[鬥智] 【獅子山恩仇記】(二) 天地無正氣,有錢有天理

844 回覆
62 Like 2 Dislike
所以話,
其實香港嘅法律根本俾咗好大權力,
好多"酌情權"俾政府,
只要統治者濫權就好難制止.
大家一直所講嘅"法治",
有好多時都係基於港督嘅自律先成立.

如果呀翠有知識,
根本唔洗立國安法都可以收服到大部分"反中亂港"嘅人及組織.
又唔洗太擔心,
仲有費柏榮隻牌未用
我覺得費勝嵐好似計少左一樣野
只有主角有錢我相信菲律賓最後都會放佢一馬
特別菲律賓貪污嚴重
相信錢係可以解決好多問題
呀翠做得最錯係相信林病無錯,只找一個人食左死貓,民怨就下降一大半
大家都明白球證、旁證、足協、足總、足委,全部都係中央的人,市民只係要一場無假波的比賽
只係中央又驚面子問題,變成一隊玩手球,另一隊推人都紅牌
Agree,
換走777其實民怨已經會減好多.

不過又咁講,
以香港人嘅行動力嚟講,
特首做到民望-100%香港人都惡唔出咩樣.
呀翠亦唔會care 民望嘅問題.
呀翠亦唔會care 民望嘅問題我都認同
煩係立法會選舉比賽都肯定左,佢都仲要叫其他隊入場比賽
咩只要民主黨唔好觸犯角安法有手有腳可以參加,唔參加又犯法
鄧泰思被引渡返菲律賓單獨囚禁,全故完
當上升到外交層面
錢未必可以完全解決到
況且仲有收咗錢扮冇收過的可能

同埋伯爵離開香港後
費佬一定搞亞娜以絕後患
但啱先梅黛x唔係指證咗費柴有份咩?咁咪可以拖埋佢落水?
希望咁多位巴打之後唔好再婦人之仁

追左咁耐就係想費勝嵐冚家剷
這集好好睇,期待後續。
由今日開始

每週出文規律調整變成:
星期三:停文
星期日:停文

其他日子出文,假日,特別日子另行通知

多謝支持
啱入黎就望到
即係今晚有
補充資料:家族政治

從美國獨立後,菲律賓美其名進行了民主制,但實際上真正的政治生態為「家族政治」。

當年美國到達後,白人需要依賴當地的社會上層進行管理,即地主,首領,酋長,所以民主的門檻相當高,選舉與被選舉權局限於上層大家族之中,形成了「家族政治」。菲律賓獨立後,即使選舉限制下降,但情況沒有改變,政壇的角力變成了家族之間的較量,從總統至議員都是出身名門望族。

家族之間勢力互相制衡,割據,使菲律賓成為世上其中一個最複雜的政治生態,香港人最熟悉的總統阿基諾三世,即是阿基諾家族出身,為菲律賓最大政治家族之一。另外故事中的「許寰戈」先生,真名不名,但可肯定為大地主「許寰戈家族」出身,透過1986年的聯姻,這家族的影響力也進入了政府核心。

除了上面兩大家族外還有大大小小的家族在菲律賓政壇上泥漿摔角,也使菲律賓的貪污問題聞名世界。
菲律賓總統都同我有d交情
我: *寫故*
都係我:

菲律賓政治我都係略懂略懂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞