【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(44)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
你要諗吓咩叫好
平均嚟講靚/貴嘅布反而唔係最長命
我日日搭巴士番工
Browns同DB都好似得
Db一兩年前造過,Bt就未造過
可以上去睇下
好多fashion brand都好似用VBC
5/6000千蚊一件外套可以搭到幾個月的士?
其實著西裝同搭咩交通交具有咩關係
我個人覺得關係不大,係唔知點解有啲人覺得一定係要車出車入
我基本上都係搭巴士地鐵
你個recommendation list係邊?
特別係香港咁多人做high twist 點會驚同人磨吖,不過白色/cream色褲就真係自己車會好啲
drop 93 賣second 成日都sale架啦
冇計 香港人翻工有領、長褲已經好正式
著Shirt 就會比人問係咪去飲
加多件Sportcoat、Blazer 就係有Event
成架地鐵都搵唔到幾多個著兩件頭

其實搵咁多錢,但大部分香港人對衣著既眼光真係好淺
一黎深受韓日風影響,二黎物以類聚
買對核鬼突Air Yeezy 幾萬蚊大把人買單
做套Suit $8,000 就嫌貴
著衫呢方面女仔真係領先男人好多
咁夏天出入兩件頭係會幾熱嘅
有冇ching著過呢啲鞋?
如果搵佢地幫手揀返差唔多色既啡,擦返啡佢,遮住啲發霉黑點
大概幾錢到
日本仔韓仔都好多人玩menswear,唔好話佢地淨係識著波鞋

人哋一個東京Crockett & Jones stockists 超過倫敦,仲未計其他牌子,香港買Goodyear welted鞋咪來來去去Tassels, Leather Healer

人哋仲要街頭牌子都好多副線, Beams, Beauty & Youth 都同shoemakers合作出自己版本嘅鞋
呢個你要自己去問喇
日本本土實多,大把人30度翻工兩件頭
但你覺得流入外地既主流係Menswear 定無印風?
U記同Muji 都夠你受啦
但都好多女仔上身裙下身巨型運動鞋

搞唔掂…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞