【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(44)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
皮本身「問題」,無得攪。(其實都唔算係問題來的)
買鞋都真係幾睇彩數
紋本身不是問題來的,但啲蠟太上或者太多shoe cream都會突顯這些紋,所以我一直不建議用shoe cream或打蠟打太後,我一陣拿我的另一對U tip鞋整一整做個對比影上來吧

我拿一隻鞋做例子吧,圖中是一隻John Lobb Prestige的靴,同一隻鞋、同一塊皮,上面一側的紋是完整地清完蠟,下面的一側則沒有。這些紋本身就像蛋所說不能算是問題,是自然而有的,但是有方法能讓其看起來不明顯,包括不用帶蠟的conditioner、不用鞋乳、打蠟不要打到有摺的地方,我很討厭看起來明顯的紋,所以在摺痕處的地方我是盡量讓其一點蠟都不剩的。

再舉另一個例子吧,哪怕是最好的皮,要是打蠟打得太後面,紋一樣是會明顯的。

Meermin 係咪真係會著到流血
窮人想買對皮鞋著下
講又唔信,咪自己試下
知唔知香港邊度有得試
定不如上Loake ,試都慳返
香港無Meermin
睇下Tassels呢排Cheaney有無減價
應該會好過Loake
搵日去置地試下
附近仲有冇鞋鋪推介
所以對我嚟講,Vass粗著/落雨著超值
2xxx JR底/已打掌,皮唔錯,handwelted厚insole(同JR行路係感覺到分別),leather stiffener(好似係),係手工真係極度粗

不過印象中蛋爺嘅Vass真係唔識形容
到時睇睇下
可能變咗加多少少系列
幫你講埋,Tassels 有EG,The Armoury 有Yohei fukuda, 附近有Berluti 同JL
我唔想再買鞋啦 放過我啦
破產都唔掂
landmark係個好地方
窮撚無去過
有氣場
中環仲有leather healer,TLB可以一戰
或者牛記訂mori
牛記係咩
睇po 頭
大約咩價位
你呢啲已經唔係加多少少系列而係加多幾倍系列
唔岩仲有高和!
直接inbox問好D
同埋Corthay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞