【持續更新】經典男裝(皮鞋、西裝、皮件)討論區(44)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
香港BB冇買過,太貴。美國BB 我自己嘅感覺係,regular fit 腰位太闊, slim fit 就手袖太短。不過性價比ok,有時都會執d irish linen (佢好似係用Baird mcnutt布)衫粗著,反正我會撮高手袖。但都係有減價先買,佢黑五 有時有d cashmere sweater 減到一千蚊港紙一件,都幾抵
我美國outlet買衫都係買Small size
曾經仲以為自己好瘦
係,outlet買polo我以前都係買S
dress shirt 用numeric size 咖喎(14.5 x 31),所以你應該買嗰啲
EU M = US S
EU S = US XS
EU XS = US XXS
我著落EU同US係一樣的
我係買嗰啲呀,我頸粗,所以一定出事
如果都唔啱唯有造了
係囉,香港size 15.5 同美國size 15.5都有分別咁神奇架咩 搞到我即刻唔敢買
譬如我買件dress shirt , 15.5嘅,佢有幾個fit 俾你揀, 但吊詭在我個個fit 都差少少slim fit 袖太短,regular fit好似細佬仔笠左件大人衫咁
所以啲廿年我再無買過RTW
試吓囉,大不了退番或賣返出去
上美國/ 香港 官網對比下size chart D袖長 腰圍etc
其實美國傳統牌子仲可以試吓J Press
咩叫深杏色? 貼相啦
最簡單買對好似Edward green belgravia dark oak咁嘅款一定冇死
咁直接買上面嗰對is ok
但唔舒服
成日覺得用文字形容顏色係好困難
直接俾Pantone 冧把
咁唔好著啦 你試左幾隻都唔舒服
想請問下牛巴點睇 the anthology
P1咪寫左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞