。

「佢表面上係信唔過其他病獵,實際上我都覺得佢另有所圖,可能係想順便同蕭梵傾下合作計劃之類?畢竟……戰爭嘅鐘聲都就快敲起,如果有叛獵組織幫,簡直係如虎添翼。」韓湘推測。

「佢覺得蕭梵會現身?」雲梨問了個好問題。

「或者對於追求巔峰嘅獵人而言,男病童的確係個好好嘅契機,反而就咁邀請蕭梵佢哋嚟傾合作,傾利益、傾權力,佢哋多數都唔會肯。」韓湘完美揣摩出獵人的心理。

雲梨神情安寧,微帶笑容:「你同我諗嘅一樣。」

不經不覺,二人聽見前方傳來滑輪的聲音,再走前些許便來到橢圓形的大場地,──滾軸溜冰場!

很合理地,場上有個穿著滾軸溜冰鞋的人,他戴著冰球風格的頭盔和裝備,應該握著的冰球棍,卻變成了狼牙棒。

場館不斷有病者跑入,想要感染場地正中的叛獵,但都被他靈活的走位避開,然後吃上兇殘的狼牙棒,病者不是頭骨破裂,便是血肉橫飛,地上堆積一堆屍體,血流成河。

他每把狼牙棒敲落地上都沉實有力,地板像是輕微震盪一般。

「呯──」最後一敲,他把腫瘤人敲得腦骨爆裂。

「啊啊啊!!!」那名叛獵亢奮狀態當中,殺得性起:「I'm fucking champ!」

韓湘大跌眼鏡:「所謂嘅幹部?」他怎樣看也不是個能溝通的對象。

「你哋……」這名冰球叛獵,漸漸收下情緒:「你哋唔係病者。」

「你係叛獵中嘅幹部?」雲梨直問。
「幹部?嘿……」冰球叛獵把沾滿血漿的狼牙棒豎立到地上,然後跟韓雲二人招手:「入嚟講,唔洗怕。」

「你應該知道點搵到蕭梵。」

「你兩個拎住把槍,係威脅緊我哈哈哈?」冰球叛獵哈哈一笑。

「周圍咁多病者,單純係保護自己。」

「如果你有事求我,得一個規矩。」冰球叛獵指住雲梨,直視對方:「將把槍放低先行入嚟。」

雲梨跟身後的韓湘示意,然後把雙槍放到地上,再跨入滾軸溜冰場地內,面對眼前的冰球叛獵。

「好……」一身血淋淋的冰球叛獵點頭。

「點稱呼,對你無印象。」對方戴著頭盔,雲梨看不清他面貌。

「霍夫克。」冰球叛獵拿起狼牙棒,開始朝前滑行:「一個你最後記住嘅名字,嘿嘿嘿嘿……」

「嗯。」雲梨早有預料一樣,淡然看著充滿敵意的霍夫克:「都估到你唔係我哋要搵嘅人。」

「呼──」觀眾席上,出現鐵扇合攏的聲音。

一笑百媚的蘭妙可正坐在席上,彷彿觀賞著一場比賽:「雲梨……呃咗你嚟唔好意。」

韓湘要舉槍射擊之際,被觀眾席上的張熚燼舉弓瞄準:「嚟自西城薈嘅姐姐……我勸你唔好亂郁,我哋都算半個同盟,一齊好好欣賞呢場比賽。」

病獵協會第三任會長雲梨,對決叛獵組織霍夫克!
每次都係呢啲位
正早文
I’m Fucking Champ
You’re piece of shit
No bullshit let’s go
嗚啊唔夠喉啊
Pish
咪就係!
得咁少
開國劍家朗
鍾培生改名霍夫克
今晚有啲少
儲左四日無睇
push
屌你老味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞